SHE 2022–23: Skuru IK:s status – hur snabbt kan de bygga om?

Magnus Oscarsson Söder. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån.

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga tolv lag i SHE. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Skuru har presterat otroligt bra de senaste säsongerna och det är lätt att glömma att de tagit SM-guld med ett lag utan landslagsspelare. Flera har blivit landslagsspelare, men de var inte det när Skuru inledde sin väg mot guld. Nu är stjärnorna som grävde guld borta och Skuru måste därför bygga om. Klarar de att bygga om så snabbt och effektivt att de kan ta sig till final i år igen? Tveksamt.

Hur tog sig Skuru IK hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Skuru IK.

Utropstecken:

Alexandra Bjärrenholt: Det mesta är naturligtvis redan sagt om detta fenomen. Jag skulle vilja sträcka mig så långt som att säga att få högerhänta högernior är så bra som henne – i världen. 164 mål och 138 assist stod Bjärrenholt för förra säsongen, elva mål fler än tvåan på listan och 30 assist fler än den som gjorde näst flest. Svagheter? Inte är det försvarsspelet i alla fall.

Alexandra Bjärrenholt. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.

Spelet mot topplagen: Visst, Skuru förlorade mot Sävehof i den sista omgången men innan dess hade laget tre raka under säsongen utan förlust mot den stora antagonisten: en i ligan och två i Svenska cupen. Det blev dessutom dubbla segrar mot trean H65, fyran Kungälv, femman Lugi och sexan Skara.

Kontringsspelet: Skuru trycker rejält i både förstafas och andrafas, givetvis genom den briljanta Alexandra Bjärrenholt. Här har samtliga lag i serien mycket att lära av Skuru när det kommer till att göra de enkla målen.

Frågetecken:

Stora Bjärrenholt-beroendet: Skuru förlorade tre matcher under grundserien: borta mot Skövde och Önnered samt hemma mot Sävehof. I samtliga av dessa tre förlustmatcher var Bjärrenholt på tok för ensam att prestera. Om vi dessutom adderar det faktum att hon gjorde 69 mål fler än lagets näst bästa målskytt och dubbelt så många assist som näst bästa passningsläggare så säger det allt om hur beroende Skuru var av sin maskin. Ibland slog det över och då var Skuru för lättläst.

Formen andra halvan av säsongen: Jag vet, att förlora tre matcher från 30 december och fram till det att grundserien var avslutad är knappast uselt. Men fram till dess vann Skuru åtta av åtta matcher och facit från och med förlusten mot Skövde den siste december var tre förluster och elva segrar. Riktigt bra så klart, men ändå en försämring jämfört med hösten.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Josephine Nordström: Hade den inte så angenäma uppgiften att ersätta seriens bästa målvakt från guldsäsongen året innan, Rebecca Nilsson. Nilsson hade då 40 i räddningsprocent under grundserien och var ännu bättre i slutspelet. Nordström värvades då in från Skövde och hade 36 i räddningsprocent under grundserien. Inte lika bra som Nilsson, men ändå riktigt bra. I år kommer det krävas att danskan är ännu bättre – vilket jag tror att hon kommer att vara.

Skurus målvakt Josephine Nordstrøm. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.

Ellen Voutilainen: Skurus hjälpgumma har ställt upp i vått och torrt och på mängder av olika positioner genom åren. Finskan har utvecklats fint och är en av seriens mest pålitliga och stabila niometersspelare. Förra säsongen var enligt mig hennes överlägset bästa i Skuru och med större ansvar i år kan hon bli ännu bättre.

Ellen Voutilainen, Skuru IK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Amelia Lundbäck: Under långa perioder förra säsongen bar Amelia Lundbäck H65 på sina axlar. Nu har hon flyttat norrut och till ett lag där hon inte kommer att vara förstaalternativet i anfallsspelet. Däremot tror jag att hon kommer att vara grymt nyttig för ett Skuru som behöver tvåvägsspelare likt Lundbäck. Att hon får lite mindre ansvar offensivt tror jag bara kommer att göra henne gott.

Förväntad MVP 2022–23:

Alexandra Bjärrenholt: Givetvis är det så att Bjärrenholt kommer att vara Skurus bästa och viktigaste spelare även i år.

Förväntat genombrott 2022–23:

Felicia Palm Robertsson: Redan förra säsongen visade högernian att hon är en härlig spelare med bra driv och fint skott utifrån. 51 mål och åtta assist blev det under hennes första riktiga seniorsäsong, ett fint facit. Nu, med en tunnare niometersuppställning, bör Palm få ännu fler chanser. Det är inte omöjligt att Bjärrenholt kommer att spela mer mittnio/vänsternio och då kommer Palm Robertsson att behöva vara redo.

Skurus Felicia Palm Robertsson.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Nytt ansikte att lära känna:

Rikke Dahl Nielsen: Vilma Matthijs Holmberg har lämnat Skuru och därmed tvingas laget klara sig utan seriens bästa offensiva mittsexa. Ersättaren Dahl Nielsen är inte lika vass från linjen, men är å andra sidan en tvåvägsspelare vars närvaro kommer innebära att Skuru inte behöver göra några byten alls anfall-försvar.

Kommer Skuru IK klara av att…

Behålla topplaceringen utan tre av stjärnorna? Nej. Eller de kommer åtminstone inte att kriga om förstaplatsen med Sävehof hela vägen in till den sista omgången. De kommer istället att slåss om plats 2-4 med framförallt H65. Men att tappa landslagsspelarna Daniela de Jong, Ein Hansson och Vilma Matthijs Holmberg samma säsong kommer så klart att märkas.

Få ut ännu mer av de ”andra” spelarna? Det vill nog till att skicklige tränaren Magnus Oscarsson Söder lyckas med det. Clara Bergsten och Palm Robertsson med flera har mycket mer att ge.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste Skuru IK:Hota om SM-final: Det är långt ifrån givet att Skuru spelar SM-final nästa vår. Enligt mig är det rätt osannolikt att de gör det. Men kan de vara med och hota om det, kanske genom att knipa en semifinalmatch mot Sävehof, vore säsongen med ett delvis nytt lag en framgång.

Slutord

Jag har stor respekt för Magnus Oscarsson Söder och hans sätt att bygga lag. Och har man Alexandra Bjärrenholt i sitt lag kan man slå vem som helst. Men utöver Bjärrenholt ser det lite tunnare ut i ett Skuru som tvingas klara sig utan en trio som inneburit otroligt mycket för hela föreningen. Nej, Skuru lär få det betydligt tuffare i år, även om de förmodligen kniper tredjeplatsen ändå.

Övergångar

In: Amelia Lundbäck (H65 Höör), Isabel van Kerkvoorde (Huddinge HK), Rikke Dahl Nielsen (Vendsyssel Håndbold, Danmark), Moa Björck (AIK)

Ut: Vilma Matthijs Holmberg (Thüringer HC, Tyskland), Daniela de Jong (Ramnicu Valcea, Rumänien), Elin Hansson (Ramnicu Valcea, Rumänien), Cornelia Dahlström (Lugi HF), Wilma Schelin (paus)