Mikaela ”La Bomba” Mässing om EM, drömland och hundår

Innehåll i samarbete med Mizuno

Hon har tveklöst varit en av SHE:s bästa spelare så här långt under säsongen, kanske den allra bästa. Nu kan Mikaela Mässing dessutom titulera sig svensk landslagsspelare då hon kommer att representera sitt land i EM. Nästa steg är att bli utlandsproffs, men det målet är inom räckhåll för vänsternian.

När Johanna Westberg tvingades tacka nej till EM på grund av privata skäl öppnade sig en plats på vänsternio. Då valde Henrik Signell att ta ut Mikaela Mässing.

– Jättekul och galet på samma gång. Henrik Signell ringde förra måndagen, så jag har fått smälta allt, berättar Mikaela Mässing för Handbollskanalen.

På frågan vad hon kommer att fokusera på framöver är Mässing tydlig:

–  Först och främst att komma in i spelet som är helt nytt. Jag vill ju känna mig bekväm i gruppen.

– Jag tror inte att jag kommer få speltid. Sen ska jag inte göra något annorlunda, man kommer med i landslaget för att man är den spelare man är.

Mikaela Mässing har imponerat stort under hela säsongen och i oktober blev vänsternian utsedd till månadens spelare i SHE.

– Det är en rolig grej och jag blev väldigt glad, framförallt eftersom förbundskaptenen varit med och valt ut. Det är klart att det ger mig ett kvitto på att jag har gjort något bra. Men det är bara en månad, det viktiga är att vara bra en längre tid. Men jag var väl värd priset.

I skrivande stund leder Mikaela Mässing skytteligan i SHE, mycket tack vare sitt fantastiska skott. I seriefinalen mot IK Sävehof gjorde 24-åringen tolv mål.

– Jag hade velat göra ännu mer mål, men vi spelar runt mycket på våra spelare så man spelar aldrig riktigt 60 minuter.

När under din karriär insåg du att du har ett fantastiskt skott?

– Det var egentligen inte särskilt längesedan, jag spelade högernia fram till min sista tid i Heid och då var det inte tal om något skott utan jag var mer en genombrottsspelare. Men poletten trillade ner i Heid och jag blev vänsternia och skytt.

För att kunna ta sig fram till de fina lägena räcker det inte att ha styrka, tyngd och spänst. Det fina upphoppet som ger Mässing bra skottläge nästan var som helst ifrån på motståndarnas planhalva underlättas så klart av hennes skor. Mässing är sponsrad av Mizuno och spelar i Wave Stealth V.

Hur blev det Mizuno för dig?

– Det började med att jag letade skor i en sportbutik och eftersom jag har så stora fötter brukar jag få köpa herrskor, men i den här sportbutiken fanns Mizuno och de har storlekar även till större fötter. Jag har haft Mizuno i ett och ett halvt år och trivs otroligt bra.

Vad gillar du med Wave Stealth?

– Överlag tycker jag att handbollsskor kan vara väldigt klumpiga och hårda. Men jag tycker att Wave Stealth, och även Wave Lightning Z4 som jag spelade i tidigare, är lätta. De känns goa på fötterna och är stabila utan att vara klumpiga. Och så finns de i färger som jag tycker om.

Mikaela Mässing går under smeknamnet ”La Bomba” – mest på grund av hennes fantastiska skott. Men Mikaela har fler kvaliteter än så. När hon får fart under sina Wave Stealth visar hon att den där genombrottspelaren finns kvar. Mikaela själv tycker att Wave Stealth ger både stabilitet och en skön känsla i fötterna när hon offrar sig utsida två. I H65 Höör har hon dessutom en tränare i Ola Månsson som dagligen hjälper henne att fortsatta att utvecklas.

– Det är så klart en fördel att ha en tränare som nördar ner sig i detaljer och som säger vad jag gör rätt och fel. Men det är klart att jag själv känner om jag inte får med magmusklerna tillräckligt i skottet eller om jag har för mycket bakåtvikt eller så.

Hur mycket tid lägger du själv på att analysera matcher och prestationer?

– Det är något jag gör stenhårt. Sen har vi vår assisterande tränare Mattias Johansson som skickar klipp på samtliga avslut under match och ger en feedback.

Den fina säsongen i Höör har gett eko runt om i Europa. Gör man bra ifrån sig i SHE blir man så klart attraktiv för proffsklubbar utomlands.

– Så är det. Jag har en agent som håller koll på vad som blir bäst för mig. Det finns alternativ och det är en skrämmande situation samtidigt som det är väldigt roligt. Det känns sjukt att kanske lämna Sverige nästa år, men det är något jag kämpar för varje dag.

Har du något drömland att spela i?

– Jag älskar inte kyla om jag säger så, det är kanske skönt att bo någonstans där det är varmare året runt. Men det är inte utifrån det jag väljer klubb, även om Frankrike och den franska ligan hade varit trevligt. Ligan är jäkligt bra nu och det finns många goa städer att bo i.

Det är en rätt häftig utveckling som Mikaela Mässing har haft. Från att bli nekad plats på handbollsgymnasiet som 15-åring till att dominera i SHE och vara landslagsspelare.

– Jag kom inte in på Katrinelund tack vare min handboll utan fick gå fotboll ett halvår där jag var målvakt. Men så spelade vi SverigeCupen och där gick det rätt bra – då kom de och frågade om jag inte skulle gå handboll istället. Men jag tog inte för mig tillräckligt på uttagningarna och var ett år yngre, så det var inte så konstigt att de inte tog ut mig från början.

– Men självklart var det en revansch när de kom och frågade.

Tidigt under 2016 åkte du på en allvarlig korsbandsskada och var borta från handbollen en längre tid. Vad lärde du dig då?

– Jag lärde mig hur mycket som helst. När det hände tyckte jag inte att det var så farligt, jag fick operation direkt och kunde börja min rehab i stort sett omgående. Det är klart att jag bröt ihop och var ledsen, men det vände jag till något positivt när min rehab gick framåt och jag kunde se ljuset i tunneln.

– Jag tror att man måste vara ifrån handbollen ibland för att uppskatta allt mer. Det är inte hela världen att skada sig allvarligt en gång, det är en annan sak om det händer tre-fyra gånger. Under första korsbandsskadan får man tid att bygga upp kroppen, så det är inte bara skit.

Slutligen, vad tar du med dig från de klubbar du har spelat i?

– Juniortiden i Kärra var en go tid, sen kom jag upp i A-laget och blev nerdragen på jorden. Tiden i Heid var fantastisk, det känns fortfarande som hem och jag utvecklades jättemycket. Sedan kom jag till Höör och då räckte det inte att ha talang utan det var ordentlig träning som gällde, säger Mikaela Mässing och avslutar:

– Första året blev det mycket bänk och det tror jag är något alla behöver vara med om. Jag tror inte riktigt att alla unga spelare förstår att man behöver göra sina hundår, alla har varit där. Med rätt träning tog jag mig dit jag är idag.

Foto: Bildbyrån
Grafik: Handbollskanalen

Innehåll i samarbete med Mizuno