KLART: Här är Ulf Anderssons tyska äventyr

Ulf Andersson. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Ulf Andersson lämnar återigen svensk mark för en utmaning utomlands. Nu är han klar som juniortränare i det nya samarbetet mellan Rhein Vikings och Adler Königshof.

Tidigare i veckan rapportade vi på Handbollskanalen om att Ulf Andersson var på väg till ett tyskt uppdrag. Vi prickade inte in rätt klubb då men nu är det bekräftat, Andersson landar i det nya juniorsamarbetet mellan Rhein Vikings och Adler Königshof.

Han blir nämligen tränare för A-Jugend-gruppen (U19) som det nu ska satsas hårt på. De kommer ha ett lag i Bundesliga West (en av fyra juniorligor på högstanivå i Tyskland) samt ett i den regionala serien i Krefeld, rapporterar Rheinische Post.

Ni som kan er handboll känner till att Rhein Vikings har A-laget i 2. Bundesliga. Även det är ett samarbete, då mellan Neusser HV och ART Düsseldorf, så det finns en vana av att knyta klubbar nära varandra där i regionen.

Andersson är född 1965 och lirade själv i Norrköpings HK, nuförtiden också bekant som moderklubb för Felix Claar, elitspelare i Alingsås HK. Den gode Andersson har sedan en lång tränarkarriär bakom sig:

Norrköpings HK, IK Sävehof, Viborg HK (Danmark), KvIK Sport, Västra Frölunda, Wasaiterna, Kärra HF, Kroppskultur, Önnereds HK, Skövde HF, Djurgårdens IF, Åbo IFK (Finland), Bækkelaget (Norge), IF Hellton Karlstad, Kärra HF.

Han har den högsta utbildningen som en handbollstränare i Europa kan ha: EHF Mastercoach. Andersson är även förbundsinstruktör hos SHF, det vill säga han utbildar andra handbollstränare i TS1 och TS2. På meritlistan finns bland annat SM-guld 1993 med Sävehofs damer samt ligacupguld i Danmark med Viborg HK.