Ystad mästare i Svenska cupen

Julius Lindskog Andersson. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

För första gången i klubbhistorien kunde Ystads IF kunde jubla över triumfen. Åttondel och semi i de två tidigare försöken i modern tid, finalhelgen i Halmstad var i princip i YIF:s händer från start till mål.

Finalen slutade 33–32 över Hammarby som pressade som bäst på slutet. Silverlaget gjorde ett tappert försök i guldfajten men kunde inte återta förlorad mark och fick acceptera 33–32 vid slutsignalen.

Bajen bjöd på onödiga bommar redan i shoot out-läget och Ystad kunde starta de 60 planerade minuterna med 3-1. Första fem blev dock ännu värre för grönvitt — Julius Lindskog Andersson, Kasper Palmar och Linus Fernebrand tog bara på tre väl underbyggda möjligheter medan Hammarby kammade noll och gav ett småslarvigt intryck.

Det fortsatte med spets för Ystadspelarna, Ebbe Stankiewicz kontrade till 8–2 och Erik Hvenfelt plockade upp Edwin Aspenbäcks avslut efter genombrott.

Hammarby dröjde nästan tio minuter med att börja sticka in näsan. Då gick det å andra sidan snabbt att vinna mark med Martin Dolks straffprecision och Henrik Olsson igång från distans.

Kvitteringen, 10–10 kom efter 17 minuter. Bajens momentum efter den kvicka upphämtningen tog dock stopp i och med en timeout från YIF.

Skånelaget återtog ledningen fram emot pausvilan där Hammarby föll tillbaka i misstag. När Hvenfelt inledde andra halvlek med ett par alerta räddningar kunde Ystad även återfå kontrollen till 18-14.

Julius Lindskog Andersson skapade ytor och höll igång samarbetet med övriga i anfallslinjen. Ystads ledning verkade stabil men den fick sig en törn när Jonatan Wilthorn fick rött kort direkt i en duell med Aspenbäck med kvarten kvar.

Slutskedet blev dramatiskt, men Ystad behöll tålamodet och stod emot i två-tre måls ledning. Oskar Joelssoin nätade fem gånger efter paus och skickade in 33–30 i matchminut 58. Hammrbys reduceringar kom för sent och Ystad kunde spela av de återstående 15 sekunderna innan man satte igång med stuns i segerdansen.

Ystads IF–Hammarby IF 33–32 (16–14)