Bundesliga: Summering av transfers

Nu när Bundesliga drar igång igen efter EM-uppehållet så kan det vara bra att kolla över vad som hänt gällande transfers i Bundesliga. Det har varit ett händelserikt transferfönster, speciellt pga HSV Handbolls konkurs, och det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna så här kommer en sammanfattning.

Vi presenterar nyförvärv som kommit direkt eller som blivit klara för nästa säsong. Vi lägger även till en kort kommentar om nyförvärven.

Rhein-Neckar Löwen
Nyförvärv:
Klar för nästa säsong: Gudjon Valur Sigurdsson (FC Barcelona)
Lämnar:
Richard Stochl
im Sommer 2016: Stefan Kneer (HSG Wetzlar), Uwe Gensheimer (Paris St. Germain)

Kommentar: En stark ersättning av Uwe Gensheimer när Gudjon Valur Sigurdsson återvänder till Rhein-Neckar Löwen. I övrigt hålls större delen av laget intakt. Det blir intressant att se vem som ersätter Stefan Kneer på vänsternio och därmed kommer att konkurrera med Kim Ekdahl du Rietz.

THW Kiel:
Nyförvärv:
Ilija Brozovic, Dener Jaanima (båda från HSV Hamburg), Blazenko Lackovic (Vardar Skopje), Lucas Firnhaber (Från egna ungdomsleden), Nikola Bilyk (Fivers WAT Margareten)
Klar för nästa säsong: Lukas Nilsson (Ystads IF), Raul Santos (VfL Gummersbach), Andreas Wolff (HSG Wetzlar)
Lämnar:
Dragos Oprea
Lämnar nästa säsong: Joan Canellas (RK Vardar Skopje), Nikolas Katsigiannis (HC Erlangen), Dominik Klein (HBC Nantes)

Kommentar: Runt Kiel har det hänt ganska mycket, framförallt på grund av deras skadebekymmer. Sedan tidigare är Raul Santos klar som ersättare för Dominik Klein. Santos har gjort det riktigt bra i Gummersbach men är just nu skadad. Kommer definitivt att tillföra lite speed och finess till Kiel. EM‘s målvaktsgigant Andreas Wolff är även han sedan tidigare klar för Kiel och kommer göra att Kiel har en riktigt vass målvaktsduo i Wolff och Landin. I och med att Wolff kommer så är det ganska logiskt att nuvarande andremålvakten Nikolas „Katze“ Katsigiannis återvänder till HC Erlangen som just nu leder andraligan. Brozovic och Jaanima är hämtade som ersättare för skadade Wiencek/Toft Hansen och Weinhold. Blazenko Lackovic är tänkt som ersättare för Dissinger och spelade i Onsdagens match redan från start och gjorde det riktigt bra. Oprea, som var ersättare för då skadade Dominik Klein lämnar nu när Klein kommer tillbaka från sin skada. Sist men inte minst så har Kiel värvat två jättetalanger i Österrikiska Nikola Bilyk och vår bomber Lukas Nilsson. Den förstnämnde har fått massor beröm av Kiels tränare Gislasson och kallas „den största 9-meterstalangen i världen“. I junior-VM blev han utsedd som bäste mittnia och även MVP för turneringen. Med Lukas Nilsson så kommer Kiel att ha två unga, men ruskigt duktiga, vänsternior. Vi får hoppas att Lukas kommer få mycket speltid och fortsätta att utvecklas. I och med nyförvärven Nilsson och Lackovic så lämnar Canellas för Vardar Skopje.

SG Flensburg-Handewitt
Nyförvärv:
Inga
Lämnar:
Michael Nicolaisen (TV Emsdetten)

Kommentar: I jämförelse med Kiel så har det varit väldigt lugnt runt Flensburg. Unga Nicolaisen lånas ut till Emsdetten, antagligen för att få mer speltid då det hittills mest varit spel i andralaget för den unga vänsternian.

MT Melsungen
Nyförvärv:
Klar för nästa säsong: Gabor Langhans (TuS N-Lübbecke)
Lämnar:
Inga

Kommentar: Även MT Melsungen har tagit det lugnt under transferfönstret, men så bra som deras lag har fungerat under första delen av säsongen så är det starkt att de kunnat behålla alla spelare. Langhans kommer att förstärka på högernio för nästa säsong.

Füchse Berlin
Nyförvärv:
Hans Lindberg (HSV Hamburg), Kevin Struck (egna ungdomsleden)
Klar för nästa säsong: Steffen Fäth (HSG Wetzlar)
Lämnar:
Frederik Petersen
Lämnar nästa säsong: Jesper Nielsen (Paris St. Germain)

Kommentar: Rävarna från Berlin tappar två duktiga svenskar, där framför allt Jesper Nielsen haft en framstående roll i laget som viktig försvarskugge. Berlins tredje svensk får en riktigt tuff konkurrens när Hans Lindberg ansluter från HSV. Med Steffen Fäth värvad samt att Paul Drux är på väg tillbaka från skada så kommer Füchse att ha riktigt vass besättning på niometer. V9: Drux & Gojun, M9: Nenadic & Fäth, H9: Wiede & Tönnesen. För att kunna hävda sig bland storlagen så ställs dock efter frågetecken hur luckan efter Nielsen ska täckas.

HSG Wetzlar
Nyförvärv:
Klar för nästa säsong: Benjamin Buric (RK Gorenje Velenje), Stefan Kneer (RN Löwen), Fabian Kraft (från ungdomsleden), Anton Lindskog, Kristian Bjørnsen (båda från IFK Kristianstad), Philipp Pöter (SC DHfK Leipzig)
Lämnar:
Lämnar för nästa säsong: Andreas Wolff (THW Kiel), Christian Rompff (Ingen kontraktsförlängning), Sebastian Weber (Nytt lag obekannt), Florian Laudt (Lägger av), Kristian Bliznac (Nytt lag obekannt), Steffen Fäth (Füchse Berlin), Guillaume Joli (US Dunkerque), Carlos Prieto (Nytt lag obekannt)

Kommentar: HSG Wetzlar som likt Melsungen haft en överraskande bra säsong hittills ser ut att få en ordentlig spelarrotation inför nästa säsong. Andreas Wolff och Steffen Fäth är två tunga avbräck, men även Laudt och Joli har stått för 51 mål tillsammans hittills. Dessutom så lämnar Kristian Bliynac som varit en stabil försvarsspelare. Kneer kommer som rutinerad vänsternia tillsammans med Pöter som är en etablerad mittnia. Ur svenska ögon ska det dock bli mest intressant att se hur det kommer att gå för de två nyförvärven från Kristianstad. Med Weber och Prieto borta så kommer Lindskog enbart att tampas med unge tyska talangen Jannik Kohlbacher. Kristian Björnsen kommer nog att få ganska mycket speltid då nuvarande högersex Tobias Hahn inte lyckas göra så många mål.

Frisch Auf Göppingen
Nyförvärv:
Adrian Pfahl (HSV Hamburg), Peter Tatai (Baia Mare)
Klar för nästa säsong: Jens Schöngarth (SC Magdeburg/TuS N-Lübbecke)
Lämnar:
Lämnar nästa säsong: Felix Lobedank (TVB 1898 Stuttgart)

Kommentar: Magnus Anderssons lag får bra förstärkning på högernia där både Adrian Pfahl samt Jens Schöngarth, som mäter hela 2,03m, har erfarenhet från tyska landslaget. Lägg därtill rutinerade målvakten Peter Tatai så har Frisch auf Göppingen hittat bra transfers hittills. Att nuvarande högernian Lobedank lämnar känns ganska givet med tanke på nyförvärven.

TSV Hannover-Burgdorf
Nyförvärv:
Caspar Mortensen (HSV Hamburg)
Klar för nästa säsong: Fabian Böhm (HBW Balingen-Weilstetten)
Lämnar:
Inga

Kommentar: Hannover gör endast två ändringar, men det är två vassa. Caspar Mortensen har haft en riktigt bra säsong hos HSV och blev även uttagen till Danmarks landslag och Fabian Böhm är Balingen-weilstettens bäste målskytt och har även spelat några matcher för tyska landslaget.

VfL Gummersbach
Nyförvärv:
Kevin Schmidt (HSV Hamburg)
Lämnar:
Klar för nästa säsong: Raul Santos (THW Kiel)

Kommentar: Gummerbach får en rotation på vänsterkanten där Kevin Schmidt kommer och Raul Santos går. Känns tveksamt om Schmidt kommer att nå upp till samma nivå som Santos, men på grund av skada på Santos så fick Schmidt spela från start redan i första matchen efter uppehållet för Gummersbach.

SC Magdeburg
Nyförvärv:
Jens Schöngarth (TuS N-Lübbecke, bis Saisonende)
Klar för nästa säsong: Christian O`Sullivan (IFK Kristianstad)
Lämnar:
Inga

Kommentar: SC Magdeburg förstärker på högernio med Jens Schöngarth, framför allt pga skada på Jure Natek samt att Magdeburg har bundesliga, cup och EHF-cupen. Christian O’Sullivan kommer att kunna tillföra en till dimension i Magdeburgs spel med sin snabbhet.

SC DHfK Leipzig
Nyförvärv:
Jens Vortmann (HSV Hamburg), Peter Strohsack (TSV Bayer Dormagen), Gregor Remke (egna ungdomsleden), Benjamin Herth (TuS N-Lübbecke)
Klar för nästa säsong: Tobias Rivesjö (HC Erlangen)
Lämnar:
Mathias Lenz
Lämnar för nästa säsong: Philipp Pöter (HSG Wetzlar), Philipp Weber, Felix Storbeck (Båda får ej nytt kontrakt, nytt lag obekannt)

Kommentar: Leipzig har två tunga tapp då Pöter och Weber är deras bästa målskyttar hittills och har 154 mål tillsammans på kontot. Frågan är om Tobias Rivesjö och Benjamin Herth kan fylla denna luckan. Därtill har Leipzig värvat en juniorlandslagsspelare i Peter Strohsack och HSV’s andremålvakt Jens Vortmann. Den sistnämnda har redan debuterat och gjort det riktigt bra.

TBV Lemgo
Nyförvärv:
Inga
Lämnar:
Inga

Kommentar: Lemgo har inte hörts av all under transferfönstret. Positivt är att inte heller någon går utan truppen förblir just nu intakt.

TVB 1898 Stuttgart
Nyförvärv:
Johannes Bitter (HSV Hamburg), Viorel Fotache (Baia Mare)
Klar för nästa säsong: Felix Lobedank (FA Göppingen), Marian Orlowski (ASV Hamm-Westfalen)
Lämnar:
Lämnar för nästa säsong: Lars Friedrich (lag ej bekannt), Florian Schöbinger (HC Oppenweiler/ Backnang), Sajad Esteki (lag ej bekannt)

Kommentar: Stuttgart har gjort en viktig värvning i Johannes ”Jogi” Bitter från HSV för den fortsatta kampen om att få vara kvar i högstaligan. Dessutom Viorel Fotache kommer att stärka Stuttgart ordentligt med sin erfarenhet och ledaregenskaper (var kapten i Baia Mare). Lägg därtill att rutinerade Lobedank förstärker på högernio till nästa säsong så verkar det som att Stuttgart vill verkligen befästa sin position som Bundesligalag. De som lämnar är från nedre delen av interna skytteligan och är inte så omskrivna.

HBW Balingen-Weilstetten
Nyförvärv:
Frank Bergemann (tränare)
Klar för nästa säsong: Tobias Wagner (Fivers WAT Margareten)
Lämnar:
Radivoje Ristanovic (Chambéry Savoie HB)
Lämnar nästa säsong: Christoph Theuerkauf (Ziel unbekannt), Fabian Böhm (TSV Hannover-Burgdorf)

Kommentar: HBW kommer att få det riktigt tufft i kampen om nedflyttning. Att de dessutom kommer att tappa Fabian Böhm som gjort flest mål så inser man att det transfermässigt ser ganska negativt ut för dem. Tobias Wagner är en talang på mittsex och han hoppas nog att HBW lyckas att hålla sig kvar.

ThSV Eisenach
Nyförvärv:
Inga
Lämnar:
Borut Mackovsek (RK Celje)

Kommentar: Eisenach behåller sin trupp till största delen för nedflyttningskampen. Mackovsek spelade endast fyra matcher innan han bytte till Celje.

Bergischer HC
Nyförvärv:
Maciej Majdzinski (HSV Hamburg)
Klar för nästa säsong: Tomáš Babák (TSV Otmar St. Gallen)
Lämnar:
Milos Dragas (Avbrutet kontrakt från 28.12.15)
Lämnar nästa säsong: Maximilian Weiß (Lägger av)

Kommentar: Bergischer plockar en riktig talang i Majdzinski och behåller i övrigt laget relativt intakt. Milos Dragas har inte spelat någon match.

TuS N-Lübbecke
Nyförvärv:
Nikolaj Manojlovic (Brest Meschkow), Tom Wetzel, Piotr Grabarczyk (Båda från HSV Hamburg), Pontus Zetterman (HK Drott Halmstadt)
Lämnar:
Jens Schöngarth (SC Magdeburg), Benjamin Herth (SC DHfK Leipzig)

Kommentar: Lübbecke som ännu inte har någon seger i Bundesliga verkar sannerligen göra sitt bästa för att vända den trenden. Tom Wetzel kom från en stark säsong i andraligan till HSV där han tyvärr haft skadebekymmer, där finns mer att hämta. Piotr Grabarcyk är en linjespelare med 10 cup- och 7 ligavinster i Polen bakom sig. Manojlovic är en serbisk landslagsspelare som även spelat för Rhein-Neckar Löwen. Lägg därtill Pontus Yetterman från Drott och Låbbecke har fått till en riktigt stark trupp, kampen om nedflyttningsplatserna komm