Mäktigt Shootout-drama mellan Önnered och Skuru

Linn Hansson. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Önnered – Skuru tillhör de mest intressanta, spännande och sevärda matcherna i svensk handboll. Så även idag när lagen gjorde upp om en plats i Final Four, finalhelgen som spelas i februari och avgörs med semi och final under en enda helg. Idag blev det en thriller av värsta slag, inget för nervsvaga med andra ord.

Första halvlek inleddes med shootout, båda lagen satte pliktskyldigt sina chanser. Därefter var det Skuru som tog täten. Inklusive den ledning på två mål de hade med sig från första mötet, handlade det som mest om sex mål för Önnered att komma ikapp och förbi. Det verkade nästan oöverstigligt med tanke på att Önnereds niometare endast gjorde ett enda mål i första halvlek.

Skuru kunde därmed möjligen spela på resultat eller helt enkelt gå för full fart framåt. Skuru valde det senare, starkt ledda av sin lysande stjärna Alexandra Bjärrenholt.

Halvtidsresultat: 18 – 19

I andra halvleken skruvades tempo och tuffhet upp. Flera gånger fick vi se spelare ligga på golvet och vänta på vård. Men ingen blev allvarligt skadad.

I andra halvlek började även Önnereds niometare sätta sina chanser. Efter 41 minuter kunde hemmalaget för första gången gå upp i ledning 25-24. Men det krävdes ytterligare två mål för att säkra kvartsfinalplatsen, en plats som båda lagen ägde och förlorade om vartannat. Lagen följdes åt men när tre minuter återstod upphörde målskotten. Båda lagen satsade på hårt försvarsspel, på gränsen till det tillåtna.  Matchen slutade lika och det var dags för Shoot-out. Fem chanser till respektive lag. Först att missa var Skuru vilket gav Önnered ett utsökt läge. Men nu handlade det om nerver och Önnered missade chansen.

Resultatet innebar ny Shootout men nu ska laget som först förlorar en chans även förlora matchen.

Skuru inleder med Alexandra Bjärrenholt. Men sällsynt nog missar Alexandra.

Linn Hansson samlar ihop sig för sin chans. Nerverna dallrar i hela ÖHK-hallen men mest kanske hos Linn själv. Som iskallt ändå sätter sin chans och ger ett jubel som lyfter taket.

Efter matchen ställdes frågan till Linn Hansson: Har du någonsin varit lika glad efter en match som idag:

– Nej detta är otroligt, den är nummer ett, svarade Linn.

I Önnered var det två spelare, Linn Hansson och Evelina Källhage, som avgjorde drabbningen med mästerligt kantspel. Lika mästerlig, som vanligt, var Jenny Sandgren i målet.

I Skuru dominerade Alexandra Bjärrenholt men Clara Petersson Bergsten och Jennifer Johansson kompletterade fint.

Extra grattis till publiken som fick säsongens bästa match i ÖHK-hallen. Kvartsfinalen blev sällsynt sevärd med allt man kan önska sig som publik.

Slutresultat: 31 – 29, därefter Shootout som Önnered vann med ett mål

Önnered: Linn Hansson 12, Evelina Källhage 8, Fanny Elovsson 7, Thess Krönell 4, Siw Aabech 2, Moa Boqvist 2, Nora Lundell 1

Skuru: Clara Petersson Bergsten 7, Alexandra Bjärrenholt 6, Jennifer Johansson 6, Kaja Stojikovic 3, Felicia Palm Robertsson 3, Rikke Dahl Nilsen 2, Ellen Voutilainen 2, Isabel van Kerkvoorde 2, Alice Salmi 1, Carolina Ingesson 1