ANNONS

OBS: Nya regler för handbollstränare

Nya regler för handbollstränare kommer att gälla från och med säsongen 2018/19. De nya reglerna gäller att minst en tränare per lag i SHE och Handbollsligan måste ha en så kallad TS3-utbildning.
– Vi ser det som en kvalitetssäkring om vi nu vill bli en professionell liga, säger SHF:s  Lennart Söderström till Handbollskanalen.

Beslutet togs i samarbete med Svensk Elithandboll som sa ja till förslaget. Detta skedde i samband med SM-finalerna i maj 2015. På det mötet var alla elitserieklubbar (Dam och herr) representerade.

De nya reglerna ska börja gälla säsongen 2018/19. Därför är det viktigt för ledarna att komma igång med utbildningen redan nu. Läs mer i bifogad länk längst ner i artikeln om hur du ska gå tillväga.

Anledningen, eller anledningarna, till beslutet är att skapa ett bättre handbollsklimat där utbildning föder utveckling.

– Hela syftet med beslutet är att man ska få bättre tränare, det är inte att hindra någon. Vi vill att tränarna ska utbilda sig för att bli bättre och generellt blir man bättre av utbildning, säger Lennart Söderström, utbildningskonsulent på Svenska Handbollsförbundet.

Bra värdegrunder, och bra utvecklingsmiljöer, börjar hos tränaren. Det visar en forskningsrapport som Linnéuniversitetets har genomfört. Där slår man fast att tränaren är den viktigaste faktorn för goda idrottsliga utvecklingsmiljöer. Därför anser man att det behövs utbilda våra tränare att bli bättre, så kommer konsekvenserna därefter. Bra tränare –  ger bra spelare – ger en bra slutprodukt. Det låter ju logiskt.

Man har prövat från förbundets sida att låta TS-utbildningen vara frivillig, men tyvärr såg man  ingen ökning av antalet utbildade tränare och därför har mar man beslutat att göra den obligatorisk. Införandet av TS1-krav vid USM 2014 medförde att antalet USM-lag med adekvat utbildade tränare ökade från 46,5% till 88% på två år.

Ytterligare faktorer till en TS3-utbildning är att man måste ha det för att komma ifatt på internationell nivå. Inom EHF har man sedan två år tillbaka haft som regel att minst en tränare måste ha genomgått TS3-utbildning för att laget ska få delta i Champions Leauge. Samma regler gäller för landslagsspel.

Inom den internationella skalan finns det fyra olika nivåer. TS3 är nivå 3 internationellt sett. Vissa länder har till och med högre krav på sina ligor i hopp om att göra ligorna bättre. I till exempel Tyskland, Polen, Rumänien och Norge måste minst en tränare ha en nivå 4-utbildning.

Det är till den höga internationella standarden som våra elitserier vill, och borde vilja. Därav TS3-kravet. TS3-utbildningen består av flera delar och är inte bara faktabaserad. Det handlar även mycket om diskussioner, reflektioner och förberedelser, säger Söderström.

– I år fokuserar vi extra på tränarskap och ledarskap. Före förbundskaptenen Ingemar Linell har till exempel ett pass i situationsanpassat ledarskap. Ett annat intressant pass är vår herrförbundskapten Kristján Andréssons utvärdering av alla mästerskap sedan 2011 och vilka trender han ser.

– Sen reviderar vi utbildningen efter varje gång. Då får tränarna själva utvärdera kursen anonymt och så tar vi in den informationen och ser vad vi kan förbättra. Det som är bra har vi kvar och det som är dåligt byter vi ut. Ibland får man höra att ”Den där övningen hade vi på 90-talet också”. Men är det en bra övning är det en bra övning.

Så, ledare och tränare, sök redan nu till nästa möjliga tillfälle. Hjälp till att utveckla vår handboll. Tack på förhand!

Mer info om utbildningen och ansökan:
http://www.svenskhandboll.se/imagevaultfiles/id_20901/cf_31/legitimeringskrav_i_elitserien_2018-handbollskanal.pdf

ANNONS
ANNONS