Love Olind Gruden var en av Sveriges mest lovande målvakter i P-02. Han levde ett socialt och tryggt liv, och såg ut att ha allt vad en ungdom kan vilja ha. Trots det valde han att avsluta sitt liv den 13 juni 2020.
Love Olind Gruden växte upp i Åkersberga utanför Stockholm tillsammans med sin familj. Hans skicklighet på handbollsplanen syntes tidigt och han var en mycket omtyckt lagkamrat och vän. Flera medspelare har beskrivit honom som en väldigt stöttande spelare, som fanns där för både lagkamrater och konkurrenter.
– Han var empatisk och inlyssnande, och brydde sig verkligen om alla i hans närhet, berättar Loves pappa Örjan.
Landslaget och flytt till Göteborg
När Love spelade Sverigecupen fick ungdomslandslaget och Redbergslids IK upp ögonen för honom. Då det var dags att börja i gymnasiet valde Love att flytta ner till Göteborg och fortsätta sin handbollssatsning på Katrinelundsgymnasiet. I samband med detta blev han även uttagen som målvakt i ungdomslandslaget, men trots framgångarna var Love inte lycklig.
– Han sa att han kände att han borde vara glad och tacksam, men att han inte kunde det. Han visste att det fanns spelare som hade offrat allt för att få samma chans, och det skapade en känsla av skuld – i att inte känna tacksamhet för uttagningen, berättar Loves pappa.
Örjan är tydlig med att påpeka att han inte ser en koppling mellan handbollen och Loves val att avsluta livet.
– Elitidrott är en jätteviktig fråga, men det är mer komplext än så. Även om han på slutet var trött på handboll, så har den också gett honom otroligt mycket.
”En hyllning till en fantastisk ung man”
En vecka efter Loves död bestämde sig Örjan för att skriva en bok om sonen (”Min son Love”). Boken blev en del i sorgearbetet, och ett försök att förstå varför Love valde att avsluta sitt liv. Framför allt vill Örjan att boken ska vara en hyllning till sonen.
– Jag skrev den inte för min egen skull, utan det är en hyllning till en fantastisk ung man.
Skrivandet och arbetet med boken därefter har även blivit ett sätt för Örjan att närma sig sorgen, och bearbeta det som skett.
– I början var jag rädd för att börja skriva. Jag visste att om jag börjar skriva boken, så måste jag avsluta den. Annars skulle jag skämmas otroligt mycket inför Love. Det dröjde därför ett tag innan modet kom, berättar Örjan och fortsätter:
– När jag väl började skriva så fick jag en kraft av vetskapen att jag måste skriva klart den.
”25 möjliga orsaker”
Även om boken varit en viktig del i sorgearbetet för Örjan, så har den inte gett några svar på varför det ofattbara skedde.
– Jag har kommit på ungefär 25 möjliga orsaker till varför Love valde att avsluta sitt liv, men jag har insett att det är tokkomplext. Jag vet inte om han själv ens visste exakt varför han gjorde det.
– Någonstans tror jag att han kan ha känt en grundläggande ensamhet och ett utanförskap. Han visste hur älskad han var, men det räckte inte till.
Sorgearbete kan fungera på många olika sätt, och det finns därmed inget facit på hur man ska hantera sorgen – men Örjan hoppas kunna inspirera andra.
– Jag vill dela med mig av hur jag hanterat sorgen och saknaden efter Love. Att få sätta ord på känslorna. Det jag gjort fungerar inte för alla, men kanske kan det inspirera någon.
Somrar med kajak
I sommar har det gått två år sedan Love avslutade livet, och Örjan ser tillbaka på somrarna tillsammans med sonen.
– Vi gjorde alltid något i naturen under somrarna. Vi brukade bland annat bestiga berg och paddla kajak, men paddla var favoriten.
När Örjan ska beskriva Love så gör han det med värme och kärlek.
– Han var väldigt fin mot alla människor runt omkring och faktiskt lite lillgammal, säger Örjan och fortsätter:
– Dessutom var han modig, envis och gav aldrig någonsin upp. Han hade en järnvilja.
Örjan vill bli äldst i Sverige
Man skulle kunna tro att Örjan förknippar handbollen med sorg, men så är inte fallet. Örjan har spelat handboll i över 30 år i olika omgångar och spelar även nu. Han ser det som en kärleksförklaring både till sonen och och sporten. Målet? Det har han tydligt för sig.
– Jag vill bli den äldsta handbollsmålvakten i divisionssystemet i Sverige. Jag har minst 10 år till att ge, säger han med ett skratt.
Boken är nu klar och kommer från tryckeriet i början av juni. Det går att läsa mer om boken och göra en förbeställning på hemsidan.
Örjan har dessutom börjat arbeta på ännu en bok. Den kommer handla om självmord generellt och inte specifikt om Love.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt:
SOS Alarm – 112
Mind Självmordslinje – chatt eller telefon (90101) (dygnet runt, alla dagar)
Suicide zero – fakta om självmord
Jourhavande medmänniska – telefon (08-7021680) (21:00-06:00, alla dagar)
Bris – Barnens rätt i samhället – chatt eller telefon (116 111) (dygnet runt, alla dagar)
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd – telefon (020-181818) (17:00-22:00, alla dagar)