Handboll är mest skadedrabbade lagsporten – visar undersökning

Det är Folksam och GIH som har undersökt skaderisken i de fem stora lagsporterna – handboll, fotboll, innebandy, basket, ishockey.

Man har kommit fram till tre tydliga resultat i sin studie om skador inom lagsporter – knäet är den största skadezonen, kvinnor skadar sig oftare och handbollen är den mest skadedrabbade sporten. Minst drabbad är innebandyn.

– Även om det finns variationer inom de fem idrotterna så är knän mest utsatta för skador som ger bestående besvär. Skadeförebyggande arbete på nationell nivå bör därför fokusera på framförallt knäskador. Det behövs även extra fokus på tand/ögonskador inom handboll, innebandy och ishockey, säger Malin Åman. idrottsskadeforskare som är ansvarig för studien, till Jnytt.se.

Åman pratar gott om den  ”knäkontrollapp” som Fotbollförbundet tagit fram och menar att handbollen ligger efter på detta område, vilket understryks av att handbollen har tre gånger fler skador än fotbollen, skriver GIH på sin hemsidan.
Här är det viktigt att hitta ett rörelsemönster som ska skydda att skada sig i framtiden.

För kvinnor kan det vara än viktigare att försöka förebygga skador då knäets vinkel förvärrar skaderisken.

– När vi får ett bredare bäcken finns det större risk att knät hamnar i en ofördelaktig vinkel. Våra knäleder ser lite annorlunda ut, säger Malin Åman till SVT.

Hemläxan för alla handbollsspelare, skriver GIH, är att se grundläggande styrketräning som en del av vardagen för att förebygga skador.

Länk till artikeln på GIH

Länk till artikeln på Jnytt