Hallå eller! Charlie Sjöstrand – aktuell för comeback i division 3

Charlie Sjöstrand fintar bort Gedeón Guardiola. I vinter väntar dock tuffare motstånd. Foto: GWD Minden

Nio säsonger i Handbollsligan, tre år i Bundesliga, SM-guld och VM-guld (U21). Men snart står Charlie Sjöstrand inför kanske karriärens svåraste utmaning. Om knappt en vecka gör han nämligen comeback i Division 3 västsvenska västra.

Toppvärvningarna duggar tätt i Division 3 västsvenska västra. Örgryte Handboll rustar som aldrig förr. Önnerediterna vill upp i division 2. Café Lillan HF har ett drömlag. Max Byström är klar för IK Celtic. Senaste rykande bomben – Charlie Sjöstrand gör comeback på handbollsplanen i Sävedalens HK.

Handbollskanalen har varit i kontakt med den i rutan så ofta väldressade kantspringaren.

Vad ska du göra i helgen?

Jag ska till Lund och jobba med LUGI HF – H65 Höör i C More. Sen ska jag punktmarkera mina två små tjejer på 3,5 år och 1,5 år. Det är väl så helgerna ser ut numera.

Hur går det med golfen?

Den går bra. Jag ska ner till Barsebäck helgen 3-4 oktober och räknar med att jag kommer att vara formtoppad tills dess. Siktar på tävlingsseger.

Du är ju klar för Sävedalens HK i Division 3 västsvenska västra. Var det tuffa förhandlingar?

Det var det faktiskt. Jag krävde att få nummer 36 men de ville att jag skulle ha nummer 37. Tillslut gav de med sig och när jag fick som jag ville så skrev jag på.

Jag utgår ifrån att du har Åke Unger som agent. Hur rik blev han på denna övergången?

Han var schysst denna gången Åke. Han har några andra klienter som nyligen signat nya kontrakt så han såg mellan fingrarna denna gången. Sävedalen har fått en schysst avbetalningsplan på 10 år som ska betas av. Dessutom får Åke fritt inträde till alla matcher i Ugglumshallen. Han tog det direkt.

Vad vet du om motståndet i serien?

Jag vet väldigt lite förutom att min gamla moderklubb Västra Frölunda IF spelar där. Jag har även koll på att min kompis Max Byström skrivit på för IK Celtic som också finns i serien. Celtic satsar ju bevisligen oerhört mycket med en sådan värvning.

Hur har försäsongen med Sävedalen sett ut?

Bra fråga. Jag har ännu inte varit på en enda träning. Jag vilar mig i form med padel och golf. Men enligt rapporterna jag har fått så har det sett bra ut.

Det låter onekligen som att försäsongen du upplevt med tidigare lag har varit lite tuffare?

Det är verkligen en kontrast jämfört med den senaste jag hade med GWD Minden i Tyskland. Men jag gillar ju den svenska stilen – frihet under ansvar. Eller frihet utan ansvar kanske det har blivit nu.

Du skadade ditt knä i september 2017. Hur är statusen där?

Jag har ändå försökt att pusha det med en hel del padel, löpning och Crossfitliknande pass och då håller det utan problem. Handboll är väldigt speciellt och skiljer sig från alla andra saker som man kan utsätta ett knä för så det återstår väl att se hur det håller för just handboll. Men de tre träningarna som jag genomförde förra säsongen gick bra. Jag haltade inte därifrån.

Hur sugen är du egentligen på att göra ett kantinspring i division 3?

Noll sugen. Blir det kantinspring, då springer jag till bänken.

Precis. För har du otur så står ju typer som Johan ”Greta” Andreasson (allmän legendar inom Göteborgshandbollen) eller Fredrik ”Blomman” Blomberg (ordförande i Önnereds HK och ”spelare” i IK Celtic) där och ”tar emot” dig…

Ja precis. Man blir skrämmande varse om att handboll kan spelas på så många olika sätt. Och det säger jag ändå med erfarenheter från Bundesliga där alla var stora som hus. På Sävedalens träningar så är jag, Janne Lennartsson och Robert Odén där. Och man får väl ändå säga att vi är ganska meriterade handbollsspelare. Men vi är kanske topp 12 i laget. För det är division 3-handboll. Det finns gubbar som spelat 15 säsonger i division 3 och är mycket bättre än vad vi är på division 3-handboll. Det är mycket intressant.

Om jag ska ha någon nytta av att jag kan lite mer handboll så måste jag verkligen ta i allt vad jag har mot den här snubben som står framför mig – och det orkar jag inte. Medans en gubbe som har en naturlig pondus på 112 kg är jäkligt mycket bättre på att bara bröta in mål. Och det handlar mycket mer om att bröta in mål, har jag märkt, än att dra isär försvaret eller tajma en passning.

Har du funderat på om motståndare och målvakter i division 3 eventuellt kan vara för dåliga för att gå på dina finter?

Japp. Absolut. Jag har märkt att det är så.

Du får spela Trim-SM i vår (2021) och ritar på för regerande mästarna. Ska inte en kille från Frölunda ha en lite mer skitig väg till toppen?

Eh jo. Men det har jag ju haft. Min väg till ”toppen” har ändå varit via nio säsonger i Handbollsligan, tre år i Tyskland samt en svår knäskada med tre år frånvaro. Det tycker jag är en ganska brokig väg för att äntligen komma till regerande mästaren.

Sant. Men om man bara tittar på det med Trim-ögon så går du ju från inga erfarenheter överhuvudtaget direkt till mästarna. Det är ju inte så skitigt…

Nej, det är faktiskt inte så skitigt. Men jag vet ju inte heller om jag blir uttagen ens. Jag räknar med att bli petad först och sen behöva provspela mig in i laget till Trim-SM 2023 eller liknande.

Du är snart 34. Har du tänkt på att om du möter en 18-åring så är denne 16 år yngre än du?

Det är helt klart ett faktum du presenterar. Jag fick en sådan käftsmäll redan sista året i RIK när jag delade kant med Emil Mellegård som är på pricken 11 år yngre än jag. Jag kommer liksom ihåg min 11-årsdag. Då tänkte jag ”Jag fick en cykel med sju växlar. Dagen efter det föddes du Emil. Inte rimligt att vi står här och konkurrerar nu”.

Hur ser åldersstrukturen ut i Sävedalen. Gamla eller unga på fotbollen?

Jag är fortfarande med i unga på fotbollen så jag har ingen åldersnoja ännu.

Om vi summerar karriären litegrann – vilka är de bästa spelarna du spelat med i alla dina lag, från Frölunda P86 och framåt?

Johan Petersson var ju coolt att lira med. Han är ju kanske en av de främsta genom alla tider. Generellt har man ju lättare att romantisera sina idoler som man vuxit upp med.

Det var coolt att lira med både Dalibor Doder och Magnus Jernemyr i Minden. När jag var liten grabb och gick och kollade på RIK med farsan så spelade ju Jernemyr där och jag hade hans autograf i mitt autografblock. Felskrivet… Farsan kallade honom hela tiden för ”Orsa” och jag fattade inte att det var en ort eller hur det stavades så i mitt block skrev jag Magnus ”Ossa” Jernemyr.

När jag kritade på för Minden så var det ändå lite wow-känsla. De där landslagssvenskarna slår ju alltid högst även om man har spelat med många riktigt bra spelare.

Jag utgår ifrån att du är förste straffskytt i Sävedalen. Var lägger du den första straffen?

Jag tror jag är långt ner på listan faktiskt. Du pratar om den regerande svenska Trim-mästaren som firar 10-årsjubileum och jag tror snarare att jag hamnar längre ner på listan bara av det faktum att jag får göra denna intervjun. Jag kommer få kämpa mig upp från bänk via H6. Det är jättelång väg till den där 7-meterslinjen. Men när jag väl står där så blir det givetvis en skruv åt något håll.