Stockholm: ”att ge fler individer chansen”

Stockholms distriktslag på tjejsidan. Foto: Stockholms handbollsförbund

Sverigecupen är årets höjdpunkt där ungdomarna samlas för att visa upp sig, domare som får utbildas och landslagskaptener som börjar bygga det nya unga landslaget. Några distrikt börjar utbilda och förbereda sina ungdomar 18 månader i förväg. Andra börjar några månader innan. Alla distrikt har olika förutsättningar för att nå målet, att visa upp så många spelare som möjligt.

Svenska handbollsförbundet har använt Sverigecupen i många år för att låta RIKS och NIU-skolorna scouta ungdomarna i matchsituationer samtidigt som landslagskaptenerna får se vilka talanger som befinner sig ute i landet. Att FÅ visa upp sig har alltså alltid varit målet och syftet.

Med Vision 2017 och behålla perspektivet i arbete på förbundet öppnade man förra året upp Sverigecupen för att fler lag från varje distrikt skulle kunna anmäla sig. Alltså kunde ett distrikt anmäla fler än ett lag. Varför? För att FLERA ungdomar ska kunna visa upp sig.

I år har ett distrikt använt sig av denna möjligheten och det är Stockholm som har två lag på tjejsidan och två på killsidan. Vi satte oss ned med Anna Bisso som är utbildningsansvarig i Stockholm för att ta reda på hur arbetet har gått till.

Hur kommer det sig att ni tog beslutet att skicka två lag? Varför?

För att vi är ett stort upptagningsområde och borde ha fler spelare som är intressanta för våra förbundskaptener att titta på. Att ge fler individer chansen och utbilda flera spelare.

Beslutet togs av förbundet i dialog med föreningarna inför att spelare födda 2000 skulle starta sina uttagningar.

Har ni märkt några fördelar/nackdelar med detta? Isåfall vad?

Svårt att säga då vi inte har genomför året ännu.
Men instruktörerna säger att det blir ett större ansvar att hinna med att se alla.

Vi har behövt rekrytera in fler instruktörer, samtidigt har det varit en fördel då vi bland annat har kunnat vara fler på träningarna som jobbar med feedbacken och målvaktsinstruktör på passen.

Hur tänkte ni i rekryteringen av ledare då ni har samma för båda lagen?

Vi har två huvudansvariga, en extra instruktör och en målvaktsinstruktör. Det kommer alltid vara två tränare på bänken under matcherna. Vi har jobbat med spelarna gemensamt på träningarna så de har haft alla fyra nästan hela vägen.

Hur har distriktslagsverksamhete förändrats?

Inte särskilt mycket förutom att vi är fler spelare på träningarna och att det naturligtvis blir lite mera administrativt.

Vi håller dock på att jobba fram tydligare vad innehållet på vår spelarutbildning ska innehålla. Från våra utbildningskvällar som är breddverksamhet till när instruktörerna börjar med uttagningarna. Hela materialet är mappat mot TS1, TS2 och SHF spelarutbildning.

Vad hoppas ni att detta ska visa för effekt i distriktet?

Att fler får chansen att visa sin handbollskompetens under Sverigecupen. Att få fler att fortsätta med handboll. Vi jobbar även med tränarträffar för att få ut budskapet till fler att det inte är ända vägen till landslag att komma med i ett distriktslag. Men i år åker vi med 11 fler spelar än i fjor samt att vi minskar trupperna så varje spelare ska få mera matchtid.

Vad har ni för råd och tips till andra distrikt?

Vi får se efter årets utvärdering men man får gärna höra av sig om man har frågor och funderingar.

Vi på handbollskanalen önskar Stockholm lycka till och hoppas att projektet har en positiv effekt i Sverige, och att flera ungdomar spelar handboll längre.

Vill du läsa om Stockholms förberedelser, samt de andra distriktens, så finner du detta här!