Förra veckan samlades ett 50-tal personer i Karlstad för att visionera och rita upp startegier för hur handbollen ska kunna växa i Värmland och de norra regionerna runt Vänern. Initiativtagare var Pelle Höij och efter möter är han hoppfull.
Efter VM-turneringen i Sverige 1993 satsade Svenska Handbollförbundet en miljon kronor för att sprida handbollen i landet. Pelle Höij – då som nu ordförande i IFK Kristinehamn – var i den vevan med och startade upp nio nya klubbar i Värmland. Satsningen ebbade dock ut efter några år och nu vill han försöka igen.
Förra veckan bjöd han in till ett uppstartsmöte för att samla krafterna i regionen och göra upp strategier som ska få handbollen att växa igen.
– Det var jättepositivt! Vi var 50-talet deltagare med stor spridning i ålder, erfarenheter och geografi. Tio personer, mellan 25 och 70 år, anmälde att de vill vara med i en strategigrupp och vi kommer att följa upp arbetet under de kommande veckorna, säger han till Handbollskanalen.
”Hellre få stryk än att inte spela alls”
Visionen är att samtliga 16 kommuner i området ska ha en verksam handbollsförening år 2035. Det handlar alltså om ett långsiktigt arbete.
– Det finns en enorm utvecklingspotential. I flera kommuner finns det dessutom två huvudorter och förhoppningen är att det därför ska finnas ännu fler föreningar. I Karlstad finns exempelvis Kronoparken, som är en stadsdel med ett eget fotbollslag. Där finns det gott om barn som skulle kunna spela handboll på vintrarna.
Pelle Höij betonar att satsningen också gäller de norra delarna runt Vänern.
– Har vi inte en bred handboll i Dalsland så blir det långa resor. Där finns 5-6 kommuner där man skulle kunna starta ungdomslag, säger han.
Under mötet var samtliga deltagare positiva till att hjälpa ”vita fläckar” på kartan och att det åtagandet skulle vara inskrivet i klubbarnas verksamhetsidé.
– Det är en viktig signal att det nuvarande föreningslivet kan skapa det här. Att det går att släppa egoismen och vara med att skapa föreningar som i framtiden kanske kan vinna över dig. Det är bättre att få stryk i en match än att inte få spela den överhuvudtaget.
”Behöver inte vara så flashigt”
Pelle Höij är noga med att påpeka att det inte handlar om någon ”quick fix”.
– Jag tror inte att man ska slå fast hur det ska gå till. Det kan dyka upp intresse på andra orter och det gäller att vara bred i sin syn och invänta andra initiativ.
Förhoppningen är att VM-turneringarna i Sverige (på både herr- och damsidan) nästa år ska kunna bidra till att öka intresset. Strategin blir att synas i sociala medier och att sätta upp lappar på Ica och Konsum.
– Det går att göra det här jävligt billigt. Allt behöver inte vara så flashigt, det går att göra det mer basic, avslutar han.
Läs mer: Pelle Höij vill lyfta handbollen i Värmland: ”Viktigt med förankring”