Erlend Mamelund lånas ut till THW Kiel

Erlend Mamelund lånas ut till THW Kiel. Foto: Armin Kübelbeck, CC-BY-SA, Wikimedia Commons

En av Norges bästa handbollsspelare, Erlend Mamelund (31), lånas ut till THW Kiel och ersätter därmed Filip Jicha som lämnat för spel i FC Barcelona. Mamelund är inne på sitt andra av totalt tre år med norska Haslum HK. Utlåningen sträcker sig från hösten 2015 fram till våren 2016 och därefter är tanken att Mamelund ska återvända till Haslum HK.

Mamelund återvände 2013 till norsk handboll efter flera år av spel i stora klubbar i Europa. HSG Nordhond (2007-2009), SG Flensburg-Handewitt (2009-2009), FC Kobenhavn Håndbold (2009-2010) och Montpellier AHB (2012-2013). Nu blir det alltså en ny, oväntad, vända ut i Europa.

– När Kiel ringde fick jag nypa mig i armen två gånger. Det kom lika överraskande för mig som för resten av handbollsvärlden. Bara en enda klubb i världen kan locka mig från Haslum, och det är Kiel. Jag har ju tänkt att jag är färdig med proffslivet men när Haslum, revisorsjobbet och min fru gav grönt ljus, så blev det verkligehet, säger Mamelund i en artikel på Haslums HKs hemsida.

Haslum HK letar inte aktivt efter en ersättare för Mamelund.

– Vi har de spelare vi har, och vi bygger efter Haslum-anda för framtiden, säger tränare Tom-Eirik Skarpsno.

De senaste åren har flera spelare lämnat Haslum HK för uppdrag i större klubbar och ligor. Exempel på dessa är Kent Robin Tönnesen (HSG Wetzlar, Tyskland), Sander Sagosen (Aalborg Håndbold, Danmark) och nu kan då även Elend Mamelund (THW Kiel, Tyskland) adderas till denna lista.