Professorn: Saknas forskning på hjälm

Godkända hjälmar av DHF. Foto: DHF.dk

Läkaren och professorn Yelverton Tegner säger att de saknas bra forskning om koppling mellan hjärnskakningar och hjälm inom handbollen.

Yelverton Tegner är ett känt namn inom idrottsmedicin i Sverige. Han är professor i hälsovetenskap med inriktning på idrottsmedicin vid Luleå tekniska universitet och har en bakgrund inom idrotten hos bland annat:

F19-landslag i fotboll
Luleå Hockey
Plannja Basket

Vi på Handbollskanalen ställde frågan om det finns någon forskning på hur hjälmar kan skydda handbollsmålvakter. Diskussionen är aktuell just nu och många har frågat oss på Handbollskanalen om tips på bra och godkända hjälmar. Yelverton Tegner säger såhär:

”Det finns ingen bra forskning som studerat huruvida hjärnskakningar minskas med hjälm inom vare sig fotboll eller handboll. Inom ishockey har man visat att dödsfall minskat med hjälm men man har inte kunnat visa att hjärnskakningar minskar.

Man har visat att de flesta hjälmar avsedda för fotboll har en stötupptagande effekt men från det till att säga att de minskar antalet hjärnkakningar är svårt. Inom handboll har jag inte sett någon bra studie på detta.”

Han berättar också vidare varför man ska vara försiktig med att införa hjälm utan att känna till konsekvenserna:

”Ett problem med hjälm kan vara att de ger en falsk säkerhet och att spelarna då utsätter sig för större risk. Det finns som sagt inga studier.”

Han ser dock möjligheter till att initiera en studie

”Innan man inför en sådan bestämmelse bör det utredas med bra studie. Det vore egentligen inte vara så svårt att genomföra denna typ av studien. Jag tror att det vore möjligt att göra denna studie i Sverige där vi har bra ledarkultur etc inom de flesta idrotter.”

Så nu söker vi på Handbollskanalen intresserade sponsorer som skulle vilja stötta en sådan studie. Hör av er till info@handbollskanalen.se om ni vet med er någon som skulle vara intresserad.