Erik Eriander tog chansen – fick juniorkontrakt med Barca

Erik Eriander i Barca. Foto: Privat

Erik Eriander fick möjligheten som alla ungdomsspelare drömmer om. Som 15-åring blev han inbjuden att träna med Barcelonas u-lag och han imponerade så pass mycket att han fick en plats i laget. Nu är han en av en handfull ungdomar som flyttas upp i juniorlaget.

Det var under en semesterresa i Barcelona med familjen som abstinensen efter handbollen blev för stark. Den då 14-åriga Erik Eriander, som till vardags spelade i OV Helsingborgs u-lag, hittade ett lokalt lag att träna med.
Det blev ett par träningar med laget och på den tiden hann han visa upp sin talang. Tränarna blev så imponerade att de föreslog att de skulle spela in en video och skicka den till FC Barcelona.

Efter ett tag hörde självaste Raul Enterríos av sig – den forne storspelaren som nu är ungdomsansvarig i klubben. Erik Eriander erbjöds att träna en provvecka med Barcas u-lag i mars förra året.

– Det var framför allt skitkul att komma dit. Jag visade vad jag kunde och gick in med inställningen att jag ville vara kvar här. Första träningen var det lite nervöst, med ny miljö och nytt språk. Men handboll är ju handboll och jag visste vad jag kunde. Sedan kunde jag inte påverka mer. Jag var ändå ganska trygg i det, säger han.

”Alla är konkurrenter”

Under förra sommaren kom beskedet. Han blev inbjuden att spela för u-laget under ett år.

– Det har varit hur kul som helst, men mycket motgångar och tufft också. Det var svårt med språket och det har varit ett lite annorlunda spel. Alla är konkurrenter och alla vill ta varandras platser, säger han.

– Jag har alltid gillat när man tagit handbollen på allvar. Här vill alla bli proffs.

Hur var det att ta på sig Barcelonas matchtröja för första gången?

– Det var sjukt roligt. Det var första matchen i ett nytt lag och man var stolt över sig själv. Jag kände att jag hade kämpat oerhört hårt men nu började jobbet på riktigt.

Vann allt de ställde upp i

Barcas u-lag vann allt de ställde upp i under säsongen. Erik Eriander var den enda spelaren som inte kom från Spanien och alla pratar katalanska förutom en spelare som är från Lanzarote. För några månader sedan fick han beskedet att han flyttas upp till juniorlaget och nu har säsongen nyss dragit i gång.

– Jag har stort fokus på träningarna och tränar mot sjukt bra spelare. Det är flera landslagsspelare och höga krav på oss och på allt runt omkring, som läkare och fysio. Man känner att här kan man lyckas.

Han har stött på en av de andra svenskarna i klubben, Hampus Wanne, ett par gånger på gymmet. Men idolen är Dika Mem.

– Han är bäst i världen. Det är så bra jag vill bli.

Men för att nå det målet krävs en hel del träning. Det är något som Erik Eriander är väl medveten om.

– Mitt mål är att etablera mig och utvecklas varje gång jag tränar. Jag ska jobba hårt, ha tålamod och ha roligt. Sedan förbättra min styrka, rörelse utan boll och jobba mer i luften. Det är lång väg kvar och jag är bara 16 år.

Erik Eriander. Foto: Privat