Davidsson om avgörande karriärsvalet: ”Lite kontroversiellt”

Gustav Davidsson. Foto: Rhein-Neckar Löwen

Efter SM-guld med Sävehof lämnade en 18-årig Gustav Davidsson för Hammarby. Ett beslut som har lönat sig flera gånger om – även om det inte var en självklarhet för alla.
– Det var ett beslut som kanske var lite kontroversiellt då, säger han till Handbollskanalen. 

På lite drygt två år har Gustav Davidsson tagit sig från allsvenskan till toppen av Bundesliga. Resan har varit snabb, intensiv – men inte minst förvånande för alla inblandade.

– Jag hörde från min agent att de var konkret intresserade och då var det verkligen att man fick nypa sig i armen. Jag fick väl höra det för ett år sedan och det var något som jag inte ens hade kunnat tänka mig för ett och ett halvt år sedan. Det var extra intressant att de även kunde presentera en långsiktig plan som kändes bra för både mig och laget, säger Gustav Davidsson till Handbollskanalen.

Just den långsiktiga planen handlade om att vara ett alternativ på både vänsternio och mittnio. Men Davidsson har kastats in i hetluften tidigare än förväntat under säsongsupptakten.

– Jag har fått otroligt mycket mer speltid än vad jag hade trott. Vi har haft skadeproblem och det har öppnat upp för mig och där känner jag att jag har blandat och gett lite. Men samtidigt vill jag ju ha så mycket speltid som möjligt och över lag tycker jag att det har känts jättebra.

Vilka är de största skillnaderna mellan Handbollsligan och Bundesliga?

– Jag skulle säga att det är tempot. Lagen har otroligt många högkvalitativa spelare, vilket gör att de kan hålla uppe ett högre tempo under hela matchen. När de absolut bästa lagen byter spelare så märker man knappt skillnad mellan de olika linorna.

Kometkarriären

2018 vann Gustav Davidsson med Sävehof, men under sommaren tog han beslutet att flytta till Stockholm och spel i Hammarby. Ett val som inte var självklart för utomstående, men som visade sig bli en riktig fullträff.

– Det var ett beslut som kanske var lite kontroversiellt då, folk tänkte att det var konstigt att lämna Sävehof efter ett SM-guld. Men jag ville flytta med min flickvän och börja plugga på Handelshögskolan och samtidigt få möjligheten att ha en större roll i allsvenskan, säger Davidsson och fortsätter:

– Då fick jag mina två år i allsvenskan och et gav mig betydligt bättre självförtroende. Sedan gick vi upp i Handbollsligan och vi blev väl något av ett succélag får man säga. Så det blev ett klockrent val att gå till Hammarby, jag är ganska säker på att jag inte hade varit där jag är i dag annars.

Han är uppvuxen i skånska Åhus och fostrad i Sävehof. Trots detta har Davidsson blivit starkt förknippad med Stockholm och Hammarby. Kärleken mellan den tidigare lagkaptenen och publiken i Eriksdalshallen är ömsesidig och något som Davidsson ser tillbaka på med värme.

– Jag var ju lagkapten och gav verkligen allt för Hammarby, men samtidigt fick jag minst lika mycket tillbaka. Det är en tid som jag ser tillbaka på med glädje och det är inget som har försvunnit för att jag har flyttat ner till Tyskland.

Landslagsförhoppningen

Innan flytten till Rhein-Neckar Löwen hann Davidsson med att göra debut i det ”riktiga” landslaget under Glenn Solbergs ledning – en efterlängtad upplevelse för 24-åringen.

– Jag hade varit med ligalandslaget vid tre eller fyra tillfällen, men att vara med de stora grabbarna var något helt annat. Jag tycker att en plats i det svenska landslaget är det största man kan uppnå i en handbollskarriär och det var en enorm ära att vara där, säger Davidsson, som även har förväntningar inför söndagens trupputtagning inför EM i Tyskland.

– Jag vet att det är en oerhört tuff konkurrenssituation, men jag har förhoppningar och hoppas att jag kommer med såklart. Sen är det inte mycket att göra när ”Gotte”, som kanske är den bästa spelaren i sin generation, spelar på mittnio och där bakom finns Claar, som dominerar i Bundesliga. Så det är en väldigt tuff konkurrenssituation, men jag använder det på rätt sätt och det sporrar mig att utvecklas och göra det ännu bättre.