Glöm inte rehabträningen!

Hej, det är dags för mig att ge er en statusuppdatering! Det har gått 5 veckor & 5 dagar sedan min operation. Jag har haft den enorma turen att slippa smärtor och massiva bakslag, något som är långt ifrån en säkerhet. Det är inte den fysiska biten som är jobbigast i detta skedet, utan allt det andra. Att inte ha möjligheten att göra sånt man tycker är kul, framförallt då att inte kunna spela handboll.

Jag ser verkligen fram emot mitt återbesök till min läkare i nästa vecka, för mig är det alltid en aning oroligt att gå på återbesöken eftersom det i princip känns som jag ska gå på min egna begravning varje gång. Oftast kommer jag där ifrån med ett leende på läpparna, ibland inte.

Mitt knä just nu har i princip full flexibilitet & stabiliteten är trots allt ganska bra! Det enda som är jobbigt just nu rent fysiskt är att se musklerna tyna bort så fort som dem faktiskt gör, detta är något man inte kan motverka hur mycket man än vill! Jag har tappat minst tre centimeter i omfång på mitt nyopererade ben, på bara några veckor.

Jag tänkte ge er lite tips som är bra för både rehabilitering av knäskador men också som förebyggande träning för att undvika knäskador. Just nu fokuserar jag på tre saker i min rehabilitering…

  • Knäkontroll i sidled/slutsträckning
  • Höfter/bål
  • Muskelvolym/muskelkontroll

Addera instabilitet i dina övningar, du kan exempelvis göra knäböj på bosuboll eller se till att få drag i sidled från gummiband eller dragmaskin. malin1

Den såkallade ”Draken” är din bästa vän, klassiska varianter eller andra varianter. På bilden nedan använder jag mig av dragmaskin kombinerat med en modifierad drake. Övningen hjälper dig att stärka upp hamstrings (vilka skyddar dina korsband) & stabilitet.

malin2

Rörlighet, det är viktigt av många olika anledningar. I mitt skede just nu hjälper det mig exempelvis med cirkulation av blodet vilket gynnar läkningen efter operationen. Cykla & andra rörlighetsövningar är att föredra.

malin3

malin6

För att få tillbaka min muskelstyrka jobbar jag mycket med benpress och ska snart börja med tyngre leg extensions. Om man har svårt att få kontakt med musklerna har man fördel av att ta hjälp av elektrisk stimulans.
malin7

Glöm inte att detta är bara få av de övningar som man bör göra efter en korsbandsoperation. Dem första veckorna handlar det mest om att få upp rörlighet, slutsträckning & att hitta musklerna igen. Alla rehabiliteringar är olika från individ till individ, det går olika fort för olika personer.

Till alla er som är skadade just nu: fortsätt kämpa! Håll ut & försök ha kul på vägen. Starta upp ett galet Instagramkonto & se till att skratta med vänner & familj. Vi hörs igen efter mitt återbesök, håll tummarna!