SHE 2022–23: Skövde HF:s status – fortsätter utvecklingen?

Skövde HF. Foto: Viktor Ljungström

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga tolv lag i SHE. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Efter att Skövde gjorde sig av med trotjänaren Magnus Frisk var det några tuffa år. Men in kom Daniel Birkelund och där träffade Skövde verkligen rätt med tränarrekryteringen. Det känns som att Skövde är på gång och min gissning är att flera av spelarna kommer att vara ännu bättre i år än förra året.

Hur tog sig Skövde HF hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Skövde HF.

Utropstecken:

Nikoline Lundgreen: 109 mål 2020-21 och 141 mål 2021-22 – vilken otroligt fin värvning Lundgreen var av Skövde. Danskan har varit en av seriens bästa offensiva spelare sedan hon kom till klubben och förra säsongen tog hon ytterligare kliv i utvecklingen.

Nikoline Lundgreen. Foto: Viktor Ljungström, http://www.viktorljungstrom.se

Förbättringen: Det är lätt att glömma att Skövde slutade näst sist 2020-21 med endast nio inspelade poäng. Elva poäng till spelade laget ihop året efter, vilket får anses vara en rejäl förbättring. Faktiskt den överlägset största förbättringen av samtliga lag förra säsongen.

Elma Örtemark: Jag tycker att Örtemark har varit en av seriens mest allsidiga spelare under flera säsonger. Dessutom blir mittnian/vänsternian bättre för varje år som går och trots att hon bara är 20 år gammal har hon redan samlat på sig stor SHE-erfarenhet. En drömspelare för alla tränare.

Frågetecken:

Missat slutspel: Trots den fina prestationen under förra säsongen blev det inget slutspel för Skövde. Endast en poäng (och en rejäl mängd mål) saknades för att laget skulle knipa den sista slutspelsplatsen. Det säger ju ändå något om var Skövde började, att de kunde förbättra sig med elva poäng men ändå missa slutspel.

Jämnheten: Man kan väl lugnt säga att det blandades och gavs från Skövde under hela säsongen. Topparna var segrar mot såväl Skuru som Kungälv, men det förlorades även matcher mot lag som Kristianstad.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Annie Linder: Eftersom Josephine Nordström lämnade Skövde för spel i Skuru fick Annie Linder ta över som förstamålvakt förra säsongen. Det blev ingen dundersuccé, men trots allt en stabil säsong av en målvakt som går lite under radarn. 23-åringen är inte bara duktig på att rädda bollar utan även skicklig på att få igång spelet, vilket inte minst hennes tio assist förra säsongen visar. Behöver vara ännu bättre i år, vilket jag tror att hon kommer att vara.

Daniel Birkelund: Kom in som en frisk fläkt och gjorde ett kanonjobb direkt. Majoriteten av spelarna utvecklades rejält och han verkar dessutom vara väldigt omtyckt i föreningen. I år höjs kraven och förväntningarna – kan Birkelund leverera igen? Mycket tyder på det.

Daniel Birkelund.
Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Johanna Flygelholm: Tillbaka i klubben efter två år i BK Heid. Skador har delvis stoppat utvecklingen för en spelare som har väldigt höga toppar. Men förra säsongen började Flygelholm hitta tillbaka till sig själv och Skövde får nu tillbaka en bättre spelare som kan ta en stor roll direkt.

Johanna Flygelholm. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Förväntad MVP 2022–23:

Elma Örtemark: Lagets bästa spelare är givetvis också lagets MVP. Duktig på det mesta på en handbollsplan och kommer så klart att vara enormt viktig även i år. Utan henne är Skövde rätt lättläst, med henne kan Skövde slå vilket lag som helst.

Elma Örtemark, Skövde HF. Foto: Viktor Ljungström

Förväntat genombrott 2022–23:

Melina Pilav: Såg spännande ut redan förra säsongen, hennes första riktiga A-lagssäsong. 18-åringen gjorde 54 mål och 14 assist och det är ju fin statistik med tanke på förutsättningarna. I år är det läge för vänsternian att blomma ut ytterligare, framförallt eftersom hon har en tränare som är erkänt skicklig på att utveckla spelare.

Melina Pilav. Foto: Foto: Viktor Ljungström, http://www.viktorljungstrom.se

Nytt ansikte att lära känna:

Mia Kvithyll: Högernia som alltså får det tuffa uppdraget att försöka ersätta Lundgreen. Bara 19 år gammal och ska naturligtvis inte ha samma förväntningar på sina axlar som Lundgreen hade, men potential finns. En spelare som Birkelund har bra koll på.

Kommer Skövde HF klara av att…

Göra de enkla målen utan Lundgreens skytte? Jag tror att det blir tufft. Visst, Örtemark har potential att öka från de 79 målen förra säsongen till åtminstone 120 mål i år, men där bakom är det fortfarande rätt oprövat.

Fortsätta den fina utvecklingen under Birkelund? Det tror jag säkert. Sen kanske det inte kommer att synas i form av poäng, konkurrenterna har trots allt blivit bättre och Skövde har tappat ett par viktiga pjäser. Men tittar man spelare för spelare är jag säker på att majoriteten kommer att vara bättre spelare 2022 än de var 2021.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste Skövde HF:Gå till slutspel: Trots tuffa förutsättningar med konkurrenter som satsar tror jag att Skövde måste tillbaka till slutspel för att tron på ”projektet” inte ska försvinna. Birkelund har stort förtroende nu, men om Skövde tar ett steg tillbaka i år, kommer tålamodet hos styrelsen och annat folk i klubben att finnas kvar då? Jag tror att Skövde behöver ett slutspel.

Slutord

Hur vass är du, Daniel Birkelund? Konkurrensen om slutspel är oerhört tuff och min gissning är att fyra-fem lag kommer att hamna på ungefär samma poäng där kring platserna 6-10. Kan Skövde ta sig upp till plats åtta är det kanon, men risken är att de, likt förra säsongen, hamnar precis utanför slutspel.

Övergångar

In: Johanna Flygelholm (BK Heid), Ida Lindlöf (AIK), Matilda Forsberg (AIK), Mia Kvithyll (Fredrikstad BK, Norge), Matilde Blaabjerg Madsen (Rødøvre HK, Danmark)

Ut: Nikoline Lundgreen (Thüringer HC, Tyskland), Marielle Lideskär (slutar), Stina Karlsson (slutar), Hannele Nilsson (BSW Sachsen Zwickau, Tyskland), Nora Jakobsson van Stam (BSW Sachsen Zwickau, Tyskland), Venera Surjan (klubb ej klar)