Spanska ligan nekar två klubbar

Den spanska ligaorganisationen har valt att inte ge licens i högstaligan för SD Teucro och CBM Cangas.

Det är inte direkt någon höjdarsituation för spansk handboll numera. Landslaget håller väl bra kvalitet men i den inhemska ligan är det svajigt hos flera klubbar. BM Ciudad Real gick i konkurs 2011 och FC Barcelona är helt överlägset.

I torsdags höll ASOBALs generalförsamling möte inför den kommande säsongen där de godkänner klubbarna ansökningar om spel 2015/16. På grund av ekonomiska och adminstrativa brister nekades två av dessa:

Club Balonmano Cangas
Trots att hela klubbnamnet är utbytt till Frigoríficos Morrazo, fritt översatt ”Kylskåpen från Morrazo”, så lyckas man ändå inte lösa licens. De kommer från Cangas i Galicien, strax norr om gränsen till Portugal längs Atlantkusten. De slutade 5:a i årets Liga ASOBAL så det är ett riktigt tungt tapp för spansk handboll.

De var seedade i tredje omgången av EHF Cupen och vi antar att de ändå får behålla sin plats där. Känd lirare i laget är Alen Muratović, tidigare i bland annat BM Valladolid och SG Flensburg-Handewitt med landskamper för både Serbien och Montenegro.

SD Teucro
Kommer från Pontevedra i Galicien, alltså samma områden som Cangas. Ett jojo-lag under 1990- och 2000-talet mellan högsta och nästa högsta ligan, men de vann División de Plata i våras och hade nog räknat med spel. Mest kände ex-spelare får anses vara Dejan Perić, som tog VM-brons med Jugoslavien 1999.

Båda klubbarna får nu se fram emot spel i andraligan División de Plata.