Älta-ledaren: ”Ungdomsperspektivet hamnar i kläm”

Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström

Älta IF överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden efter att den omtalade matchen mot VästeråsIrsta dragits till omspel. RIN beviljar dock inte prövning och inte heller har tävlingskommittén visat någon större förståelse för Ältas argument.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

– RIN säger inte att vi har fel i vår överklagan, men de säger att de fel som eventuellt har begåtts inte är tillräckligt grova för att de ska behandla ärendet. Vi tycker det är oerhört tråkigt hur hela ungdomsperspektivet har hamnat i kläm, säger Anders Cedergren, ledare i Älta IF till Handbollskanalen.

Vi på Handbollskanalen har tidigare berättat om händelsen i januari då Älta IF och VästeråsIrsta möttes i steg 3 på USM för F14. Älta vann med 21-19 och gick därmed vidare till steg 4, trodde de. VästeråsIrsta valde då att lämna in protest efter matchen. Älta hade nämligen tagit timeout både 35.55 och 38.40 vilket de ansåg stred mot regelverket om att ett lag inte får ta två timeouter under matchens sista fem minuter. Ärendet behandlades i SHF:s protestutskott som den 21 januari fattade beslut om att matchen ska spelas om.

– Vi har försökt prata med tävlingskommittén på Svenska Handbollförbundet eftersom det i USM-reglementet inte står något om två timeouter under sista fem, utan bara om tre timeouter totalt, säger Anders Cedergren och fortsätter.

– Nu har tävlingskommittén förtydligat i andra sammanhang. Till exempel inför P14 steg 3, vilket ju är jättebra. I Stockholmsserien för ungdomar har vi ju ingen erfarenhet av spel med timeouter. Och tydligen kände inte heller utsedda matchfunktionärer till regeln. Självklart borde de annars ha agerat på plats.

Matchen spelades istället om den 4 februari och då vann VästeråsIrsta. Man säkrade därmed avancemang.

– Vi och många andra handbollsvänner med oss hade hoppats att tävlingskommittén låtit bägge lagen gå vidare i en så unik situation. Vi har i och för sig inte fått något formellt besked från SHF ännu, men sannolikheten att vi skulle få något ytterligare besked nu är förstås inte så stor.

– För vår del var det surrealistiskt, en mardröm eftersom vi vann matchen, tjejerna var glada och firade i omklädningsrummet och sen kom det in en protest och matchen fick spelas om i Västerås två veckor senare. Det blev nya förutsättningar där. Vi hade ledningen, men när VästeråsIrsta närmade sig föll våra tjejer ihop av stressen.

– Det är en tråkig historia som endast har sitt ursprung i vuxnas agerande, eller brist på agerande, och som hade kunnat lösas på många andra sätt. Framförallt att rätt domslut skulle ha fattats på plats under ordinarie matchtid. Omspel borde inte få förekomma i de här unga åldrarna. Jag tycker att man hela tiden glömmer att det är barnidrott det handlar om, avslutar Anders Cedergren.

1 kommentar

  1. Anders Cedergren: du har rätt att detta borde lösts under ordinarie matchtid på korrekt sätt. Nu var domarna okunniga i gällande regel och agerade svagt när Västerås ledare protesterade under time-outen. Nu är ju både domare och funktionärer mänskliga och begår misstag som kan vara väldigt avgörande. Därför finns (och måste finnas ur ett rättviseperspektiv) en möjlighet att protestera om man anser sig drabbad av formella fel som i detta fall. Det råder ingen tvekan att den regelvidriga time-outen tydligt påverkade Västerås möjligheter att ta in ytterligare två mål och kvittera och därmed avancera till steg 4, förlorad boll ger ju väldigt stor skillnad när det är 100 sek kvar.

    Du skriver att omspel inte borde förekomma i barnidrott. Menar du att det är mer förenligt med barnidrott att ett lag som oskyldigt drabbas av regelfel och okunniga funktionärer inte ska ha möjlighet att få upprättelse? Hur rättvist skulle det vara att Älta gick vidare trots att deras ledare gjort formellt regelfel som påverkade matchens utgång till deras fördel? SHF gör helt rätt och beslutar helt enligt sitt eget regelverk att omspel ska ske. Det gav båda parter full möjlighet att kämpa om platsen i steg 4.

    Ältas spelare blir förstås hårt drabbade av flera vuxnas felsteg, från egna ledare till funktionärer och domare. Men att ge Älta gruppsegern trots regelfel skulle drabba Västerås spelare lika hårt och dessutom vara verkligt orättvist och dessutom skulle de berövas möjligheten att spela om det. Detta har inget med barnidrott eller inte att göra. Ett USM är trots allt en tävling om att vinna och gå vidare till nästa steg. Även ett USM (barnidrott) måste genomföras enligt gällande regelverk.

    Lösningen att båda lagen kunde fått gå vidare var förstås en möjlighet för SHF men å andra sidan drabbar det istället tredje part: för lagen i en femlagsgrupp där endast ett lag går vidare, ökar svårigheten att nå finalspelet. SHF:s beslut om omspel känns som det mest rimliga och rättvisa i denna historia!

    /Jocke Axelsson, närvarande på läktaren

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here