Bedrövlig start – men Skuru vände och vann

Hannah Scheuer Larsson utmanar Lugis målvakt Esmeralda Fetahovic. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.

Lugi tog hem första set. Skuru kontrade och stängde semifinal ett med välbekant grundspel och stabilitet, 28-19. – Vi hade inte riktigt matchspelet i oss men är nöjda med att komma ikapp och vinna, sade Frida Rosell till Handbollskanalen.

Inför semifinalstarten hade Skuru laddat upp med elva matchfria dagar. Lugi spelade så sent som i söndags och satte igång med mer energi i anfallen. Ett aggressivt försvar höll nollan i nästan tio minuter med Esmeralda Fetahovic som rapp målvakt.

Kontringsfaserna flöt på och Melissa Petrén vann mer eller mindre tuffa dueller när hon skapade yta för sig själv i genombrotten.

Ulrika Olsson fick äntligen näta med hemma-ögon när hon tog strafflinjen till hjälp för 1–6. Skurus största underläge under säsongen blev något mindre, det återstod mycket jobb för att reparera skadan.

De grönklädda fann sig dock snabbt när man väl insåg faran, matade på allt bättre och fick med sig allt fler målvaktsräddningar och enkla mål ju längre halvleken led.

– Vi drog ner på de tekniska felen, får igång försvaret och springer mer, sade Rosell med vändningen i hamn.

Jenny Södrén var lättfunnen inne på linjen, Hannah Scheuer Larsson sprang in kvitteringen i matchminut 25.

Knappt fem minuter senare lyfte Rosell in bollen från vänsterkanten och fixade pausställningen 13–11. Fyramålsskytten fick träff fler gånger från en ovan position.

 Jag brukar ju vanligtvis spela niometare, nu gick jag ner på kanten och kunde avlasta.

Din bästa Skurumatch för säsongen?

– Det skulle jag säga. Sen kunde jag dra nytta av att jag inte spelat kant innan. Målvakten har inte läst in mig och jag kan skjuta vart jag vill, log hon efteråt.

Rosell såg tiden på flanken som ett tillfälligt inhopp. Oaktat position skulle hon kunna bidra som slutspelsjoker för Skuru efter en omväxlande säsong.

Löftet inledde som utlånad i VästeråsIrsta, dit flyttlasset går igen när medaljerna fördelats. Nackaklubben kallade i februari, 19-åringen har hunnit bli varm i kläderna inför matcherna som definierar säsongen.

– Det var jättekul att vara i Västerås men det känns bra här också. Jag känner trygghet och gillar alla spelare

Efter paus var det Skuru av mer gediget snitt som regerade. Det kunde förstås ha svängt igen, känslan när de grönklädda spelade runt och stegade förbi på offensiv planhalva skvallrade om något annat.

En bred palett i målskyttet och välsmort försvar gjorde att leendena återvände till hemmaläpparna.

Lugispelarna såg modstulna ut vid 23–16 på tavlan och kvarten kvar. När Skuru gått ikapp och förbi stängde de grönklädda till bakåt och såg till att stressa upp motståndarna som tog en hel del mindre lyckade lägen.

Melissa Petrén var målbäst med sex fullträffar hos Lugi som får slipa på motmedel till den kommande matchen. Skuru inledde semifinalspelet på fel spår men återställde ordningen och behåller favoritpositionen efter triumfen med nio bollar.

1–0 och nu fortsätter matchserien i Lund. Vilka fallgropar behöver ni undvika där?

– De har jättefina skyttar så vi måste jobba vidare med dem. Sen måste vi vara med från start nästa gång och jobba mot dras linhesplare så att det inte blir lika mycket inspel, sade Rosell.

Semifinal 1:5
Skuru IK–Lugi HF 28–19 (13–11)

Matchprotokoll >>
Statistik >>
Nästa match spelas onsdag 24 april i Lund.