Uppdrag granskning om olämpliga ungdomsledare

Foto: Bildbyrån.

SVT-sända Uppdrag granskning (onsdag 20.00) belyser vikten av att olämpliga personer inte får verka inom idrotten. Programmet undersöker systemet med bakgrundskontroller för ledare som har hand om barn och ungdomar i ett aktuellt fall som berör handbollen.

Reportaget ringar in en ledare inom ungdomshandbollen i Stockholm. Trots att mannen dömdes för sexuellt ofredande 2011 var han aktiv, tränade och dömde lag under flera år.

Sedan 2013 har exempelvis idrottsföreningar tillfälle att kräva ett begränsat utdrag ur belastningsregistret från de som vill ha hand om barn och unga. Ett sådant utdrag visar brott av allvarlig karaktär mot andra människor, grovt våld och/eller av sexuell karaktär.

Efter kontroll i belastningsregistret hösten 2018 stängde Stockholms Handbollförbund av mannen från uppdrag i all barn- och ungdomshandboll.

Därefter kunde vederbörande ändå ta plats som domare vid ett par cuper i andra delar av landet, skriver Uppdrag granskning på sin webbplats.

Stockholms Handbollförbund kommenterar:

– Sedan vi fick kännedom om fallet, har förbundets och berörda föreningarnas främsta prioritering varit att få klarhet i omständigheterna under den period då personen varit verksam som domare och ledare. Det har handlat om att, så långt det varit möjligt, säkerställa kunskap om att inte något inträffat i strid med vår värdegrund. Inget tyder på att så varit fallet, skriver förbundet i ett pressmeddelande.