Sverigecupen: Skånes Flickor

Skånes handbollsförbund

Distriktet som var starkast på tjejsidan förra året var Skåne som vann en rafflande final över Göteborg. Tjejerna som ska försvara Skånes vinst i år hittar vi i grupp 2 tillsammans med Småland/Blekinge och Västmanland.

Namn: Micke Persson & Calin Bochis

Ålder: 42 & 40 år unga

Lag: IFK Kristianstad & Dalhems IF

Roll: Förbundskaptener i Skåne F 00

Tidigare spelarmeriter:

Micke: Vinst i Pojkallsvenskan med Vikingarna 89-90 som största merit, samt att jag var med på resan mot ungdomslandslag tillsammans med spelare som bl.a Ljubomir Vranjes, Jesper Larsson och Johan Pettersson, men föll bort innan det skulle tas ut ett första landslag. Kan vara noterbart att jag stod som 1:a reserv för Skånes lag P 73 det året i dåvarande Hummel Elit Cup (nuvarande SverigeCupen), men kom med på Riksläger ändå.

Calin: Spelat steg 5 i SM, i hemlandet Rumänien. Varit med en kort period i J-landslaget innan jag flyttade år 1994, som 19-åring till Sverige för att spela för IFK Malmö.

Tränarmeriter:

Micke: Den största är väl att jag hade förmånen att träna Marcus Ahlm (sedermera världsstjärna i THW Kiel) i mitten av 90-talet i IFK Kristianstads P78-79, vilket har givit mig insikten i att det aldrig är för sent att utvecklas. Har också haft förmånen att under 6 år träna IFK Kristianstads P00, som har med ett antal spelare i Skånes lag på killsidan det här året. Tränar i nuläget IFK Kristianstads P02.

Calin: Det mäktigaste och kanske omöjligaste var att vinna Lundaspelen samma år med 2 olika lag från Dalhems IF. Året därpå med ett utav dessa lag (F 01) skulle historien upprepas. Fantastik upplevelse för det laget.

Ledarstaben består av: Ovan nämnda har haft hjälp av Fredrik Martinsson, LUGI som målvaktstränare.

Några frågor:

Totalt sett, hur många spelare har deltagit i uttagningarna från hur många föreningar? 

Vi hade 122 spelare vid den första träffen, och detta med representation från hela 18 föreningar.

Hur har förberedelserna sett ut från första lägret till den slutgiltiga laguttagningen?

Vi har haft ett 10-tal samlingar (heldagar samt kvällar) där vi har valt att låta så många tjejer som möjligt vara med, samt ett Summercamp, där vi grillade 27 spelare under 3 dagar, och syftet med samlingarna har dels varit att se vilka spelare som har kommit längst i utvecklingen, men också med avsikt att ge den enskilde individen en ökad kunskap, detta för att framöver kunna äga sin egen träning.

Under Summercamp hade vi såväl tester, som ett upplägg som skulle testa spelarna såväl fysiskt som mentalt, allt för att tjejerna skall få en bild av hur framtiden kan komma att se ut vid framtida Riksläger.

Varför har ni valt den typen av förberedelser?

Syftet med att ha så många spelare så länge som möjligt var att visa att det inte tar slut för att du blivit bortvald tidigt under resan, och vi har haft spelare som ”försvann” när vi hade 80 tjejer kvar, men som har utvecklats och kommit tillbaka till Summercamp där vi var 27 spelare kvar.

Konkurrenssituationen har varit enorm, och vi hade gärna sett att vi hade fått ta med 2 lag till Sverigecupen, då vi tyvärr får lämna hemma väldigt många duktiga handbollstjejer.

Vi har från Skånes HF som huvuduppgift att få så många tjejer som möjligt att jobba vidare med sin fortsatta handbollsutveckling, och vi kommer förhoppningsvis att ha ett stort antal som får chansen att visa upp sig även på Riksläger framöver.

Hur har uppladdningen sett ut under den senaste tiden inför turneringen?

Under den sista månaden har vi valt att varva träningar med att spela träningsmatcher mot såväl ett av Sveriges bästa Pojkar 01 lag, samt äldre tjejlag.

Varför har ni valt den uppladdningen?

Tanken med detta upplägg har varit att få möta olika typer av motstånd, och också få chansen att träna på saker som vi kan komma att behöva i ”verktygslådan” under Sverigecupen

Vilken målsättning har ditt lag i årets upplaga av Sverigecupen?

Den gamla klyschan att vinna varje match får väl gälla här, och prestationen kommer alltid att gå före resultaten. Om vi kommer upp i prestation, så tror jag nog att vi blir rätt så svårslagna.

Varför har ni valt att ta ut de spelare som är uttagna?

De spelare vi har valt ut, anser vi har kommit längst i utvecklingen just nu på sina respektive positioner, och vi anser att vi har en bra mix av spelare med många olika spetsegenskaper.

Vilka spetsegenskaper besitter ditt lag? Individuella som lagmässiga?

Som lag så har vi en stark moral med ett kollektiv som krigar för varandra. Vi har också många individer som gärna kliver fram när det verkligen gäller.

Vilka spelare i ditt lag ska publiken hålla koll på under Sverigecupen?

Här skulle vi vilja lyfta fram kollektivet, och det kommer att vara spelare som sticker ut, men under olika matcher, och det är upp till betraktaren att välja sina egna favoriter.

Hur har ledarstaben funderat på rollfördelning i laget?

Vi har ett delat ansvar, även om vi kommer att dela upp arbetsuppgifterna kring anfall och försvar, där Micke kommer att jobba mer med anfall och Calin med försvaret. Fredrik kommer jobba med att hjälpa målvakterna på bästa sätt. 

Slutligen:

Vad har du för råd till de spelare som inte kom med?

Under hela resan har vi pratat om att detta är bara ett delmål, och att vi önskar att alla fortsätter att jobba med att utveckla sin handboll, då resan mot att bli handbollsspelare är lång, och att många blommar ut lite senare, och som jag nämnde tidigare, så var Marcus Ahlm en sådan spelare, och det gick ju rätt så bra för honom…

Truppen:

1. Julia Mårtensson, MV, Näsby IF
12. Nathalie Ahlandsberg, MV, HK Ankaret
16. Ellie Sandberg-Larsson, MV, Trelleborgs HBK
2. Ellen Bengtsson, V6, GW Landskrona HK
3. Ida Bergh, V6, H43 Lunds HF
4. Wilma Gustafsson, H6, Näsby Handboll
5. Ebba Wallenberg, H6, LUGI HF
6. Ebba Kristiansson, M6, LUGI HF
7. Cecilia Cosmo, M6, Näsby Handboll
8. Emmy Hoang, M9, Trelleborgs HBK
9. Ella Agace, M9, LUGI HF
10. Linnea Lundin, H9, H43 Lunds HF
11. Ida Fredlund, M9, LUGI HF
13. Irma Molin, H9, Eslövs IK
14. Gunnel Afzelius, H9, HK Ankaret
15. Hanna Larsson, V9, Näsby Handboll
17. Kajsa Dahlberg, V9, Eslövs IK

Ledare

A. Mikael Persson
B. Calin Bochis
C. Fredrik Martinsson

Har ni missat reportagen om de andra distrikten i Sverigecupen? Du finner intervjuerna här!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here