Ukrainska mästarna ansluter till Polens Women’s Super League

Polens Women’s Super League utökas från åtta till tio lag nästa säsong. De ukrainska mästarna, Galychanka Lviv, ansluter från grannlandet, medan KPR Ruch Chorzow flyttas upp från division två. 

Det polska handbollsförbundet (ZPRP). har tagit ett beslut att utöka antalet lag i landets högstaliga från åtta till tio. Ett av lagen som tillkommer i ligan är de ukrainska mästarna Galychanka Lviv. Beslutet är taget för att visa solidaritet till Ukraina. Stödet från ligaklubbarna var enhälligt, meddelar ligaförbundet.

– Kriget är inte över, den ryska aggressionen mot Ukraina fortsätter, och idag visar vi i Polen att dialog och integration är vägen till utveckling och en bättre framtid, säger Kamil Bortniczuk, Polens minister för sport och turism.

Det andra laget som tillkommer i högstaligan är KPR Ruch Chorzow, som slutade tvåa i division två förra säsongen. Det innebär att både KPR Ruch Chorzow och MKS PR Urbis Gniezno flyttas upp från ligan under, medans Kielce flyttas ner.

– När det gäller den sportsliga aspekten är jag övertygad om att det här beslutet bara kommer att ha positiva effekter. Galychanka är en solid och bra klubb som säkerligen kommer att höja nivån på våra spel ytterligare, säger ZPRPs president Henryk Szczepanski och fortsätter:

– Dessutom är vi bara mänskligt glada att vi kunde hjälpa Ukraina i denna svåra tid. Idrott ska alltid förena, inte splittra.

Lviv kommer att spela sina ligamatcher på Marki Education and Recreation Centre nordost om Warszawa med en inomhuskapacitet på 760 åskådare.

– Galychankas spel i Marki kommer att vara en stor attraktion för alla invånare, inklusive ukrainska medborgare, av vilka vi uppskattar att det finns cirka 5 000″, säger Jacek Orych, borgmästare i Marki.