Skuru bäst i tajt toppmöte

Hanna Åhlén jublar. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.

Skuru IK slog IK Sävehof med 29–27 och håller spänningen vid liv med samma poäng som H65 Höör i toppen. Seriefinalen i den sista omgången kryddas därmed med kampen om seriesegern.

– Vi får visa vår nivå och kan få övertag mot lagen vi lär möta i semifinal. Det gör mycket för självförtroendet, sade Alexandra Bjärrenholt. 

Tabelltvåan gick upp mot den redan klara trean i Eriksdalshallen. För Skurus del var det 19 omgångar och lika många segrar sedan man stötte på motstånd av jämbördig kvalitet.

Sävehof gjorde de tre första målen, till stor del tack vare Linnea Pettersson som tog fart från distans. Skuru behövde ändå inte vänta länge på nätkänning. Springspelet kom igång med Mathilda Lundström i startgroparna och Elin Hansson kvitterade tidigt efter egen bollstöld.

Lagen bytte mål och kastade taktpinnen mellan sig, fina anfallslösningar blandades med tveksamma passningar.

Skuru slarvade i synnerhet med totalt 20 tekniska fel, men lyckades ändå göra målen.

– Känslan är att vi lägger bort en del kontringar, sade Bjärrenholt som ändå fick se sitt lag hålla jämna steg.

Vid 8–8 efter dryga kvarten hade Skuru fått igång niometerslinan med Bjärrenholt, Ulrika Olsson och Hanna Åhlén (sex mål). Sävehof sökte gärna kantläget och fina vinklar från Emma Fernis och Olivia Mellegård.

Inför andra halvlek var det helt öppet med ett knappt övertag för hemmalaget. Sävehof bommade i sitt sista anfall före paus, Skuru växlade upp för Åhlén som nätade till 14–12.

Matchen blev om möjligt ännu tajtare i andra halvlek, kvitterings- och ledningsmål i nästan jämn fördelning.

Skuru hotade i miniryck med väl tajmade lobbar och löpningar, Sävehof hittade ständigt spelöppningar och prickskytte från oväntat håll. Till exempel med Amelia Lundbäcks islossning i pressade lägen från matchminut 50 och framåt.

Inför slutminuten hade Skuru med sig minsta möjliga ledning och en målvakt vid gott mod. Evelina Eriksson som kom in mellan stolparna efter paus gjorde sin mest avgörande räddning med benparad på sjumålsskytten Fernis straff.

En viktig detalj, precis som att Skuru att höll igång spelet och utnyttjade läget. Bjärrenholt fastställde slutresultatet till 29–27.

– Vi vinner för att våra målvakter är bättre och får tag i fler bollar. Sedan känns det också som vi levererar med fler spelare framåt, gör mål från alla positioner, sade fyramålsskytten efteråt.

Seriefinal nästa, hur mycket skulle det betyda att vinna där också?

–Så klart att det skulle betyda mycket, men också att vi får testa vad som funkar och vad som inte lyckas. Det är bättre att möta bra lag i slutet av serien än att det blir några lätta matcher inför slutspelet.

Något ni behöver göra bättre mot H65?

– Vi måste få bättre träff bakåt, Höör är ett lag som verkligen går för det och släpper vidare bollen, sade Bjärrenholt efter Skurus 20:e raka seger.

Skuru IK–IK Sävehof 29–27 (14–12)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
Tabell >>