Bristen på inomhushallar har länge varit en het potatis inom svensk handboll. I Nödinge finns en fin hall i Ale Kulturrum – men ortens handbollslag Ale Handboll kastas ut från sin hall av kommunen.
– Det är en stor frustration och irritation, säger herrlagets målvakt Hampus Eklund till Handbollskanalen.
Ale Handbolls herrlag, hemmahörande i division 3 väst västra, laddade länge för att åter kunna spela i sin hemmahall. Pandemin har ställt till det för många föreningar och så även för Ale, men för ett par veckor sedan var det äntligen dags. Men istället för klang och jubel var det besvikna spelare, ledare och supportrar som lämnade hallen efter matchen.
Anledningen? Ale kommun, som mer eller mindre förhindrar folk att komma in i Ale Kulturrum. Det fick herrlagets målvakt Hampus Eklund att reagera och skriva en insändare i Alekuriren.
”Söndag! Seriepremiär! Pandemilättnader och publik igen! Upplagt för fest som vi i handbollens herrseniorer inte är bortskämda med i Ale Kulturrum! Men glädjen kom av sig. ’Vi kommer inte in i hallen’. Det är en av den mest använda meningen mellan ledare, funktionärer, och spelare under söndagen. Ale kommun har tagit tydlig ställning mot föreningarna bland annat i sin största event- och inomhusidrottsanläggning i Nödinge. Jag är ursinnig och trött på hur kommunen sköter vår hemmahall. Kommunen har bytt ut vaktmästeriet mot taggar som lagledarna i våra föreningar har. Inga taggar i världen kan ersätta det vaktmästeriet gjort för oss som förening i möjliggörande, bemötande och hjälpsamhet eller ’bara’ sådana saker som vänskap eller en känsla av gemensamt ansvar för våra lokaler. Nu skulle jag aldrig våga säga ’våra lokaler’ längre.
Det är tydligt att detta är någon annans lokaler där jag känner mig lurad och utnyttjad av en kommun för att jag har ett föreningshjärta. Det är en vidrig känsla,” skriver Eklund i insändaren.
Ale kommun har alltså tagit bort vaktmästeriet och ersatt det med taggar som spelare och ledare själva måste sköta. Problemet med det är att Ale Kulturrum inte enbart är en hall för idrott utan även skola, bibliotek och fritidsgård. Den som lämnar hallen sist för dagen måste larma.
– Går det då någon form av larm kommer det att skickas en faktura till oss. Det är en bot helt enkelt eftersom det kostar för kommunen att skicka ut ett säkerhetsteam till hallen. Och att kolla över hela hallen och larma förväntas jag då göra helt ideellt sent på kvällen två vardagar i veckan plus en dag till om vi har hemmamatch. Jag ska då hålla koll så att ingen från fritidsgården är kvar, så att inte fel dörr är öppen i skolan och så att alla fönster är stängda, säger Hampus Eklund till Handbollskanalen.
Hur fick då Ale Handboll reda på kommunens nya direktiv? Inte genom att kommunen berättade det för klubben utan att spelarna helt enkelt märkte det när de kom till hallen i september.
– Information är inget de från kommunen håller på med, suckar Eklund.
Varför gör kommunen så här?
– Det är väl någon form av besparing. Jag har ingen aning, men jag gissar att det är därför. De har valt en dumsnål väg.
Vad sänder det för signaler till er som förening?
– Kommunen visar hur de prioriterar och vad de har för föreningssyn. Idrotten är uppenbarligen inte deras prioritet. I så fall hade de inte låst ut föreningar från hemmahallen och hotat med böter om de gör fel.
Eklund berättar att från klubbens sida tycker de att det vore rimligt om en person kunde anställas som hjälper till med de här bitarna.
– Det vore smakfullt om föreningarna kunde få hjälpa att bedriva verksamhet i sin hall. I min värld är det inte ett stort pris att betala för en levande föreningskultur. Det kan inte vara så mycket pengar det handlar om heller.
Beslutet från kommunen har naturligtvis landat illa hos föreningarna som hyr hallen.
– Ingen av oss har fått någon information och därför är det svårt för mig att veta vad jag ska säga till föräldrar som undrar vad som händer. Allt är sjukt rörigt bara. Pandemin har varit tuff och nu tänkte vi att nu kör vi igen och då kommer vi inte in i hallen.
Efter att Hampus Eklund skrev sin insändare har han inte hört ett ord från kommunen.
– Jag förväntar mig inga stordåd. När det är tyst är det ofta eftersom någon har kommit på att de har gjort något jäkligt dumt. Men då stoppar de hellre huvudet i sanden och hoppas att det går över, avslutar Hampus Eklund.