Handbollskanalen tippar SHE: Plats 1–8

Nina Dano. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av SHE. Vi går igenom lagen och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Rustan Lundbäck sin kommentar om respektive lag. Här kommer plats 1–8.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat SHE och dessutom ger alltså legendaren Rustan Lundbäck sin kommentar på samtliga lag.

8. Skövde HF

In: Henric Sandmark, målvaktstränare (Hellton), Edita Nukovic (Aarhus United), Natalie Wästefors (uppflyttad), Moa Andersson (uppflyttad), Andrea Niva (uppflyttad), Josephine Nordstrøm (Viborg HK), Ilda Kepic (TTH Holstebro), Nikoline Lundgreen (TTH Holsterbo)

Ut: Elizabeth Collado (Skara HF), Louise Søndergaard (Bjerringbro-Silkeborg), Filippa Nyman (H65 Höör), Johanna Flygelholm (BK Heid), Emma Wahlström (Hallby), Isa Franzén (Hallby), Hanna Edvardsson (klubb ej klar), Julia Ehn (BK Heid), Anna Dahlström (klubb ej klar), Sofia Berggren (klubb ej klar), Ida Vium (slutar), Stina Karlsson (HK Drott)

Tränare: Rasmus Poulsen

Ola observerar: Søndergaard slutade fyra i skytteligan förra säsongen och jag tycker inte att Skövde har fått in någon ersättare som håller lika hög klass. Dessutom tappat Nyman och Flygelholm som båda har hög högstanivå. Å andra sidan har Skövde hämtat in ett par spelare från den danska ligan och tränare Poulsen har ju lyckats med nyförvärven därifrån förut. Kommer att kriga in i det sista om en slutspelsplats.

Rustan kommenterar: ”Svåra att få grepp om. Måste erkänna att jag inte förstår denna anrika förening. Skickar iväg talanger som Flygelholm, Nyman, Collado, Ehn och ersätter med ett gäng danskor. I mina ögon en märklig filosofi, men det kanske finns förklaringar till detta som man som utomstående inte känner till. Jag tror att Skövde hamnar riktigt långt ner i tabellen trots sina värvningar.”

7. BK Heid

In: Ebba Lundstedt (Lugi HF), Johanna Einarsson (IK Sävehof), Julia Walstern (Kungälvs HK), Rebecka Karlsson (Kungälvs HK), Johanna Flygelholm (Skövde HF), Julia Ehn (Skövde HF)

Ut: Elin Hallagård (slutar), Jessica Ehrnbring (slutar)

Tränare: Christer ”CK” Karlsson

Ola observerar: Vem gillar inte CK? Tillsammans med framförallt Ulf Schefvert är han den största tränarprofilen i serien, kanske även om man räknar in Handbollsligan. Men i år har den gode CK en betydligt svagare trupp än förra året. Två av seriens bästa spelare i Hallagård och Ehrnbring har lämnat och även om Heid har förstärkt laget på ett bra sätt tror jag att de blir lite sämre i år. Men det räcker till en sjundeplats, precis som förra säsongen.

Rustan kommenterar: ”Vad jag har förstått kommer lagets tre främsta målgörare förra säsongen inte finnas med när serien drar igång. Hallagård och Ehrnbring som slutar och Towe Andersson skadad. De har i och för sig fått in flera nya etablerade spelare, men det är ändå över hälften av lagets totala målfabrikation den gångna säsongen som ska ersättas. Sedan har vi den karismatiske mannen från Järnbrott – CK, som har visat att han är bra på att krama ur det som finns i lagen han coachar. Han kommer lura sina spelare att vinna några extra matcher. Hamnar väl i tabellens mitt någonstans som man brukar.”

6. Lugi HF

In: Amanda Andersson (H65 Höör), Tilda Lilja (uppflyttad), Ofelia Shoai Hallberg (H43 Lund), Julia Eriksson (Randers HK)

Ut: Tova Alm (H65 Höör), Sarah Carlström (Kristianstad HK), Esmeralda Fetahovic (Sola HK, Norge), Ebba Lundstedt (BK Heid), Maria Adler (slutar), Julia Sandell (slutar)

Tränare: Kenneth Andersson

Ola observerar: Rätt så lik trupp jämfört med förra året. Julia Sandell och Maria Adler har båda slutat, men de hade inte särskilt stora roller i laget förra året. Tova Alm är en av landets största talanger, men Tyra Axnérs framfart i kombination med skadeproblem gjorde att Alm inte fick chansen i Lugi, därför blir det nu spel i H65 istället. Julia Eriksson är det mest namnkunniga nyförvärvet – kan vänsternian hitta tillbaka till formen som gjorde henne till utlandsproffs har Lugi gjort ett klipp. Tung skada på Clara Lerby – både som spelare och människa kommer vänstersexan att saknas.

Rustan kommenterar: ”Ingen jättestor omsättning. Julia Eriksson in och hon kan vara tung att möta när hon har dagen. Clara Lerby är korsbandsskadad, vilket är ett minus förstås. Annars inställer sig den vanliga frågan – när tänker Lugi ta klivet upp på till förstaplatsen? Förmodar att resurserna finns. Hoppas Hanna Flodman får en ny utväxling i år. Tycker att den tjejen i grunden är jäkligt bra!”

5. VästeråsIrsta

In: Carolina Ingesson (Skuru IK), Tilde Skoog (Tyresö Handboll), Tyra Schjött (Eskilstuna Guif), Johanna Hellgren (Boden Handboll IF)

Ut: Olivia Gemmel (klubb ej klar), Matilda Forsberg (klubb ej klar), Kristin Ullén (slutar), Emma Hultborg (Eskilstuna Guif), Victoria Orest (AIK)

Tränare: Frenne Båverud

Ola observerar: Kommer hamna i mitten någonstans, precis som de brukar. Att Ullén slutar är naturligtvis inte bra för Båverud och gänget, men nyförvärven känns intressanta allihopa och kommer säkerligen att fylla sina roller på ett bra sätt. VI är ett stabilt slutspelslag säsong efter säsong, men åker också ut i kvartsfinal varje år. När kommer lyftet till att bli ett topp 4-lag? Frida Rosell är en av seriens mest spännande spelare – kan hon ta ytterligare kliv i år kan det möjligtvis få VI att närma sig topp fem.

Rustan kommenterar: ”Kristin Ullén som slutar var en av seriens bästa kantspelare och rollspelare. Känns som man har väldigt många och jämna niometersspelare. För många?Västerås känns så där lagom på alla sätt. Tuggar på som en pålitlig gammal Volvo. Så man hamnar väl tabellmässigt gissningsvis där man alltid hamnar. Det vill säga runt femteplats.”

4. Skara HF

In: Linnea Sundholm (Hellton), Elizabeth Collado (Skövde HF), Rikke Thorngaard (Randers HK), Sofia Kou Aune (Skånela IF), Maja Eriksson (Önnereds HK), Johanna Kjellman (Kungälvs HK)

Ut: Ellinor Vulevic (Hallby), Christina Lövgren (Hallby), Line Hindhede (EH Aalborg), Alexandra Roos (slutar), Carolina Järlstam (klubb ej klar), Natasha Antikj (klubb ej klar), Amanda Thorp (klubb ej klar), Lovisa Kardell (GT Söder)

Tränare: Magnus Frisk

Ola observerar: Magnus Frisk är en av seriens bästa tränare och har nu fått en snäppet vassare trupp att jobba med. Samtliga nyförvärv är intressanta, vissa har stor erfarenhet av spel i SHE medan andra kan komma att överraska. Sofia Kou Aune är oerhört lovande – kan hon bli en attraktion redan i år?

Rustan kommenterar: ”Är väl laget som tippas lite högre än normalt och det är bara att hålla med. Kommer kunna vinna mot samtliga lag. Spännande nyförvärv. Gillar M6:an Collado. Och målvakt Johanna Kjellman från Kungälv kan vara otroligt bra emellanåt. Många profiler och inte minst då tränare Magnus Frisk som är jäkligt kul att skåda. Han måste väl snart ha 50 raka säsonger i högsta serien?”

3. Skuru IK

In: Elin Åkesson (Kungsängens SK), Magnus Oscarsson Söder, tränare (RP IF Linköping), Hanna Cleve (GT Söder)

Ut: Mathilda Lundström (IK Sävehof), Evelina Eriksson (Vipers Kristiansand, Norge), Mats Kardell (klubb ej klar), Jackie Moreno (SønderjyskE, Danmark), Carolina Ingesson (VästeråsIrsta)

Tränare: Magnus Oscarsson Söder (NY)

Ola observerar: Elin Åkesson har jag sett i flera matcher under USM och det är en riktigt spännande spelare. Frågan är om hon får spela i Skuru i år eller i Nacka, förmodligen mer i Nacka. Magnus Oscarsson Söder kommer in istället för Mats Kardell och det kanske är bra för Skuru med en ny röst på tränarbänken. Har tappat Mathilda Lundström till Sävehof och det sved säkert. Dessutom tappat en av seriens bästa målvakter i Evelina Eriksson och en stortalang i Jackie Moreno som Skuru i all ärlighet slarvade bort. 

Rustan kommenterar: ”Har tappat många bra kantspelare. Ena halvan av lagets duktiga målvaktspar, Evelina Eriksson, lämnar också. Men på 9 meter finns de som spelade förra säsongen kvar. Även på M6 där jag främst vill lyfta fram duktiga Vilma Matthijs Holmberg. Skuru är ensamt Stockholmslag i SHE och har hela kungliga huvudstaden med omnejd att plocka talanger ur, vilket är ett plus förstås. Också Skuru har ny tränare och som jag tidigare nämnt får vi se om det blir bra eller mindre bra. Skuru har kvalitet, rutin, tradition och placerar sig i absoluta toppen som vanligt.”

2. H65 Höör

In: Amelia Lundbäck (IK Sävehof), Filippa Nyman (Skövde HF), Tova Alm (Lugi HF)

Ut: Kristin Thorleifsdóttir (Randers HK, Danmark), Anna Johansson (slutar), Amanda Andersson (Lugi HF), Sofia Hvenfelt (Köpenhamn Håndbold, Danmark), Hedda Källström (IFK Kristianstad)

Tränare: Ola Månsson

Ola observerar: H65 Höör har haft seriens bästa och tuffaste försvar under Ola Månssons år som tränare. Anledningen till det har främst Sofia Hvenfelt, Anna Johansson och Kristin Thorleifsdottir varit. Nu har samtliga lämnat och Månsson har pratat om att H65 måste spela på ett annat sätt. Det kommer givetvis att ta tid. Men räkna med att H65 är med och slåss om seriesegern, de har så mycket kvalitet i laget i övrigt. 

Rustan kommenterar: ”Jag tror nog att H65 blir lika bra i år. Har tappat några viktiga ”köttar-typer” som Hvenfelt och Anna Johansson. Tänker att det ändå kan bli lite spelskickligare i år. Amelia som är ny och Isabelle Andersson som får en större roll nu när Thorleifsdottir lämnat. De har en ganska tunn trupp och har haft en enormt strulig försäsong med mycket skador och sjukdomar. Därför tror jag att hösten kan bli kämpigare än vad de själva och andra har vant sig med. De får nog räkna med ett gäng förlustmatcher under hösten. Men det är inte säkert att det behöver innebära någon nackdel i slutändan. För efter jul får Ola ordning på skutan och H65 blir en av guldkandidaterna.”

1. IK Sävehof

In: Mathilda Lundström (Skuru IK), Laura Jensen (TTH Holstebro, Danmark)

Ut: Amelia Lundbäck (H65 Höör), Emma Ekenman Fernis (Thüringer, Tyskland), Joanna Lindvall-Haggren (slutar), Hanna Örtorp (Önnereds HK), Johanna Forsberg (Nykøbing Falster HK, Danmark), Ebba Hansen (Kärra HF), Johanna Einarsson (BK Heid)

Tränare: Rasmus Overby

Ola observerar: Det känns som att jag hade kunnat tippa H65 eller Skuru här, men jag ger Sävehof ett övertag eftersom de har ändrat mindre än sina konkurrenter. Skuru har ny tränare och tappat framförallt två tunga pjäser medan H65 har fått ändra om sitt sätt att spela försvarsspel. Sävehof har också förlorat viktiga spelare i form av Lundbäck, Fernis och framförallt Forsberg, men Overby har byggt om tidigare och kommer göra det bra i år igen. Därför är Sävehof min favorit till seriesegern. När Jamina Roberts är tillbaka för fullt efter sitt barnafödande är hon seriens klart bästa spelare.

Rustan kommenterar: ”Största fördelen är att de har så bred trupp. Med så många spelare är de relativt okänsliga för eventuella skador. Trots Corona och uteblivet Partille Cup verkar ekonomin så god att de kunnat värva både inhemskt och utomlands. Och med världens största ungdomsverksamhet i botten har man möjlighet att välja spelare därifrån också om man vill det. Tror att deras målvakter kommer vinna flera matcher åt dem. Med deras förutsättningar ska de självklart vara bland de två främsta, allt annat vore en skam.”