Tjeckien tar in norsk kunskap i landslaget

Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Tjeckien klarade inte av att kvala in till vinterns handbolls-EM och i samband med det bröts samarbetet med förbundskaptenen Jan Basny. Nu står det klart att det är Bent Dahl som tar över laget. 

Jan Basny har varit huvudtränare för Tjeckiens damlandslag i tolv år och har fört laget till flera mästerskap. Under perioden som förbundskapten hann han med fyra EM och tre VM, men det senaste kvalspelet slutade i besvikelse. Laget misslyckades att kvalificera sig till EM i november och därmed valde förbundet att bryta samarbetet med Basny.

– Han har gjort mycket arbete och förbättrat damhandbollen i Tjeckien avsevärt på 12 år. Tyvärr har laget stagnerat på sistone, sa Tjeckiens president Ondrej Zdrahala i ett tidigare uttalande.

Nu skriver Handball-World att Tjeckien hittat en ersättare. Det är norska Bent Dahl som kommer ta över som förbundskapten.

– Vi hade flera möjliga efterträdare, Bent Dahl imponerade mest på oss, både med sin syn på handboll och sin idé om att träna damlandslaget, sa Zdrahala enligt Handball-World.

– Laget har ännu inte nått sin prestationsgräns. Spelarna har inte visat allt de har i sig. Det är en fantastisk möjlighet för mig att arbeta med spelare som har en ljus framtid framför sig. Beslutet var enkelt, säger Dahl enligt Handball-World.

Dahl tränade senast den rumänska toppklubben SCM Ramnicu Valcea. Han har dessutom tidigare arbetat som analytiker för Norges och Rysslands landslag och deltagit i totalt tio stora turneringar.