Alingsås och Kristianstad till cupsemifinal

Emil Frend Öfors. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Svenska cupens söndagsmatcher hade snarare högt attacktempo än prioritet på fotarbetet på egen planhalva. Alingsås HK och IFK Kristianstad hade anfall som bästa försvar och eliminerade HK Malmö och IFK Skövde i kvartsfinalrundan.

Alingsås startade resan söderut med tre mål mer. Malmö utmanade något mer efter 3–2 i shoot out-försöken och hade häng på avancemang när Charles Hugoson nätade till 6–3 efter fem ordinare minuter.

Det fanns dock gott om tid för gästerna att komma in i matchen med genomgående anfallstryck. Mathias Pedersen satte kvitteringen, 9–9 innanför den första kvarten. Kort därefter var det mer upp till Malmö med underläge både i Baltiska Hallen och sammanlagt.

Alingsås kontrollerade förloppet och sänkte comebackförsöken med 26-31 på tavlan med kvarten kvar.

– Det är inget av lagen som får till det här lilla extra. Men vi har tre upp i halvtid med mersmak egentligen. I andra halvlek håller vi avståndet och gör det bra. En bra hanterad match av oss, sade Mikael Franzén till klubbens hemsida.

Magnus Persson och Anton Blickhammar fick till sex mål var för Malmö, Alingsås hade Pedersen och Adam Jöhnsson som nådde upp till fem.

När semifinalerna går av stapeln innan jul (17 och 22 december) finns även Ystads IF och Kristianstad med i leken.

Över de två kvartsfinalerna var det orangea laget bara så smått ur slag fram till paus i Arena Skövde. Med tanke på ställningen 18–18 behövde Kristianstad inte känna någon oro, de sju plusmålen från match ett fanns kvar i bakhuvudet.

Bortalaget vände också till dubbla triumfer när Gustaf Banke fick tag på fler bollar och Emil Frend Öfors matade på till elva mål. Markus Olssons sju fullträffar var också mer än vad Skövdes vassaste, Jonas Samuelsson och Daniel Ekman (sex mål) mäktade med i returen.

Svenska cupen, kvartsfinal 2:2
HK Malmö–Alingsås HK 34–36 (17–20)
Alingsås vidare med 71–66 sammanlagt.
IFK Skövde–IFK Kristianstad 30–34 (18–18)
Kristianstad vidare med 74–63 sammanlagt.