Sverigecupen: Östergötlands Flickor

Mellansvenska handbollsförbundet

Mellansvenska är det största distriktet i Handbollssverige och har 4 lag med i Sverigecupen. Nedan presenterar vi Östergötland som finns i grupp 6 tillsammans med Uppland, Norrbotten och Hälsingland.

Namn: Pontus Hammarberg

Ålder: 46

Lag: Östergötland Flick

Roll: Distriktskapten

Tidigare spelarmeriter: BK Derby, IF SAAB, GUIF (Rikshandb.gymn).

Tränarmeriter: Förutom tränaruppdrag i drygt 25 år, 6st distriktslag: P-78 (ass.), P-80, P-82, P-84, F-98 & F-00

Ledarstaben består av:
Ass. Henrik Axelsson
Ass. Daniel Johansson
Team manager: Pernilla Gustavsson

Några frågor:

Totalt sett, hur många spelare har deltagit i uttagningarna från hur många föreningar?

Närmare 60 spelare från 7 föreningar.

Hur har förberedelserna sett ut från första lägret till den slutgiltiga laguttagningen?

Sammanlagt har vi haft 10st 1-dagarsläger, 2st 2-dagarsläger (Elitläger) och 5st träningsmatcher utöver de träningsmatcher vi har på Elitlägren emot Västmanland, Örebro och Södermanland.
Vi har under merparten av tiden jobbat med individen. Först tittat på deras grundteknik och individuella teknik, men även teoretisk utbildning i form av kost, förberedelser, fysisk träning m.m. Vi är nöjda med förberedelserna och då vi haft ett bra samarbete med klubbtränarna så har det varit friktionsfritt hela resan. Truppen spikades först i början av oktober och utöver dessa 17 spelare har vi 4st reserver om vi skulle få några skador/sjukdomar inför Sverigecupen.

Varför har ni valt den typen av förberedelser?

Vi har en linje vi jobbar efter i Mellansvenska Handbollsförbundet. Utöver arbetet med att vaska fram talanger till SHF´s verksamhet ser vi detta som en ypperlig chans att utbilda spelare och öka kvaliteten i vårt eget område. Så vi har som mål att försöka initiera spelarna lite i övergången från ungdoms- till seniorhandboll på sikt och ge dem en försmak av vad som väntar längre fram.

Hur har uppladdningen sett ut under den senaste tiden inför turneringen?

Vi började verksamheten för drygt 1,5 år sedan, men den sista tiden har vi bl.a. haft 2st Elitläger i Katrineholm tillsammans med övriga trupper inom MsHF och 5 st träningsmatcher emot lokalt motstånd i Östergötland. Vi har även genomfört fystester baserat på de tester spelarna utför i samband med Riks- och Regionlägren för att förbereda dem, men också för att se hur deras fysik utvecklats under vår tid tillsammans och hur villiga de är att göra det jobb man måste göra själv för att utvecklas. Totalt har vi haft fystester vid fyra tillfällen.

Varför har ni valt den uppladdningen?

Lägren ligger med i MsHF´s utbildningsplan och träningsmatcherna för att vi vill ge spelarna chansen att hitta varandra på planen på ett bra sätt, samt försöka ta bort den värsta udden av nervositet inför Sverigecupen. Vi har även ambitioner att uppdatera utbildningsplanen inom MsHF i samband med uppstarten av 02:orna, så vi har ”testat” några grejor med 00:orna för att få lite feedback på några av de idéer vi jobbar med.

Vilken målsättning har ditt lag i årets upplaga av Sverigecupen?

Vi har bara prestationsinriktade mål där huvudmålet är att ge spelarna så goda förutsättningar som möjligt att visa upp sig så de ges möjlighet att nå Riks- eller Regionläger.

Varför har ni valt att ta ut de spelare som är uttagna?

De är spelarna med i dagsläget bäst individuell kapacitet, störst engagemang och de som brinner mest för sporten handboll.

Vilka spetsegenskaper besitter ditt lag? Individuella som lagmässiga?

Individuellt är vi ganska små och snabba, har god individuell teknik och är hyfsat bra tränade. Men framförallt har vi många med riktigt bra inställning så vi spelar med mycket mod och stort engagemang.
Det är först nu på slutet som vi tittat lite på det kollektiva spelet, men även där ligger det stort ansvar på individen att ta egna beslut utifrån hur situationen ser ut. Framförallt tror vi att vårt F-spel kommer sätta lite griller i huvudet på de andra lagen och på det har vi några spelare som verkligen älskar fas-1 spel. Vi spelar överlag med ganska små marginaler men när det väl sitter så ser det riktigt spännande ut.

Vilka spelare i ditt lag ska publiken hålla koll på under Sverigecupen?

Vi har spelare som är oerhört duktiga i alla lagdelar och som sticker ut på så olika sätt, så som publik tjänar man nog på att luta sig tillbaka och njuta av helheten och plocka russinen ur kakan utifrån vad man själv tycker är mest underhållande :D

Hur har ledarstaben funderat på rollfördelning i laget?

Vi har gnuggat en del på shootout och har en ganska klar bild av vilka vi kan använda där, men i övrigt vill vi inte låsa fast spelarna i allt för snäva roller. Bortsett från MV och till viss del M6 har de andra spelarna 2-3 positioner de känner sig trygga på. Vi ser heller inget direkt behov av att behöva göra några byten A/F då alla spelarna är kapabla 2-vägsspelare, även om vi är medvetna om vilka möjligheter vi har där. Istället har vi jobbat för att spelarna ska känna sig trygga nog att utmana sig själva, för har man bara rätt intentioner så kan man aldrig misslyckas… bara skaffa sig erfarenhet.

Slutligen:

Vad har du för råd till de spelare som inte kom med?

Fortsätt träna och se till att ha roligt. Handboll är roligt oavsett om man spelar i landslaget eller i korpen och vi behöver spelare på alla nivåer… inte bara inom eliten, så se till att din tid inom handbollen blir så bra och lång som möjligt utifrån dina förutsättningar och ambitioner.
Det är även viktigt att ha klart för sig att Sverigecupen bara är en indikation om hur man är som 15-åring. De allra flesta utvecklas senare och har många år av utveckling framför sig, så “tåget” har inte gått bara för att man inte kommer med till SvC.

Truppen:

12. Helena Samuelsson, MV, RP IF
16. Linnea Liljeberg, MV, Finspångs HK
26. Moa Fridh, MV, RP IF
2. Lisa Moberg, 9M, RP IF
3. Emma Falk, M6, RP IF (Lagkapten)
4. Julia Utterström, 9M, RP IF
5. Sanna Karlsson Sellbrand, Y6, Finspångs HK
8. Emma Enlund, Y6, Norrköpings KvIK
9. Jonna Libom, 9M, RP IF
10. Stina Thavelin, 9M, RP IF
13. Ellen Andersson, Y6, Vadstena HF (Ass. Lagkapten)
15. Sofia Axman, M6, Vadstena HF
17. Felicia Kinnå, 9M, Norrköpings KvIK
18. Maja Jäderbrink, M6, RP IF
20. Tove, Wiklund, 9M, RP IF
21. Nora Gunnarsson, 9M, RP IF
25. Johanna Wall, Y6, RP IF

Reserver:

Emmi Billenius, MV, Ljungsbro HF
Beata Dobai, Y6, RP IF
Felicia Höglund, Y6, Norrköpings KvIK
Alicia Drott, 9M, Norrköpings KvIK

Ledare:

A. Pontus Hammarberg
B. Henrik Axelsson
C. Daniel Johansson
D. Pernilla Gustavsson