Cuprapport: Partille Cup 2015

2015 års upplaga av Partille Cup blev som vanligt en handbollsfest och årets turnering ramades in av otroligt högsommarväder i Göteborg.

Nästan 21 000 deltagare från 43 länder skapade härlig stämning i Göteborg. En plats för oss som älskar handboll och mängder av härliga matcher. Här är segrarna och små sammanfattningar av de olika klasserna:

Pojkar 21: Redbergslids IK, Sverige
Storfavoriten pallade för trycket och besegrade HK Eskil i finalen med klara 22-10. RIK hade starkt lag där både Tobias Thulin och Jonathan Carlsbogård spelar i Elitserien och den förstnämnde är uttagen till UVM i Brasilien senare i juli.

USA Team Handball får sägas vara klassens utropstecken då de tog sig till semifinal före bland andra Tyresö. De var en brokig skara killar, där fysiken var stark men kanske inte som vi är vana att se handbollsspelare. De verkade ha en härlig sammanhållning i gruppen och kul att de fick med ett lag i B21.

Flickor 21: BK Heid, Sverige
Med minsta möjliga marginal lyckades BK Heid ta hem tjejernas äldsta klass, efter dramatisk vinst i finalen mot Pinheiro från Brasilien. Efter full tid var det oavgjort, 15-15 och första målet skulle avgöra i Sudden Death. Tjejerna från Järnbrott fick med sig en straff som Victoria Larsson förvaltade och vinst för BK Heid.

Dessa två lag var i särklass, gruppspelsmatchen slutade 8-7 till Heid medan resten av matcherna var ganska enkla resor. Noterbart är att Graceland Girls Senior School från Kenya tog sig till semifinal efter vinster mot både Kviberg och HHUC från Kina.

Pojkar 18: Redbergslids IK, Sverige
Stenhårt i år i B18 där till slut RIK stod som segrare. Truppen med 97:or hade fyllts på med ett gäng 98:or och det blev en vinnande mix. I finalen slog man danska Hjortshöj Egå IF 1 med 20-15 och på vägen genom slutspelet besegrade man Lugi, Sävehof och Besiktas.

Tyska Frisch Auf! Göppingen, som vann klassen ifjol åkte redan i 16-delsfinal, dock mot tufft motstånd i form av Lugi. Ett utländskt lag som var starka var National Sighisoara från Rumänien men de fick ge sig i kvartsfinal mot Aranäs.

Flickor 18: IK Sävehof, Sverige
Återigen skördar Sävehof framgångar på flicksidan. I denna klass var det hög kvalitet på semifinalerna där Skanderborg besegrade norska Bjarg IL med 19-18 och Sävehof slog Kungälv, coachat av Per Johansson, med 14-10. I finalen vann så Sävehof mot danskorna med 22-16.

Sverige, Norge och Danmark var väldigt dominanta, det var endast tyska MTV Dänischenhagen som tog sig till A-slutspel förutom lag från dessa tre länder.

Pojkar 16: IK Sävehof, Sverige
Precis som i G18 stod IK Sävehof mot Skanderborg i finalen även i B16. Och precis som på flicksidan så vann gänget från Partille. 18-11 i en svängig final som säkrade Sävehofarnas andra raka finalseger. Danskarna ledde med 4-7 innan Sävehof med 4 raka mål fixade ledning 8-7 i paus. Willian A Moberg blev bäste målskytt i finalen för de gulsvarta. Mest uppseendeväckande dock att Simon Möller, son till bjässen Peter, gjorde två mål. Inte så spännande i sig, om det inte vore för att Simon är målvakt.

I övrigt noterar vi att Island hade 6 lag med i A-slutspel, så de kan ha ett starkt landslag på gång även för P99.

Flickor 16: Herning FH, Danmark
Totalkross i finalen! I den heldanska finalen slog Herning kollegorna Fredericia HK med hela 22-6! Herning gick besegrade genom hela Partille Cup och var mycket värdiga vinnare.

Bästa svenska lag blev H43 och Aranäs som gick till kvartsfinal. I övrigt väldigt mycket Danmark, Danmark, Danmark.

Pojkar 15: Ski IL 2, Norge
Starkt av norska Ski IL 2 att vinna Partille Cup trots en andraplats i gruppspelet. De fick nämligen pisk av TJ Dukla Praha och fick där med en svårare lottning genom slutspelet.

Det hindrade dock inte pojkarna från Oslo-området, de slog ut Strindheim, THW Kiel, Hellerup, Lugi och Furesö innan de besegrade Skånela i finalen med 17-14. I övrigt en intressant klass med lag från Turkiet, Egypten, Island, Taiwan, Tjeckien och Färöarna relativt långt med i turneringen.

Flickor 15: Hjortshöj Egå IF, Danmark
Det är ingen nyhet att Danmark är mycket starka på flicksidan. I G15 var 3 av 4 lag i semifinal från det rödvita landet. Till slut vann Hjortshöj Egå IF mot Ikast FS med 13-12. En halv skräll då det brukar vara omvända förhållandet hemma i Danmark.

Bästa svenska lag var Silwing/Troja som kämpade sig till semifinal.

Pojkar 14: H43 Lund 1, Sverige
I den helsvenska finalen mellan H43 och Tyresö drog skånepågarna det längsta strået med 14-13 i finalen. De gjorde ett grymt fint slutspel med segrar mot Eskilstuna GUIF, Torslanda, Sävehof, SKS Kusy Krakow och så till sist då Tyresö.

Flickor 14: Kungälvs HK, Sverige
Bland 48 lag som gick till A-slutspel kom alla från antingen Sverige, Norge eller Danmark. Om handbollens framtid ligger i Norden eller om Partille Cup bara behöver lyckas locka starka lag från övriga världen vill vi låta vara osagt, men intressant är det.

Här blev Kungälvs HK segrare efter 10 segrar på 10 matcher. De slog norska Son HK i finalen med 11-7 och man levde genom hela turneringen mycket på sitt starka försvars- och målvaktsspel. Det var inte ofta motståndarna lyckades göra tvåsiffrigt.

Pojkar 13: Da-Jia Junior High School, Kina/Taiwan
I en gastkramande final stod Da-Jia till slut som vinnare mot Skandeborg, som alltså kvitterade ut sin tredje finalförlust. Det sägs att pojkarna från Taiwan tränar 4 timmar varje dag, rätt mycket för B13! Vi på Handbollskanalen tycker iallafall att det är roligt med en icke-Europeisk vinnare.

Flickor 13: Hjortshöj Egå IF, Danmark
Återigen en heldansk final och återigen vinst för Hjortshöj Egå från Aarhus. Nu besegrades Vorup FB med hela 17-8. Noterbart i denna klass är att Kina lyckades få med ett lag till A-slutspel, så även Finland.

Pojkar 12: ÖBG Silkeborg, Danmark
Danmark har bra fart på ungdomshandbollen, även i B12 var det heldansk fest. Vinnare blev ÖBK Silkeborg som vann finalen med 13-9 mot Hörning Håndbold. Bästa svenska lag blev RP IF från Linköping som tog sig till semifinal. De hade för övrigt sitt andralag i åttondel, är det talanger på gång igen i Linköping?

Flickor 12: Bording KFUM, Danmark
Ett svenskt silver blev det i G12 till Kungälv, som alltså hade tre flicklag i finalspelet i årets Partille Cup. Guldet gick till Danmark, nu till Bording KFUM. Starkt gjort, Bording är en liten ort mellan Aarhus och Herning med bara ca 2300 invånare. I svenska mått mätt är det som bland annat Bureå, Rottne, Fritsla och Alunda.

Pojkar 11: H71 2, Färöarna
Här får vi ändå utnämna årets roligaste seger! H71 är en trogen deltagare i Partille Cup från Färöarna och kul att de får med sig en segertrofé hem. I en jämn final besegrade man danska Herning med 12-11.

H71 kommer från huvudstaden Tórshavn och kanske får vi anledning att återvända till handbollen på Färöarna. De tog ett par vinster i European Open Championship för U19 nu i samband med Partille Cup och A-landslaget vann Emerging Nations Championships 2015, ett slags VM för de sämre nationerna.

Flickor 11: Herning FH, Danmark
Tysklands enda finalplats i årets Partille Cup ordnade VfL Bad Schwartau i G11. De slog bland annat Sävehof och Kärra i slutspelet innan de ställdes i final mot danska Herning. Väl där blev danskorna för tuffa som vann med 9-8.

I semifinal spelade två svenska lag, Kärra HF och uppstickaren Staffanstorp HK. Kul med bredd där fler föreningar än elitlagen representeras långt i turneringarna.

Pojkar 10: OV Helsingborg, Sverige
I den yngsta pojkklassen stod OV Helsingborg för en imponerande resa. Med 7 av 7 segrar tog man hem guldet och i finalen slog man kroatiska Zagreb. Mycket starkt av de unga skåningarna.

Flickor 10: Önnereds HK, Sverige
I G10 stod det mellan Önnereds HK och Vorup FB (Danmark) i finalen. ÖHK tog ledningen med 1-0 och behöll sedan övertaget stabilt matchen igenom. Katja Dahlberg fick chansen att sätta sista målet till 11-8 som blev slutresultatet. Finalhjälte var också Mia Andreasson med 6 mål för Önnered.

European Open Championship
Samtidigt med Partille Cup spelades i år också European Open Championship för U19 Herrar. Sverige gjorde en fin turnering som slutade med ett silver. I finalen fick man stryk av uppstickaren Island som ser ut att ha en fin generation på gång.

Slutställning
1. Island
2. Sverige
3. Spanien
4. Ryssland
5. Portugal
6. Holland
7. Rumänien
8. Slovakien
9. Finland
10. Estland
11. Tjeckien
12. Moldavien
13. Färöarna
14. Österrike
15. Georgien
16. Kosovo

All Star Team:
Målvakt: Juan Ledo (Spanien)
V6:  Hakon Styrmisson (Island)
V9: Ephrahim Jerry (Holland)
M9: Francisco Castro-Pena (Spanien)
M6: Arnar Arnarson (Island)
H9: Ruslan Dashko (Ryssland)
H6: Francisco Tavares (Portugal)

Bäste målgörare: Miguel Martins (Portugal) – 59 mål
Bäste defensiva spelare: Emil Hansson (Sverige)
Mest värdefulle spelare (MVP): Felix Claar (Sverige)