Jesper Nielsen lämnar Berlin – går till toppklubb

Jesper Nielsen. Foto: Heiko Voigt, www.foto-laechler.de

Den svenska landslagsspelaren Jesper Nielsen lämnar Füchse Berlin i sommar och går till en storklubb i Europa.

Jesper Nielsen lämnar Füchse Berlin, det bekräftar den tyska klubben på sin hemsida. Klubbdirektör Bob Hanning säger:

”Jag har motiverat honom att ta steget eftersom det är det enda rätta för honom. Han själv tog lång tid att fatta ett beslut, men jag skulle ha gjort samma sak i hans ställe.”

Det avslöjas inte vilken som blir hans nästa klubb men det är en toppklubb i Europa som spelar i Champions League. Den ska också vara utanför Tyskland samt vara av större dignitet än Füchse Berlin. Då ska man veta att ”Rävarna” (Füchse betyder räv på tyska) vunnit:

-IHF World Trophy (Klubblags-VM)
-EHF Cupen
-Tyska Cupen

Spekulationer kring vilken klubb det handlar om luftas friskt nu och här är några alternativ:

Kielce Vive, Polen
Det ryktas att spanjoren Julen Aguinagalde lämnar för Vardar och Nielsen kan vara ersättare. Den polska klubben var i Final Four i våras där de tog brons i Champions League och tränas av Talant Duyshebaev.

Veszprém, Ungern
Med Ola Lindgren på ingång som tränare och en Renato Sulic som nästa år fyller 37 år skulle Nielsen kunna vara en rimlig ersättare.

Paris SG, Frankrike
Det är redan klart att islänningen Robert Gunnarsson lämnar och Sveriges förbundskapten Staffan Olsson är assisterande tränare i klubben. Skulle få tampas med Luka Karabatic och Igor Vori (vars karriärkurva pekar nedåt).

Pick Szeged, Ungern
Den ungerska klubben med Jonas Källman på vänsterkanten storsatsar inför nästa säsong med spelare som Gorbok, Buntic, Skube och Gaber på väg in. Det ryktas även om Danijel Saric från Barcelona. Har dock redan tre mittsexor i form av Zubai, Hegedüs och Vranjes.

Mindre troliga:

FC Barcelona, Spanien
Har välbesatt på mittsex med Jesper Nøddesbo, Cédric Sorhaindo och Kamil Syprzak.

RK Vardar, Makedonien
Alem Toskic lämnar för RK Gorenje Velenje men om nu Aguinagalde är på väg in och de i övrigt har Stoilov samt Marsenic så bör det vara fullt.

IFK Kristianstad, Sverige
Tappar förvisso Fredric Pettersson till Toulouse men det är väldigt osannolikt att Nielsen skulle gå till IFK i detta läge.

Det som talar för Kielce Vive är att Nielsen uppges ha funderat en stund innan beslutet. Vem hade gjort det om det var Paris SG eller Veszprém?

Jesper Nielsen är född 30 september 1989 och fostrad i F13-hallen i Norrköping hos NAIS. När han började gymnasiet flyttade han till Göteborg och spel i HP Warta där han blev kvar till 2008. Den 2 meter långa mittsexan bytte då upp sig till IK Sävehof där han både blev svensk mästare tre gånger och fick chansen i landslaget.

Från 2013 spelar han i Füchse Berlin där han som sagt vunnit en hel del titlar. Han har också gott rykte i Bundesliga och var nominerad till att spelar All Star Game.