Inför Finalspelet i USM: Flickor A

Sorunda IF. Foto: Viktor Ljungström/Arkivbild

Handbollskanalen har fått ett rejält läsartips inför finalspelet i USM och A-flickorna födda 2000.

Grupp 1
Lugi HF 1
Skövde HF
Gustavsbergs IF HF
IK Sävehof

I Grupp 1, som känns som den tuffare gruppen utav de två grupperna, så måste Lugi ses som favorit. Man har hela sex tjejer med på Riks 3 för F00. Det är Ida Fredlund som gjorde hela 9 mål mot IFK Tumba i steg 4, Kajsa Dahlberg som är en av de som fått mest förtroende av Förbundskapten. Jag tror dock att Kajsa kommer att spela med Lugis juniorer men det återstår att se. Ella Agace finns också med på niometer, Ebba Wallenberg som är en målfarlig H6 med ett riktigt bra kantavslut, Ebba Kristiansson som är en tuff mittsexa som jobbar mycket för laget. Man vill inte vara sämre på andra kanten där man har Ellen Bengtsson som även hon målfarlig. Bakom dessa Riksspelare så finns flera spelare som även de håller bra klass samt en lagmaskin med bra fysik. Lugi har ett tufft försvarsspel och man har även hört rykten om en fin fint ”tjej-tjej”-spel som de kan chocka motståndarna med. Framåt så har man hot från samtliga positioner samt håller en hög nivå på alla positioner.

Jag tror övriga lag i gruppen behöver göra en riktigt bra match för att slå skånetöserna från Lund.

Skövde är på pappret ett starkt lag med en bra kombination utav F00 och F01. Varför inte få ihop det ordentligt och komma upp i en hög nivå lagom till Finalspelet?!

Här har du en riktig kämpe med hett temprament i Emma Wahlström som styr mycket i Skövdes spel och har en grym attityd. Fanny Elovson har ett riktigt bra skytte samt räckvid, en finurlig Elma Örtemark som är hal som en ål att få tag i och ett oväntat skott. Där finns även en kvick vänsterhänt i form av Andrea Niva som har en riktigt snabb stegisättning. Andrea Niva kom även med i All-Starmatchen som spelades på Rikslägret i Halmstad.

Får Skövde ihop lagspelet till Finalspelet så blir de farliga i denna gruppen och kan hota om andraplatsen. Skövde hade ett hyfsat tufft steg 4 där framförallt Lugi HF 2 höll på att sätta käppar i hjulet för Skövde. En jämn match där lagen följdes åt fram tills det var fem minuter kvar då Skövde gjorde ett litet ryck och till slut kunde vinna med tre bollar.

I gruppen har vi en riktig joker i Gustavsberg som jag varnar för! De är det enda laget i år förutom Midtjylland (Danmark) som besegrat Sorunda och detta med enbart F01 i laget! Man har flera duktiga individer med en riktigt bra högstanivå som är vana vid denna typen av matcher.

Bakåt så har Gustavsberg ett unikt försvarsspel med ett spelsmart spetsarbete. Anfallsmässigt så har man ett snabbt kontringsspel med tungt skytte som drivs upp av en spelmotor. Jag är inte orolig över att Gustavsbergs toppspelare ska hålla måttet, dessa spelare håller samma höga klass som Lugis toppspelare trots att dom är ett år yngre, frågan är om bredden håller i så många matcher av denna kaliber.

Dessa spelare är Cornelia Dahlström som är en målkanon med ett enormt skytte, Cornelia är även väldigt jobbig att möta i försvar. Felicia Palm som har en riktig vänsterkanon med bra tempoväxlingar, där det kan smälla ordentligt. Dessa två spelare styrs av en explosiv och spelsmart M9 i Jackie Moreno som även är spelsmart i försvaret där hon kan läsa sönder motståndarnas spel. Gustavsberg har även en tung M6 i Hildur Eriksson som suger sjukt mycket energi från motståndare. Hildur kom även med i All-Star matchen i Halmstad, där Gustavsberg i övrigt inte hade någon av sina niometersspelare uttagna, antar att det har med skador eller sjukdomar att göra….

Sävehof är på förhand är tippat att nå semifinal. De har hela fem spelare som var med på Riks 3 i Halmstad. Sävehofs styrka ligger i försvaret där de några riktigt tuffa typer. Framåt har de precis som Lugi hot från samtliga positioner. De har en bra och stabil målvakt i Cornelia Hermansson som är riktigt bra på att vänta in skyttarna. Nora Lundell är en annan spelare som verkar vara ett självklart förstaval för förbundskaptenen. Nora är riktigt tuff i försvar och bra på att blocka skytte samt en riktig energitjuv för motståndarna framåt. Louise Rundcrantz drar isär försvaret genom att man måste ha koll på henne ute på V6. Malin Sandberg som är riktigt bra och tuff i försvar, är även en enorm vänsterkanon där man måste komma ut men då har hon i regel ett bra samarbete med M6 istället.

Sävehof behöver höja sig från sin steg 4-prestation där man inte riktigt höll Finalspelsform. Sävehof hade en hyfsat jämn match mot Spånga som befinner sig på nedre halvan i Stockholmsserien, där Sävehof tillslut kunde göra ett ryck efter att man haft hyfsad kontroll på matchen. Måste även tilläggas att Sävehof hade flera drivande spelare borta, därav prestationen. Är dessa spelare tillbacka till Finalspelet så är det ett helt annat Sävehof vi kommer att få se, annars får man det nog tufft.

Summering
Lagmaskinen Lugi är favorit, andraplatsen är öppen där alla övriga lag har chans. Sävehof är på pappret favoriter med så många tillskott från hela landet, Skövde kan nypa andraplatsen om de får ihop lagspelet mer. Gustavsberg är ett gäng jobbiga vinnarskallar som lika gärna kan slå alla lag.

Grupp 2
Sorunda IF
H 43 Lunds HF2
Torslanda HK
HK Silwing/Troja 1

I Grupp 2, som känns som en svagare grupp än Grupp 1, så har vi storfavoriten Sorunda! Sorunda är en lagmaskin utan dess like. Man har en av landets bästa målvakter och ett riktigt tufft försvar där inte många sticker in nosen då det gör riktigt ont. Framåt så har man ett riktigt snabbt kontringsspel med snabb förstafas och riktig tyngd som fyller på med hög fart utan så många tekniska fel. Gör motståndarna däremot ett tekniskt fel så blir man straffad illa kvickt!

Man har den magiska blandningen av toppindivider och ett lagbygge som de fått arbeta med i flera år om man jämför med t ex Sävehof som fått in massa nya spelare. Majoriteten är F00-spelare, me de har även några 01:or. På målvaktssidan så har de Josefin Hultberg som är i en egen kategori. Josefin läser i regel sönder motståndarnas skytte och straffar tillbaka med bra utkast. Isabelle Andersson, som är outstanding i F00-klassen, där hon ligger både fysiskt och mentalt långt förre övriga är också en av Sorundas stjärnor. Dessa två är den stora skillnaden mot övriga lags toppspelare. De har även Sandra Jarvin som är en stentuff spelare och styr hela spelet med järnhand, Sanna Pettersson som framförallt är en förstafas-spelare som är över halva plan när målvakten har bollen och de har även en vänsterskytt i Tilda Lidén som har ett bra placerat skytte samt bra försvarsspel.

H43, som precis som Gustavsberg är ett rent F01-lag, har en bra attityd och kämpaglöd hela matchen! Här har de ett par duktiga individer i Tova Alm som är en bra fysiskt tränad skytt. Tova kräver ständig bevakning av försvaret annars smäller det i mål. Hon tycker om att utmana och gå på skott. De har även Emma Jönsson som är en attitydspelare med självförtroende. Emma tycker om att gå på genombrott med riktig kraft utan att vika en tum. Båda dessa spelarna kommer med fullt självförtroende till Finalspelet då de blev utvalda till All-Star-matchen på rikslägret som niometersspelare. H43 hade det tufft i steg 4 där de vann med endast två mål mot både Skånela och Bolton. Skånela som ligger långt ner i Stockholmsserien och Bolton som övriga Finalspelslag från Stockholm vunnit stort mot i seriespelet. Det krävs en uppryckning från H43 för att kunna nypa andraplatsen och de hamnade i rätt grupp för att kunna göra det. Kanske kan självförtroendet från rikslägrets All-Star-uttagningar sprida sig till hela laget?

Torslanda HK gick vidare från steg 4 på inbördes möten och fick förlita sig på andra lags resultat i gruppen. Dock så har Torslanda en riktigt bra potential i laget med ett bra försvarsspel och effektivt rullespel framåt. De har skickliga individer som exempelvis Nina Dano. Nina som håller högsta klass bland F00-tjejerna. Hon är en av de mest betrodda i F00-landslaget med ett tufft försvarspel och ett enormt skytte med sin vänsterslägga. Tungt skytte har de även på V9 där Anna Boström spelar. Anna är tung att möta för försvaret och kommer med hög fart och skjuter stenhårt placerade skott. Mycket i Torslandas spel handlar om dessa två individer, får motståndarna inte stopp på dessa så når Torslanda semifinal.

Vi nämnde en joker i Grupp 1 och här har vi jokern i Grupp 2: Silwing/Troja. Många räknade bort Silwing i steg 4, alla förutom de själva. De lyckades efter en omtumlande match mot Kungälv, där Kungälv ledde med 17-14 men Silwing gör några taktiska drag i försvaret, kriga sig till 18-18 och gå vidare på målskillnad. Kungälv missade då också ett friläge efter en frikastvariant med 3 sekunder kvar, oerhörd dramatik. Silwing har en bra målvakt i Johanna Brejding som kan bli ett spöke i målet. Johanna har en speciell och orädd målvaktsstil som spelare i denna åldern inte är vana vid. De har två spelare till förutom Johanna som nått riksläger 3. Tindra Sundin som blev uttagen i All-Star matchen i Halmstad vilket var första tillfället för Tindra i Sverige-tröjan. Tindra är en fartfylld och aktiv spelare som försvaret måste ha ständig koll på. De har även Elise Andersson som fått bra förtroende från förbundskapten bakom de mest betrodda i F00-landslaget. Elise satsar alltid 100 procent både i skyttet och i genombrotten. Alla dessa tre spelare har nu värvats av Tyresö så Finalspelet blir en av de sista insatserna tillsammans i Silwing-laget.  Jag varnar för Silwing som verkar ha nio liv och ett väldigt taktiskt spel.

Summering
Sorunda vinner gruppen utan problem. Tippar på att övriga lag inte tycker att det är denna matchen man skall vinna. Andraplatsen borde stå mellan Torslanda och Silwing om inte H43 rycker upp sig från sin steg 4-prestation. Det behöver även Torslanda göra. Känns öppet då inget av de övriga tre lagen gjort några bra prestationer. Känns som Silwing gjorde bästa steg 4-prestationen av dem.

Lycka till alla lag, ser fram emot riktigt rolig och tuff handboll!