Magnifik comeback av Clara Lerby

Clara Lerby, Lugi och snart i svenska landslaget. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån.

Svenska Cupen drar igång med ett koncept som diskuterats fram och tillbaks. Det gäller shoot-out där de båda lagen får inleda med var sin spelsekvens som till sist ska ge en solklar målchans när spelaren ställs öga mot öga mot motståndarnas målvakt. Ikväll möttes Heid och Lugi i Heidhallen. Eftersom båda lagen spelar i SHE fick de tre shoot-outs vardera vilket gav Lugi ledningen med 2-3. Heder till Handbollsförbundet som ändå försöker skapa nya publikvänliga grepp.

Så till drabbningen. Efter cirka 6-7 minuter såg det ut att bli en jämn kamp. Men därefter väntade en ökenvandring genom hela matchen för Heid. Målskyttet var helt enkelt alldeles för svagt. Dels beroende på många chansskott utan tanke, dels då lagets främsta målproducenter inte spelade. Saknaden efter Rebecka Karlsson och Towe Andersson var påtaglig och kunde bara delvis kompenseras av Heids skickliga vänstersexa Linn Hansson. Men ett ljus i Heids mörker var orädda tonåringen Cindy Darrell med tre mål på kort speltid.

Lugi hade den effektivitet och det tajta försvarsspel som Heid saknade. Och så har Lugi en offensiv vänsterflank av bästa märke, Olivia Löfqvist och Clara Lerby gjorde lite som dom ville, till exempel 10 respektive 9 mål av de båda. Mest anmärkningsvärd var Claras återkomst till elithandbollen. Efter en korsbandsskada och ett års frånvaro gjorde hon en storstilad comeback och visade att hon åter kommer att konkurrera om en plats i landslaget.

Heid kunde aldrig hota Lugi, men om laget bara utnyttjat hälften av alla mållägen de skapade så hade resultatet blivit betydligt jämnare. Lugi, å andra sidan, ser ut att ha kommit väsentligt längre fram i försäsongsträningen och kommer med all sannolikhet att vinna sin grupp i Cupen.

Slutresultat: 28-40 (15-23)

Bästa målskyttar Heid: Linn Hansson 7, Julia Walstern och Johanna Flygelholm 5.

Lugi: Olivia Löfqvist 10, Clara Lerby 9 och Emma Navne 7.

Anders Hilmersson