Bengt Johansson hyllas i internationell media

Bengt Johansson. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

I kölvattnet av handbollslegendaren Bengt ”Bengan” Johanssons bortgång samlas media från hela världen kring den blå skärmskinande lägerelden där dom delar nyheten och hyllar legendaren. Här kommer ett axplock.

Nyheten om Bengt Johanssons bortgång ekade igår i Skandinavien på morgonen innan ordet spreds genom Europa. I serbiska Republika skrivs det om ”LEGENDARENS” bortgång i stora bokstäver och inleds med att berätta om ”Gurkburken”, vilket gissningsvis är en av få gånger som svenska ord får plats i serbiska nyheter.

I Kroatien skriver index.hr om Bengt Johanssons meriter från svenska landslaget och att dom själva, det kroatiska landslaget, tog medaljen som han aldrig fick – OS-guldet från Atlanta 1996.

Ungerska Origo redogör kort över Bengans spelarkarriär, tiden i HK Drott och går vidare med att berätta om tränarens utbildningar inom sociologi och psykologi.

Polska Eurosport tar in ett citat från Bengt Johanssons son Petter i dennes intervju med Aftonbladet och avslutar texten med att referera till ”Bengan Boys”.

Frankrikes Ouest France gör en poäng av att ”Bengan” tog boysen till stora finaler 11 gånger på 16 år. Dom nämner även Johanssons 194 centimeter i längd och 84 landskamper som spelare.

I Tyskland finns en hop av artiklar på nätet, där bland annat tyska Eurosport har en längre text, med sorgsvart grafik, och med citat från tyska handbollsförbundets president Andreas Michelmann från dennes intervju med Der Spiegel.

”Bengan Boys var en av dom stora succésagorna inom handbollen. Från ett tyskt perspektiv är EM-finalen från 2002, som vi förlorade i övertid, oförglömlig. Johansson formade svensk och internationell handboll för flera generationer.”, säger Michelmann till Der Spiegel.