100 målvakter på läger i Kroatien

Vi får en rapport från International Handball Goalkeepers Camp i Kroatien.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Vad händer när man kombinerar en massa unga handbollsmålvakter från jordens alla hörn med erfarna coacher och aktiva elitmålvakter?

-Man skapar magi och bygger broar för en bättre framtid.

Lite så skulle man kunna sammanfatta International Handball Goalkeepers Camp, som årligen sedan 2010 samlat en allt större skara ungdomar, coacher, föräldrar och flera av världens absolut bästa målvakter. Allt organiseras av Mario Čaljkušić och Vanja Radić.

Under en intensiv vecka i vackra Kroatien tränade och umgicks över 100 målvakter från ca 30 länder, under ledning av mycket pedagogiska coacher. De allra flesta deltagarna kom från Balkanområdet, men vi från Norden gjorde allt för att jämna ut det hela. I år tog vi även stöd av Joey Williams från Detroit, USA (om övriga amerikanska ungdomar har samma inlärningskurva och energi som Joey så kommer Team Handball kunna bli riktigt konkurrenskraftigt inom några år).

IHGCRoland Mikler och Vanja Radić har nyss genomfört ett koordinationspass med den äldsta gruppen. En grupp som i år bestod av ungdomar från USA, Sverige, Egypten, Danmark, Norge, Finland, Polen, Ungern och Kroatien.

Coacherna på campen har oftast lång egen erfarenhet av målvaktandets svåra konst, vilket gör att de med lätthet själva kan visa explosiviteten i de olika paraderna som ska drillas. Till sin hjälp har campens coacher ett flertal aktiva världsmålvakter. I år var det framförallt Mirko Alilović (MVM Veszprém), Jelena Grubišić (CSM Bucarest) och Roland Mikler (MVM Veszprém) som fick känna på ungdomarnas selfieönskningar.

Träningsveckans dagar består främst av ett morgon- och ett eftermiddagspass, där olika grunder nöts in:

-Fotarbete
-Koordination
-Parader
-Explosivitet
-Styrka
-Rörelsemönster

Magnus Thydell

Magnus Thydell, Kungsängen SK, får springa snabbt när Jelena Grubišić lobbar. Som världsmålvakt vet hon hur man får de yngre målvakterna att kämpa extra hårt.

Till detta kommer både uppvärmning, stretching och nedvarvning, samt teori/mental träning. Trots den intensiva träningen så finns det gott om tid för fritid och studiebesök. Veckan är en rejäl boost för ungdomarna, både avseende teknisk medvetenhet och för den sociala utvecklingen.

Deltagarna tar väl hand om varandra och stöttar både med tolkning samt feedback vid övningar som till en början kan tyckas omöjliga. Detta leder till att starka vänskapsband knyts, som förhoppningsvis håller även när de möts på plan någon gång i framtiden.

Även vi medföljande coacher/föräldrar har stort utbyte av veckan, då det finns gott om tid att diskutera övningar och spelarutveckling med campens team.

Mirko AlilovicKalle Eriksson (HK Eskil), Mirko Alilović och Jonathan Nilsson (IK Sävehof).

Kostnaden för en vecka med halvpension är ca €420-450 per deltagare, till detta kommer kostnad för flygresan. En kostnad som många klubbar har svårt att motivera för sina yngre medlemmar, och kanske även för de seniora. Därför kan egen finansiering krävas för att möjliggöra resan.

Organisatörerna kommer 2017 även starta en camp för samtliga positioner, där målvaktsteknik, anfall och försvar kommer drillas på motsvarande sätt (se http://www.handballcamp-adriatic.com för mer information). Denna camp räknar organisatörerna fyllas av 5-600 ungdomar födda 2000-2005.

Feedback på texten eller frågor kring camperna tveka inte att höra av er till:

bjorn.thydell@lnctv.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here