Bundesliga Omgång 13 (och fullbordande av omg. 4, 8 och 10)

Niklas Ekberg, THW Kiel. Arkivbild. Foto: Foto Lächler http://foto-laechler.de

I Bundesliga så har tabellen varit något ojämn gällande spelade matcher på grund av ej fullbordade omgångar. Under denna och förra veckan så spelades tre släpande matcher från tidigare omgångar och därför kommer här en lite längre sammanfattning som innefattar dessa tre matcher samt senaste omgången.

 • Den första matchen är från spelomgång 4 där Füchse Berlin tar emot VfL Gummersbach. Det är en match med mycket känslor som Hemmalaget vinner, vilket är deras första seger på fem matcher. Matchen börjar jämt, men i slutet av första halvleken så drar hemmalaget ifrån till en fyramålsledning. Detta flyt fortsatte även i början av andra halvleken och Berlin går upp till en sjumålsledning åtta minuter in i andra. Då vaknar dock Gummersbach och spelar sig tillbaka in i matchen. Med åtta minuter kvar att spela skiljer endast ett mål till fördel för hemmalaget. Hemmalaget gör dock mål och i anfallet efter så gör Gummersbach en offensiv foul in i Berlins mittförsvar vilket leder till att känslorna kokar över en aning. Berlins Fabian Wiede får rött kort i uppståndelsen. Trots det så lyckas Berlin att hålla i ledningen till slutet och vinner med två mål. Jesper Nielsen vilade sig efter en hjärnskakning tidigare i veckan och Fredrik Petersen stod över på grund av en knäskada. Sedan tidigare är Matthias Zachrisson långtidsskadad (axelskada).
 • Den andra släpande matchen är från omgång 8 och spelas mellan MT Melsungen och Frisch Auf Göppingen. Hemmalaget vinner denna matchen enkelt med tio mål. Bortalaget får kämpa hårt för sina mål då Johan Sjöstrand står för en riktigt bra insats med 37% i räddningsprocent. Detta leder till att Melsungen kan spela sig till en sexmålsledning i halvlek. I andra halvlek fortsätter MT Melsungen spela bra och vinner enkelt till slut.
 • Suveräna serieledaren Rhein-Neckar Löwen vinner planenligt hemma mot nykomlingen DHfK Leipzig. Det är dock en seger som är långt ifrån så enkel som resultatet speglar. Leipzig försöker bemöta hemmalaget med högt tempo och hårt, rörligt försvarsspel vilket håller bra i ungefär 45 minuter. I slutet så drar Löwen dock ifrån och vinner till slut med sex mål. Mikael Appelgren vilades under matchen och spelade inte alls, Kim Ekdahl du Rietz gör en stabil insats och blir bäste målskytt i matchen på sju mål.
 • Füchse Berlin vinner borta mot Bergischer HC och tar därmed viktiga poäng för att haka på i toppen av tabellen. Det är en match där Berlin tar ledning med ett par mål, Bergischer kommer tillbaka och sedan tar Berlin ledningen igen. I slutfasen så visar sig dock Berlin starkare, framförallt genom starkt målvaktsspel, och de vinner med tre mål. Även i denna matchen så spelade ingen av Berlins svenskar på grund av skador (se första matchen i sammanfattningen).
 • Sistplacerade TuS N-Lübbecke är hittills utan seger i Bundesliga och har därför inför denna omgången skaffat en ny tränare. Detta hjälper dock inte mot VfL Gummersbach som vänder matchen under andra halvlek och säkrar sig en vinst med tre mål. Niclas Barud står för två mål och Andreas Berg samt Anton Halén gör ett mål vardera för Göppingen.
 • MT Melsungen fortsätter att hålla i sin andraplats genom en seger borta mot HBW Balingen-Weilstetten. Hemmalaget börjar dock riktigt bra och går tidigt upp i en ledning med 3-1. Det är dock bara en tidsfråga innan Melsungen trappar upp tempot, genom tre räddningar från Johan Sjöstrand så vänder Melsungen matchen till 3-5. Därefter drar bortalaget ifrån och leder som mest med nio mål. Johan Sjöstrand gör återigen en bra match och har en för andra matchen i rad en räddningsprocent på 37%.
 • Vi börjar omgång 13 med en mycket spännande match mellan svensklaget Frisch Auf Göppingen och HSG Wetzlar. I en match där uppstickarlaget Wetzlar, som ligger för storlag som Kiel och Füchse Berlin i tabellen, till en början får det tufft mot ett bra spelade Göppingen och redan i 16 spelminuten så får Joao Ferraz rött kort efter en duell med Lars Kaufmann. Dock så kunde inte hemmalaget dra fördel av det röda kortet, utan Wetzlar gör 4-0 i minuterna direkt efter och går för första gången upp i ledning. Efter det så tar Göppingens tränare Magnus Andersson time-out och matchen är därefter mycket jämn till halvleksresultatet 15-15. I andra halvlek så börjar hemmalaget bäst och får upp i en tremålsledning. Denna ledning håller dem tills hemmalagets målvakt Primoz Prost i en kontring för Wetzlar får rött kort då han går in för hårt i en duell med Wetzlars Maximilian Holst. Wetzlar får i och med detta lite medvind och lyckas att utjämna och även ta en ledning med tre mål. Men Göppingens unga målvakt Daniel Rebmann lyckas rädda två stycken straffar och Göppingen kämpar sig tillbaka till oavgjort. Wetzlar skulle dock få sista ordet. När speltiden redan är färdig så får Wetzlar ett frikast. Steffen Fäth tar frikastet – och gör mål! Video på frikastet finns här.
 • I nordderbyt mellan THW Kiel och HSV Hamburg så verkar bortalaget lite för taggade att slå ett av storlagen efter enmålsförlust mot bade Rhein-Neckar Löwen och Flensburg. Efter 39 sekunder spelade så får HSV’s försvarschef Piotr Grabarczyk rött kort när han går ut mycket hårt mot Marco Vujin och träffar honom i ansiktet. Efter detta så försöker bortalaget att kämpa och matchen är jämn i ungefär 25 minuter, därefter rycket Kiel till en fyramålsledning kort innan halvlek. HSV lyckas två gånger att komma tillbaka till tvåmålsunderläge innan Kiel gör det slutgiltiga rycket och vinner med sex mål. Niclas Ekberg står för en stark insats med sju mål.
 • SC Magdeburg står för en riktigt bra match och vinner relativt enkelt hemma mot TBV Lemgo. Det är en stark laginsats när SC Magdeburg redan efter 22 minuter rycker sig till en fyramålsledning som inte Lemgo lyckas att återkomma från. Anton Månsson och Jonathan Stenbäcken gör två mål vardera för Lemgo.
 • TSV Hannover-Burgdorf vinner enkelt hemma mot TVB 1898 Stuttgart. Efter ungefär åtta minuter med så gör Hemmalaget 5-0, vilket ger en niomålsledning med halva första halvleken spelad. Stuttgart kommer dock tillbaka i början av andra halvlek och ligger enbart under med ett mål, men då kommer Hannover in i matchen igen och gör sex raka mål. Bortalaget har inget mer svar utan det blir till slut en relativt enkel seger för Hannover.
 • SG Flensburg vinner enkelt borta mot ThSV Eisenach. Det är framförallt en mycket bra första halvlek från Flensburg som ligger till grund för vinsten. Tobias Karlsson känner efter några minuter av ljumsken och vilas för säkerhets skull resten av matchen. Mattias Andersson står för en stabil insats med 31% i räddningsprocent och Johan Jacobsson får endast lite speltid och blir mållös medan hans positionskollega Holger Glandorf är bäste målskytt på sju mål.
 • Den sista släpande matchen är från omgång 10 och spelades i onsdags mellan SC DHfK Leipzig och Frisch Auf Göppingen. Göppingen som har två raka förluster började dåligt borta mot Leipzig. Efter 20 minuter ledde hemmalaget med 10-6 och Göppingens tränare Magnus Andersson tog time-out. Detta visade sig vara precis vad bortalaget behövde, de gör nämligen 8-0 på Leipzig innan de kan göra mål precis innan första halvleken är slut. I andra halvlek fortsätter Göppingen spela bra och ledningen från första halvlek är aldrig hotad.

Alla resultat, bästa målskyttar och svenska målskyttar:

Omgång 4:
Füchse Berlin – VfL Gummersbach 26:24 (17:13) 
Füchse Berlin:
Ellison 7, Nenadic 7/4, Vukovic 4, Vrazalic 2, Weyhrauch 2, Wiede 2, Plaza 1, Tönnesen 1
VfL Gummersbach:
Kühn 6, Ernst 5, Heyme 3, Persson 3, Santos 3/1, Schröder 2, Schröter 2

Åskådare: 6124
Utvisningsminuter: 4 / 8
Röda kort: Wiede (56.) / –

Omgång 8:
MT Melsungen – Frisch Auf Göppingen 31:21 (16:10)
MT Melsungen:
Rnic 6/1, Sellin 6, Allendorf 4/1, Danner 4, Schneider 4, Michael Müller 3, Boomhouwer 1, Forstbauer 1, Maric 1, Philipp Müller 1
Frisch Auf Göppingen:
Lobedank 4, Sesum 4, Fontaine 3, Barud 2, Kraus 2, Schiller 2/2, Berg 1, Halén 1, Kaufmann 1, Späth 1

Åskådare: 3032
Utvisningsminuter: 4 / 8
Röda kort: – / –

Omgång 10:
DHfK Leipzig – Frisch Auf Göppingen 22 : 27 (11:14)
DHfK Leipzig: 
Weber 8/8, Binder 3, Krzikalla 3, Pöter 3, Jurdzs 2, Milosevic 2, Semper 1
Frisch Auf Göppingen: 
Fontaine 9, Kraus 6/4, Kneule 5, Sesum 3, Halén 2, Lobedank 1, Schiller 1

Åskådare: 4.125
Utvisningsminuter: 8 / 8

Omgång 13:
Rhein-Neckar Löwen – DHfK Leipzig 28:22 (12:11)
Rhein-Neckar Löwen:
Ekdahl du Rietz 7, Gensheimer 6/4, Groetzki 5, Schmid 4/1, Baena 1, Guardiola 1, Mensah Larsen 1, Petersson 1, Reinkind 1, Sigurmannsson 1
DHfK Leipzig:
Pöter 6/2, Milosevic 4, Weber 4, Binder 3, Schedik 3, Jurdzs 1, Semper 1

Åskådare: 4649
Utvisningsminuter: 6 / 8
Röda kort: – / –

Bergischer HC – Füchse Berlin 26:29 (14:17) 
Bergischer HC: 
Gunnarsson 7/3, Gutbrod 7, Maximilian Hermann 3, Nippes 3, Oelze 3, Preuß 2, Alexander Hermann 1
Füchse Berlin:
Wiede 7, Nenadic 4, Vukovic 4, Ellison 3/1, Schade 3, Tönnesen 3, Gojun 2, Weyhrauch 2, Vrazalic 1

Åskådare: 2405
Utvisningsminuter: 6 / 8
Röda kort: – / –

TuS N-Lübbecke – VfL Gummersbach 25:28 (14:11) 
TuS N-Lübbecke:
Borozan 8, Pieczkowski 6, Schöngarth 3, Klimek 2, Langhans 2, Remer 2, Lazovic 1, Tauabo 1
VfL Gummersbach:
Santos 11/5, Kühn 4, Bult 3, Ernst 3, Pevnov 3, von Gruchalla 3, Schröder 1

Åskådare: 1882
Utvisningsminuter: 10 / 6
Röda kort: Remer (58.) / –

HBW Balingen-Weilstetten – MT Melsungen 30:36 (10:17) 
HBW Balingen-Weilstetten: 
Strobel 7, Böhm 5, Nyokas 4, Theuerkauf 4, Wilke 4/2, Kunkel 3/1, Vasilakis 2, Ruß 1
MT Melsungen:
Sellin 10/2, Michael Müller 7, Schneider 6, Maric 4, Danner 2, Rnic 2, Vuckovic 2, Allendorf 1, Boomhouwer 1, Philipp Müller 1

Åskådare: 2350
Utvisningsminuter: 6 / 8
Röda kort: – / –
Highlightsvideo HBW

Frisch Auf Göppingen – HSG Wetzlar 28:29 (15:15) 
Frisch Auf Göppingen:
Sesum 6, Kraus 5, Schiller 4/2, Halén 3, Lobedank 3, Fontaine 2, Kaufmann 2, Späth 2, Barud 1
HSG Wetzlar:
Holst 6/3, Lipovina 6, Fäth 4, Laudt 4, Joli 3/2, Kohlbacher 3, Mirkulovski 2, Ferraz 1

Åskådare: 5000
Utvisningsminuter: 8 / 6
Röda kort: Prost (40.) / Ferraz (16.)
Highlightsvideo FAG

TSV Hannover-Burgdorf – TVB Stuttgart 30:22 (14:10)
TSV Hannover-Burgdorf: 
Kastening 8/2, Hykkerud 6, Häfner 6, Kárason 3/3, Patrail 3, Christophersen 1, Dräger 1, Guðmundsson 1, Schmidt 1
TVB Stuttgart: 
Weiß 5, Spatz 4, Kisum 3, Schimmelbauer 3, M`Bengue 2, Schweikardt 2, Seiz 2, Baumgarten 1

Åskådare: 3.514
Utvisningsminuter: 4 / 6
Highlightsvideo Hannover

ThSV Eisenach – SG Flensburg-Handewitt 24:32 (10:19)
ThSV Eisenach: 
Valiullin 7, Ragnarsson 5, Luther 3, Hansen 2, Urban 2/1, Wöhler 2, Heinemann 1, Holzner 1, Schliedermann 1
SG Flensburg-Handewitt: 
Glandorf 7, Svan 6, Kozina 5, Djordjic 3, Radivojevic 3/1, Mahé 2/1, Mogensen 2, Toft Hansen 2, Eggert 1, Lauge Schmidt 1

Åskådare: 2.608
Utvisningsminuter: 4 / 8
Röda kort: Luther (39./3. Zeitstrafe) / –

SC Magdeburg – TBV Lemgo 36:29 (16:13)
SC Magdeburg: 
Weber 9/2, Bagersted 8, Lemke 5, Bezjak 3, Grafenhorst 3, Zelenovic 3, van Olphen 3, Natek 2
TBV Lemgo: 
Hornke 7/4, Hermann 6, Kogut 5, Niemeyer 2, Feuchtmann 2, Månsson 2, Ramba 2, Stenbäcken 2, Hübscher 1

Åskådare: 6.832
Utvisningsminuter: 10 / 8
Highlightsvideo SCM

THW Kiel – HSV Hamburg 29:23 (13:11)
THW Kiel: 
Duvnjak 7, Ekberg 7, Vujin 7/1, Dissinger 5, Cañellas 1/1, Toft Hansen 1, Weinhold 1
HSV Hamburg: 
Lindberg 5/2, Mortensen 5, Damgaard 3, Flohr 2, Jaanimaa 2, Schröder 2, Brozovic 1, Hens 1, Nenadic 1, Pfahl 1

Åskådare: 10.285
Utvisningsminuter: 10 / 6
Röda kort: – / Grabarczyk (1.)