Linköping bygger 13 nya idrottshallar – en investering för hela samhället

Linköpings Sporthall. Foto: Wikimedia Commons

Östgöta Correspondenten rapporterar om en rejäl satsning på nya idrottshallar i Linköping som allt pekar på kommer betala tillbaka sig snabbt.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

13 nya idrottshallar. Det är vad Koalition för Linköping (S, MP, L) lovar fram till 2028 i en storsatsning som ska lyfta staden från bottenträsk till bra nivå i antalet idrottshallar i kommunen.

– Med fler barn som kan sporta, och fler som kan fortsätta att idrotta upp i åren innebär stora folkhälsovinster på sikt, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) till Corren.

13 idrottshallar, 6 konstgräsplaner, 1 ishall = 600 miljoner

Hon har uppenbarligen läst på i ämnet. Det finns mängder av underlag som bevisar att beslutet att investera, den i sammanhanget, relativt blygsamma summan av 600 miljoner kronor för alla dessa 13 idrottshallar samt även sex konstgräsplaner och en ishall är ett riktigt beslut. Snacka om valuta för pengarna.

600 miljoner kronor kan låta som mycket pengar. Men väger vi in idrottens vinster precis som Gyllenberg Bergfasth gör går det visa att det snabbt betalar sig tillbaka.

Ekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog har tidigare kunnat visa att att en människa som fastnar i utanförskap i 20-årsåldern och förblir där till pensionen, kostar samhället mellan 10–15 miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet. Det innefattar dels alla välfärdskostnader (sjukvård, rehabilitering, omvårdnad, insatser från rättsväsendet, vårdinsatser osv) men också de produktionsförluster som uppstår under ett vuxet liv.

  • 10-15 miljoner kronor per person.

SVT har också rapporterat att i snitt 13 % av barn som börjar i första klass längre fram i livet hamnar i någon form av utanförskap. En uträkning visade att det innebar 194 barn i en årgång i Örebro och bara där blev kostnaderna uträknade till 3 miljarder kronor.

  • 13 % per årgång
  • 3 miljarder per årgång i en stad som Örebro

Skövde Nyheter har skrivit om prislappen för Skövde som landade på 1,1 miljarder. För en kommun som Linköping skulle det bli drygt 40 % högre än Örebro, alltså ungefär 4,2 miljarder kronor. Per årgång.

40-60 ungdomar = kalkylen i hamn

En egentligen alldeles för enkel uträkning skulle alltså ge att det räcker med ytterligare 40-60 ungdomar som ej hamnar i utanförskap för att kalkylen på 600 miljoner kronor ska gå ihop. Det är 3-4 handbollslag och för ett område som exempelvis Skäggetorp där det idag inte finns någon aktiv handbollsförening vore det mycket bra.

Idrotten kan givetvis inte garantera att barn inte hamnar i utanförskap men hela rörelsen gör ett stort förebyggande arbete. Att då skapa förutsättningar för att kunna ta hand om fler barn borde vara en given investering för framtiden i alla kommuner.

Nu blir det också intressant att följa hur Mellansvenska handbollsförbundet kommer följa upp de nya hallarna. Blir det handbollsverksamhet på plats? Kommer Handbollskaravanen och andra satsningar att tidsmässigt pricka in öppningarna? Här finns stora möjligheter att stärka handbollen i Linköpings kommun.

Nya hallar i Linköping

Brokind, 2018
Sturefors, 2020
Vikingstad, 2020
Ljungsbro, 2023
Linghem 2028
Vasahallen, 2020
Kungsberget, 2023
Kallerstad, 2022
Berga, 2021
Skäggetorp, 2027
Djurgården, 2022
Ryd, 2019 (renovering av Wahlbeckshallen)

LÄNK: Satsningen: Tretton hallar – för 600 miljoner

LÄNK: Utanförskap kostar Skövde dryg miljard

LÄNK: Utanförskapet kan förebyggas

LÄNK: Vad kostar egentligen mest?

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here