Emma Rask i stor intervju inför mästerskapsdebuten

Handbollskanalen har pratat med Mizuno-profilen Emma Rask för en intervju i två delar. I första delen berättar landslagets vänsterkant om friidrottsbakgrunden, hur det är att vara ny lagkapten i H65 Höör och fördelen med att välja rätt skor. 

Snabb, hastig, kvick, fortfärdig, skyndsam, rapp – Rask. Ända sen Emma var ung har hennes idrott kretsat kring snabbhet. I början innebar det helt enkelt att springa så snabbt som möjligt.

– Jag tränade friidrott i Höör en gång i veckan där vi sprang på grusplan med rött grus. Men jag tränade knappt, jag hade bara turen att vara snabb. Så jag tävlade i 60 meter och 80 meter. Sen blev det lite längdhopp och kulstötning, säger hon.

Det låter som perfekta handbollsgrenar. Var du bra?

– Jag har några guldmedaljer i sprint, det har jag (skratt). Sen slutade talangen att räcka till och jag var tvungen att träna mer för att satsa på friidrott, vilket skulle innebära att flytta till Malmö eller Ängelholm.

Sprint över rött grus blev till kontringslöpningar i röd dress då hon valde att satsa på handbollen. Hon tillhörde Höörs talangfulla 96-lag som vann SM-guld som B-flickor. I laget fanns bland annat Hanna Blomstrand, Julia Sandell, Anna Johansson, Elinore Johansson och Tilda Lundqvist.

Flera från H65 Höörs 96:or representerade också ett av de mest lyckade svenska ungdomslandslagen. Laget tog guld i J-EM 2013, brons i världsungdoms-OS 2014 och brons i U-EM 2015. Under den tiden samlade Emma Rask ihop 55 ungdomslandskamper på vänsterkanten.

– Vi spelade OS, VM och Scandinavian Open Championship i Partille under samma sommar. Då fick Ola (Månsson, då tränare för 96/97-landslaget) pussla med spelarna så att vi hade lag. Därför fick vi bara spela två mästerskap var, där jag missade VM.

Hemma i H65 kom A-lagsdebuten redan som 15-åring för Emma Rask. Inför årets säsong, som är hennes nionde (!) i högstaserien, utsågs hon till lagkapten.

Hur har du förändrats som spelare under åren?

– Man blir ju mer rutinerad för varje år. Och så har jag utvecklat mitt försvarsspel, som jag tycker är min styrka tillsammans med kontringarna. Vi arbetar också mycket med individuella målsättningar och träning för att bli bättre.

Hur då?

– Det kan vara att man bli bättre i försvar, då anpassas övningarna utefter det. Sen ett annat år vill man bli starkare, då blir det att lyfta vikter på nya sätt.

Vad vill du träna extra på i år?

– I år har jag blivit lagkapten, så framförallt vill jag bli bättre på det. Tidigare under matcher har jag kanske varit mer instängd i mig själv. Nu måste man se sig mer omkring och peppa andra. Sen när vi inte har kvar lika tydliga ledare i Kristin (Thorleifsdottir) och Sofia (Hvenfelt) får alla ta mer ansvar. Det tycker jag att vi alla kan bli bättre på.

Och snabbheten, den behöver du inte träna mer på?

– Jo, faktiskt (skratt). Som kontringsspelare vill jag jobba mer med snabbhet och spänst. Vi har tränat mycket styrka med vår fystränare Jonas (Carlström) så det kändes som att jag tappade lite av snabbheten. Då får man ändra om i gymträningen igen.

Det är inte bara träning som kan anpassas för att uppnå optimal hastighet. Utrustningen kan också frigöra mer snabbhet. Emma Rask är sponsrad av Mizuno och har valt deras lättaste sko Mizuno Wave Mirage.

Hur viktigt är skorna för dig?

– Förr var det viktigaste att dom skulle vara snygga eller matcha matchstället. Nu är man äldre och förstår bättre.


Har du haft ”dåliga” skor?

– Vi blev sponsrade av en annan sko ett tag och den kändes stor och klumpig. Då förstod jag mer vilken skillnad det faktiskt är.

Vad vill du ha för typ av sko?

– Jag vill ha en lätt sko som sitter bra på foten, en som man knappt känner av. Där har Mizuno bra utbud. Jag kör med Mirage för den passar mina fötter riktigt bra. Och så är dom snygga, det är fortfarande lite viktigt (skratt).

Mirage väger bara 265 gram och är utformad för dom som vill fila bort tid i löpningen. Vikten på skor är viktig för atleter i alla sporter. Som jämförelse kan sägas att Usain Bolt slog världsrekord på 100 meter i ett par spikdojor som vägde 140 gram.

I och med minskad totalvikt tappar man ofta lite av dämpningen jämfört med en sko som har tjockare sulor och därmed blir tyngre.

– Jag tappar gärna lite i dämpning för att springa snabbare, säger Emma.

Vad säger du om de andra två Mizuno Wave-skorna, Lightning Z6 och Supersonic?

– Lightning Z6 var lite mer dämpning och kändes nästan lika lätt som Mirage. Men Mirage satt så bra på mina fötter så det blev dom.

Och Wave Supersonic?

– De är mer stabila men för den skull inte alls otympliga. Den kändes som en pålitlig allround-sko som passar mer för niometer och mittsex.

När Handbollskanalen pratar med Emma har H65 precis förlorat toppmötet mot Skuru. Evelina Källhage på Höörs högerkant hade en stark kväll med nio mål. Samtidigt missade Emma sina tre avslut, trots hennes fart och spänst.

Hur är du i motgång?

– Jag blir jättebesviken och har svårare att somna. Men man får försöka fokusera på det som gick bra. Speciellt som lagkapten. Och att missa lägen, så är det ibland, det är bara att fortsätta. Hade jag fått ett skottläge till så hade jag tagit det också.

Fler skottlägen kommer att komma för vänsterkanten. Även i landslaget. Speciellt med tanke på att 24-åringen, som debuterade mot Norge förra året, ska spela EM i Danmark i december.

Mer om Emma Rasks resa till landslaget och funderingar över utlandsflytt kommer i andra delen av intervjuserien.

Text: Fredrik Palmqvist
Foto: Christoffer Borg Mattisson

Mizuno Wave Mirage 3 – Extremt lätt för kontringsråttan

Superlätt – väger bara 265 gram

Passar snabba spelare med explosivitet, snabba förflyttningar i sidled och bra acceleration – till exempel kontringsspecialisten, stegisättningsexperten eller den luriga kantinspringaren.

Främsta fördelar

Komfort: Den nya ovansidan i starkt meshtyg som följer fotens konturer och ger skön komfort.

Passform: Wave Mirage 3 har ett uppdaterat förstärkt hälparti för mer stabilitet och bättre passform.

Wave-teknologin: Sulan har Mizunos Wave-teknologi, som kombinerar dämpning och stabilitet på ett unikt sätt.

Mizuno Wave Supersonic 2 – Allroundskon med fin grundstabilitet och god dämpning

Hållbar sko som är utformad med en tajt och flexibel ovandel i ventilerande mesh.

Passar allroundspelaren som värderar stabilitet och dämpning och som tar de långa och lojala hemlöpen.

Främsta fördelar

Komfort: Mizuno Wave-tekniken ger bakfotsstabilitet och tillsammans med EVA-mellansulan bra stötdämpning och en mjuk och flytande känsla.

Passform: Den strumpliknande, nätbaserade överdelen i meshtyg ger en tight, flexibel och mycket mjuk känsla.

Löpkänsla: Dynamotion Groove-teknologin i yttersulan ger en mjuk löpning med en bra fotisättning från häl till tå, som hos en löparsko. Extra bra vid snabba svängar och sidorörelser.

Mizuno Wave Lightning Z6 – med extra dämpning för hoppspecialisten

En mycket lätt sko (290 gram) gjord av lättviktsmaterial vilket gör den mycket manövrerbar på golvet, så att du kan förflytta dig snabbt.

Passar spelaren som hoppar och skuttar mycket – har det allra bästa hoppstödet och bästa stötdämpningen vid varje landning.

Främsta fördelar

Komfort: Tillverkad av lättviktsmaterial och har en sömlös ovandel i meshnät som följer fotens konturer. Detta garanterar en perfekt passform och ultimat komfort under träning.

Dämpning: Sulans Wave-teknologi kombineras med en mellansula med PoWnCe så att skon erbjuder hög hastighet, stabilitet och bästa dämpning för smidiga övergångar mellan positioner i anfall och försvar. Dessutom har Wave Lightning Z6 det bästa hoppstödet och bästa stötdämpningen vid varje landning.

Tåskydd: DuraShield längst fram på skon skyddar tårna vid olika rörelser, släpningar och frånskjut och ökar skons hållbarhet.