Handbollskanalen tippar: SHE

Ida Odén, IK Sävehof Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström, www.viktorljungstrom.se

I helgen drar SHE igång, den högsta serien för damer i handboll i Sverige.

Elitserien har precis som för herrarna bytt namn och nu kallar vi den högsta serien på damsidan för SHE (Svensk Handbollselit). Första omgången spelas enligt följande:

Lördag 17 september
15.00 IK Sävehof – Team Eslöv
16.00 Kristianstad HK – IF Hellton Karlstad

Onsdag 21 september
19.00 Skara HF – LUGI HF
19.00 VästeråsIrsta HF – Skuru IK
19.00 Boden Handboll – Skövde HF
19.00 H65 Höör – BK Heid

Precis som för Handbollsligan kommer vi här ge oss på ett försök att tippa SHE:

SHE 2016/17
1. IK Sävehof
2. Skuru IK
3. H65 Höör
4. LUGI HF
5. Skövde HF
6. Kristianstad HK
7. VästeråsIrsta
8. Boden Handboll
9. Team Eslöv
10. IF Hellton
11. BK Heid
12. Skara HF

Allmänt
Svårare än någonsin att tippa? Ja det gäller i alla fall plats 6-12. Flera av lagen har tappat tongivande spelare eller är oberäkneliga nykomlingar. Svårt att sia om status nu när tävlingsmatcherna drar igång.

1. IK Sävehof
Kommentar: Inte mycket att säga om, det är kvalitet rakt igenom, från Bundsen i mål via Sand på kant till Eriksson, Roberts och Fernis-Ekenman på niometer.

Mycket tråkigt att Johanna Ahlm skadade knät i somras men vi hoppas att hon kan växa in som en ledarfigur vid sidan av banan. Vad sägs om en joker till slutspelet, precis som Elin Karlsson var ifjol?

Svagheterna är få, men kanske kan de lida av belastning i Champions League och att Henrik Signell dubbelarbetar som förbundskapten. Kan tappa poäng om fokus inte är på dagens uppgift varje gång.

2. Skuru IK
Kommentar: Byter Carin Strömberg mot Angelica Wallén men framför allt fyller de också på med spännande spelare i form av Mia Lagumdzija (Eskilstuna Guif) och Alexandra Bjärrenholt (VästeråsIrsta). Ser alltså starka ut med både rutin och unga spelare.

Hanna Daglund växer för varje säsong mellan stolparna, Hanna Åhlén öste in mål förra säsongen och i mittförsvaret springer man in i betong i form av Madeleine Östlund.

3. H65 Höör
Kommentar: Ola Månsson är ny tränare i klubben som alltid gör roliga resor ute i Europa. Nu har de tappat mittförsvarets härförare Caroline Friberg men ersätter med U20-landslagets Sofia Hvenfelt från Önnereds HK.

På tal om U20-landslaget ansluter även Emma Lindqvist från OV Helsingborg. Det ger H65 en intressant line-up på niometer där även Cassandra Tollbring, Jasmina Djapanovic och Anna Olsson härjar runt. När Mikaela Mässing kommer åter från skada blir det riktigt bra.

4. LUGI HF
Kommentar: Har tappat två nyckelspelare i form av Emma Friberg (Ringkøbing, Danmark) och Hanna Ringdahl (slutar) men smarte coachen Dragan Brljevic brukar vara skicklig på att få ut det mesta av sin spelartrupp.

Här finns en av SHE:s bästa spelare i form av högernian Hanna Blomstrand som var reserv i OS-truppen i somras. Lirare som Melissa Petrén, Elinore Johansson och Anna Lagerquist är också pålitliga samtidigt som LUGI kryddat med både nyförvärv och juniorer.

Ida Nilsson förstärker i målet från Kristianstad HK, Beatrice Nilsson flyttar söderut från Önnereds HK och vi ser en spännande comeback i form av Nora Thörner. Där till har Louise Cronstedt, Julia Olsson, Elsa Persson och Rebecka Winberg flyttats upp i A-truppen. Tyvärr har Sara Olofsson skadat ett knä och missar resten av säsongen.

5. Skövde HF
Kommentar: Ett lag som mycket väl kan landa högre upp i tabellen då de har mycket kvalitet i truppen. Det vi oroar oss för är en längre startsträcka då tunga namn som Anna-Maria Johansson (slutar) och Maja Eriksson (TTH Holstebro, Danmark) lämnar. Borde ta en viss tid för laget att hitta sina roller efter att de två nyckelspelarna lämnat.

Annars är det ett ungt och intressant gäng Magnus Frisk fått ihop. Tilda Matthijs (BK Heid), Julia Böjeryd (Skånela IF), Tilda Olsson (IK Sävehof) och Josefine Tempsch (Alingsås HK) kommer alla bidra ordentligt den kommande säsongen.

6. Kristianstad HK
Kommentar: Har fått behålla allra största delar av fjolårets trupp och vi tror att det blir en fördel gentemot lagen nedanför i tabellen. Vi tror kanske inte att de kommer vara så många klasser bättre än förra säsongen men då andra lag tappat i styrka kan KHK segla uppåt.

Louise Neidenström ersätter Ida Nilsson i mål och den turkiska landslagsspelaren Asli Iskit förstärker på niometer. Den sistnämnda har hyllats stort i lokalpressen men har enligt rapporter mycket att bevisa väl på planen.

7. VästeråsIrsta
Kommentar: Gick till semifinal ifjol men en ekonomisk svångrem har bidragit till att många nyckelspelare lämnat klubben. Elin Lindén spelar till exempel i danska FC Midtjylland numera och Lina Carlsson har slutat.

Juniorerna vann SM-guld i USM i våras där Hannah Flodman är den som etablerat sig mest än så länge. Det finns alltså potential för VI att växa under säsongen och vi tror de klarar en slutspelsplats.

8. Boden Handboll
Kommentar: Norrbottens, ja hela Norrlands stolthet, blir ett härligt tillskott i SHE. Med fullsatt hall och lång resa blir det svårt för gästande lag att ta poäng i Boden Arena.

De har också ett bra lag på gång där de fått behålla fjolårets viktiga spelare som Emmy Nordmark, Annica Ölén och Carin Bergdahl samtidigt som de förstärkt med bland annat Matilda Eman, Sofia Svarrer Hansen och Mariana Ferreira Lopes. Mats Kardell kommer med nya friska tankar och har stöd av Per Johansson som bollplank.

9. Team Eslöv
Kommentar: Det såg riktigt tungt ut i början på sommaren när det kändes som att ”halva laget” försvann. Ida Kellokoski Adamsson, Emma Berndtsson och Tina Piil Torabi ersätter man inte bara sådär.

Men så började nyförvärven trilla in, som Betty Svensson från KFUM Lundagård. Hon vann skytteligan i Allsvenskan förra säsongen och har tidigare erfarenhet från spel i högstaligan. Med systern Inez också in samt Andrea Johansson från Spårvägen blev känslan mer positiv.

Vi ska inte heller glömma bort att truppen håller namn som Julia och Anna Bardis samt Albana Arifi. Tre väldigt duktiga handbollsspelare som får ta ännu större ansvar denna säsong.

10. IF Hellton Karlstad
Kommentar: Fjolårets nykomling gjorde en fin säsong och vann även publikligan, superkul! Nu väntar en tuff utmaning med den ”klassiska andra säsongen” som brukar vara svår.

Ulf Andersson är ny tränare och i truppen har mindre förändringar skett med några lokala nyförvärv och den finska liraren Lotta Kulju från Helsingfors IFK. Bland tappen noterar vi framför allt Linda Johansson som varit en ledartyp i laget.

Hellton får se till att vinna ”rätt” matcher på hemmaplan med sitt fina publikstöd och hoppas att utvecklingskurvan fortsätter peka uppåt. Systrarna Ullén blir återigen mycket viktiga spelare.

11. BK Heid
Kommentar: Har genomgått en stor omsättning där både tränare och många spelare har skiftat. Rustan Lundbäck har ersatts av Camilla Hultgren Dahlberg som i år är den enda kvinnliga huvudtränaren i SHE.

I truppen sticker tappen av Tilda Matthijs (Skövde HF), Emilia Lindmark (Kungälvs HK), Victoria Larsson (Önnereds HK) och Amelia Lundbäck (Kungälvs HK) ut mest. De har dock fått behålla viktiga spelare som Johanna Forsberg och Janita Svenheden.

12. Skara HF
Kommentar: Nykomlingen från Västgötaslätten har en beryktad hemmahall där publiken ofta tvingas entrévärdarna att hänga en lapp på luckan. Med andra ord ytterligare ett friskt tillskott i SHE.

Men frågan är hur långt spelartruppen räcker. Skara HF har haft många krokar ute för nyförvärv men inte lyckats knyta fler än Caroline Friberg (H65 Höör) samt Monika Rajnohová (Mosonmagyaróvári KC SE, Ungern) till sig. Friberg som nu inte kommer spela under säsongen då hon ska bli mor i vinter.

Det blir alltså i princip samma lag i SHE som i Allsvenskan och det blir väl intressant i sig att se hur långt det kan bära. Verkar ha en positiv kurva sett från resultaten i träningsmatcherna och med en bra start kan det bli betydligt bättre tabellplacering än 12.

Vad tror ni om SHE 2016/17? Kommentera gärna i artikeln och på sociala medier.