Zacke om axelskadan: ”Glad om jag kan spela handboll igen”

Mattias Zachrisson Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Mattias Zachrisson är en av svensk handbolls stora profiler. I augusti förra året opererade han sig för en axelskada. Efter komplikationer fick han genomgå ytterligare en operation i januari tidigare i år.

Mattias Zachrisson började sin handbollskarriär i Irsta i Västerås. Som 15-åring flyttade han till Eskilstuna och blev snabbt uppflyttad till klubbens seniorlag av dåvarande tränaren Kristján Andrésson. För sju år sedan gick flyttlasset till Berlin för spel i Füchse Berlin. Förutom spel i Bundesliga har Zacke, som han kallas, även representerat det svenska landslaget vid flera mästerskap.

Mattias Zachrisson och sin tidigare tränare Kristian Andrésson. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Under en försäsongsturnering förra sommaren skadade han sig rejält. Ett drag i armen ledde till operation i augusti.

Jag blev dragen i armen och så högg det till. Det är hela tiden en tuff belastning på axeln som handbollsspelare så den slits hela tiden och tillslut går det sönder, vilket var det som hände mig.

Till en början gick rehabiliteringen bra och fort framåt. Men efter ett tag kom Zacke till en punkt där det inte gick framåt längre.

– Jag fick bara ondare och ondare, det knastrade och knakade hela tiden så jag gjorde en röntgen för att se vad som hade hänt. Det var skruvarna från min första operation som stod ut för långt och skav vilket ledde till att jag fick en broskskada.

Efter att återigen ha kollat upp problematiken med axeln genomgick Zacke en andra operation i början av året. Det ledde till att det inte blev något spel alls för högersexan under den gånga säsongen, som snart har rehabiliterat i ett år.

– Jag är inte ens nära en comeback. Läkaren som kollade på min axel sa att det var katastrof. Han sa att det kan vara så att jag kommer kunna spela handboll i några år till eller så är det helt åt andra hållet, att jag inte kommer kunna spela alls, säger Zacke och fortsätter:

– Jag har inte tänkt på det så mycket tidigare. Men nu när det har gått så pass lång tid och jag fortfarande är långt ifrån en comeback har jag börjat tänka på vad jag ska göra efter handbollen. Men jag har inte gett upp hoppet än, min dröm är att återvända till Guif i framtiden.

Att Zacke vill komma tillbaka till Guif i framtiden har han pratat om vid flera tillfällen sedan han lämnade klubben 2013. Det fanns tankar på en comeback i Eskilstuna redan inför denna säsong men skadan satte stopp för de tankarna.

– Hade min axelskada varit bra så hade jag nog flyttat hem redan nu. Jag hade bra kontakt med Guif i våras men eftersom det var osäkert med min skada blev det inte så. Vi får se hur skadan utvecklar sig. Kan jag spela handboll igen blir det en återkomst i Guif i framtiden. Just nu är jag dock bara glad om jag kommer att kunna spela handboll igen.

Mattias Zachrisson. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Nu har Zacke varit hemma i Eskilstuna i tre månader vilket är det längsta han har varit hemma under sina sju år i Berlin. Nästa vecka bär det av mot Tyskland igen då lagets försäsong drar igång.

– Det har varit skönt att vara hemma så länge. Jag har haft mycket hemlängtan under den senaste tiden och nu när jag är skadad är det skönt att vara hemma med vänner och familj.

Säsongen ser lite annorlunda ut i år då den beräknas dra igång i oktober. Detta innebär att Zacke har en extramånad på sig att rehabilitera sin axel. Han själv har dock svårt att se att han kommer spela i säsongspremiären.

– Säsongen är uppskjuten till oktober. Nu ska vi ha försäsong i cirka fem veckor sen får man två veckors semester innan vi kör de sista fem veckorna innan säsongsstart. Jag har iallafall en extramånad på mig nu att rehabilitera men jag har svårt att tro att jag kan spela när säsongen drar igång. Jag är inte ens nära att kunna spela handboll i nuläget.