Kristianstad HK ska stärka upp ungdomssidan: ”Finns många talanger”

Ulf Schefvert. Foto: Mathilda Ahlberg/BILDBYRÅN

Kristianstad HK är på plats på Åhus Beachhandboll Festival med inte mindre än 29 lag. Den starka ungdomssektionen till trots kommer klubben nu att satsa ännu hårdare på sin ungdomsverksamhet, det berättar ordförande Merete Tillman och huvudtränaren Ulf Schefvert för Handbollskanalen.

ANNONS

– Vi kommer att satsa väldigt hårt på våra flickor A, där vi ska gå ifrån konceptet med föräldrar som är tränare och istället anställa tränare. Ulf kommer också att ha en stor del i det. Tidigare har vi tappat många spelare när de har varit runt 15 år gamla, nu vill vi att de ska kunna ta plats i vårt A-lag, berättar Merete Tillman.

För drygt ett år sedan valdes en ny styrelse i Kristianstad HK och samtliga i styrelsen jobbar hårt för att stärka klubben inför framtiden.

– Vår förening är rätt ung, den har inte funnits mycket längre än tolv år. Därför jobbar vi med att skapa en organisation som fungerar, framförallt eftersom våra äldsta flickor under elitlaget är födda 2003. När man är uppe på elitnivå ställs helt andra krav och tidigare är det några få som har dragit ett jättelass, vilket inte är hållbart i längden, säger Merete Tillman.

– Det viktigaste är ändå ungdomssidan, vi har en fantastisk tillväxt med många talanger och jätteduktiga tränare samt engagerade föräldrar. Samtidigt som vi jobbar med detta får vi också jobba hårt för att få in pengar så att föreningen kan gå runt.

Du är ju rätt ny som ordförande, vilka frågor brinner du starkast för?

– Mitt hjärta ligger hos ungdom och integration. Hur får vi fler att hitta till handbollen? Det är en ödesfråga tycker jag. Föreningarna kan ju bryta mark här vad gäller segregation och handboll är ju en rätt billig sport att hålla på med.

Tillman återkommer flera gånger till det hårda arbete klubben lägger ner för att stärka ungdomssidan. Ordföranden får medhåll från Ulf Schefvert vad gäller hur klubben ska jobba för att behålla talangerna i KHK.

– Det finns många talanger i den här klubben, det gäller bara för oss att hålla kvar spelarna. Det är trist att vi har ett tapp när spelarna är 15–16 år gamla och ett till som man sällan pratar om, när spelarna är 20–21, säger Ulf Schefvert.

– Problemet är att tjejerna har helt andra förutsättningar än killarna. Det är som natt och dag. Tjejerna gör ett jäkla jobb som de inte får cred för, jämfört med herrarna som lever rena drömmen. Jag tänkte inte mycket på det när jag själv var på herrsidan, men det är 2018 och många i Handbollsligan behöver inte jobba med något annat medan tjejerna har jobb vid sidan av. Det skulle vara roligt att se herrarna göra samma sak, då kommer de att bryta ihop.

Hur jobbar ni för att behålla tjejerna i klubben?

– Vi kommer att försöka ha det lite akademiaktigt där vi vill fostra spelare som tar plats i vårt A-lag. Tränarna vi anställer hoppas vi ha på plats till säsongen börjar och så kommer Ulf att vara med någon gång varje vecka, säger Tillman.

– Vi försöker också erbjuda båda sidor. Vill man elitsatsa tränar man fyra gånger i veckan och om man spelar handboll bara för att det är roligt kan man träna två gånger i veckan, i samma lag.

Kristianstad HK:s A-lag gjorde en riktigt bra säsong förra året. I grundserien imponerade laget stort, åtminstone under hösten där laget vann de första sju matcherna. Schefvert tror att han har ett starkare och bredare lag den här säsongen.

– Vi vill ju bli bättre varje säsong, vilket vi klarade av förra året. Tyvärr räckte vi inte till i slutspelet, då var det många slitna händer och fötter. Nästa steg för oss är att bli bättre än femma i grundserien. Vi siktade på att bli sexa förra året men blev femma, så det var jag som räknade fel, säger han på sitt karaktäristiska vis.

– Det vi strävar efter är att göra ett bättre slutspel och inte bara en bra match.

KHK har tappat två av sina största stjärnor i Lucie Satrapova och Asli Iskit, något som inte verkar bekymra Schefvert det minsta.

– Asli gjorde mycket mål, framförallt på straffar. Nu har vi fått in Andrea Jakobsen och på sikt tror jag att hon kan bli bättre för oss. Hon kommer kanske inte att göra lika mycket mål, men ska man vara kritisk mot Asli handlar handboll om att försvara också och även om Asli gjorde tio mål i en match gick vi kanske plus ett på henne. På sikt kan vi få bra nytta av Andrea då hon kan spela försvar och vi slipper ett byte när vi går till anfall.

– Vi hade ett stabilt målvaktsspel fram till VM-uppehållet, men så kom Lucie hem skadad och hämtade sig aldrig från det. Hon gjorde ett väldigt bra VM, men blev nog lite deppig och kom aldrig riktig tillbaka. Där får vi försöka vara lite vassare och det tror jag att vi blir med Petra Kudlackova. Av det jag har sett av henne verkar hon ha bra utkast och det passar perfekt eftersom vi vill kunna kontra mer och spela snabbare.

Men det är inte bara på de positionerna som KHK har förstärkt laget. In har dessutom Julia Andrejic, Linnea Efraimsson, Johanna Hilli och Sally Sivertsson kommit.

– Vi har försökt få in lite avlastning på flera positioner och det har vi fått.

Är truppen färdig nu eller kan det hända mer grejer?

– Det kan absolut hända mer, nu har de flesta lagen satt sina trupper och då brukar det alltid bli några spelare över. Skolorna börjar snart också och vi har haft några spelare på prov som vi inte har tagit kontakt med än. Vi söker alltid bra tvåvägsspelare.

KHK drog igång sin träning i måndags och spelar Åhus Beachhandboll Festival i helgen. Efter det väntar träningsmatch mot det regerande danska mästarlaget Köpenhamn. På frågan om vilka spelare han ser som nyckelspelare i år framhäver Schefvert framförallt en: Sarah Carlström.

– Sarah gjorde ett jäkla jobb förra året, hon slet verkligen något kopiöst. Vi hoppas att hon kan fortsätta att ta steg, hon är ju fortfarande ung.

– Dessutom är hon en kulturbärare, fyller Merete i.

Schefvert hoppas även att Caroline Månsson väljer att fortsätta i klubben.

– Carro hade en tyngre säsong förra året, jag hoppas att hon bestämmer sig för att fortsätta med handbollen. Får hon bara vara frisk tror jag att hon kommer att leverera ännu mer. Året innan var hon otroligt bra, men gör man en bra säsong när man inte är särskilt känd lägger motståndarna om taktiken till året efter. Motståndarna är ju inte medvetslösa utan vet vad de gör.

– Sedan är jag väldigt spänd på Johanna Hilli. Hon gjorde 14 mål på två matcher mot Boden i Europaspelet och har ett otroligt bra driv.

Vad tror du om era chanser i SHE i år?

– Nu är det tredje året i SHE för KHK och spelarna kan börja titulera sig elitspelare. Då höjs kraven, men jag tror att det blir en spännande serie där vi kommer att göra bra ifrån oss, avslutar Ulf Schefvert.

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here