Inför Finalspelet i USM: Gustavsbergs IF HK F16

Cornelia Dahlström i finalen av klass G15 under Partille Cup den 9 juli 2016 i Gšöteborg mot Torslanda. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRN / Cop 200

Handbollskanalen kollar läget med lagen inför Finalspelet i Malmö och F16-klassen. Vi fortsätter med Gustavsbergs IF HK och Franco Shamson.

Gustavsberg är en av favoriterna till att nå en semifinalplats men har haft det lite struligt med skador. Under steg 4 fick de en skada på talangen Cornelia Dahlström, det är oklart om Cornelia är spelklar till Finalspelet. Det är såklart ett stort avbräck då hon tillhör toppen i F00/01-kullen men Gustavsberg har flera spelare som tillhör den toppen.

Bland annat Jacqueline Moreno som nyligen skrev på för Skuru IK inför nästa säsong är en spelare som kan ställa till det för motståndarna både i försvaret som i anfallet. Wilma Schelin har tagit stora kliv den här säsongen och syns flitigt i målprotokollet och i mål har de Catrin Axelsson med en unik målvaktsstil som gjorde ett fantastiskt steg 4.

Hur har er säsong varit fram till Finalspelet, Franco Shamson?

Vi har haft en bra säsong där det har blivit en liten omställning för de tjejerna som valt att gå på handbollsgymnasium, det tar ett tag att ställa om och vänja kroppen vid den ökade mängden träning samt att man behöver planera noggrannare för att få ihop studier med mera. Vi är stolta över att ha tagit oss till ett Finalspel för tredje året i rad med mer eller mindre samma spelare.

Hur ser skadeläget ut i truppen inför Finalspelet?

Vi har lite skavanker i truppen men vi kör på.

Vad tycker ni om er grupp, vilka lag tror du går vidare till semifinal?

Vi tycker att det är två hyfsat jämna grupper, alla lag som har tagit sig till ett Finalspel är ju här för att man har gjort bra prestationer. Vi tror att Kungälv tar en semifinalplats och vi hoppas att även vi når semifinal men det är en tuff grupp med bara bra lag där alla har potential att nå en semifinal. Det är dagsformen och skador som kommer fälla avgörandet.

Vilket lag tycker du är favoriter till att vinna guldet?

Vi håller Skövde som favoriter men vi tror att även Kungälv och Sävehof kan vara med och kriga om guldet.

Hur är stämningen bland er ledare inför och under ett Finalspel?

Den är bra så länge Niklas gör som jag och Freddan säger, haha.

Ledarna ifrån de andra lagen har man stött på under flera års tid nu, det är alltid trevligt att ses och prata handboll.

Hur ser framtiden ut för era spelare, får ni behålla dem nästa säsong?

Vi vart tyvärr av med vårt A-lag inför den här säsongen vilket betyder att vi inte har någon seniorverksamhet på den nivån i vår förening. Så det kommer att bli att laget splittras upp, en del har redan gjort sina val och skrivit på för annan förening medan vissa fortfarande är i valet och kvalet.

Det är känsligt att splittras efter så många år speciellt för dom spelarna som är kvar nu och har varit laget troget under hela resans gång. Detta har såklart haft påverkan på vår nuvarande säsong.

Det är dags för både Riksläger 4 och VM i sommar, hur påverkar detta spelarna och er verksamhet?

Det har påverkat spelarna positivt i den meningen att man får något utöver lagets aktiviteter att se fram emot och kämpa för. Man får även feedback från andra ledare som förhoppningsvis för dem framåt i sin individuella utveckling.

Sen tycker jag personligen att det är kul att se hur många av tjejerna som hälsar och pratar med spelare ifrån andra klubbar som man lärt känna på rikslägrerna, såna man tidigare kanske bara sett som motståndare. Handbollssverige är litet och många av dom kommer kanske bli lagkamrater inom några år.

Vi är stolta över att ha hela 7 stycken spelare med på riksläger 3, där vi hade en på varje position. Det är ett kvitto på att vi fått fram många individuellt skickliga spelare som behärskar olika positioner. Vi kan inte svara på Riksläger 4 och VM för att vi inte vet om vi har några spelare aktuella för det.