Storsatsande Spartak Moskvatränaren Filippov om EHF-cupen: ”Jag vill alltid vinna turnerningar”

Vasily Filippov. Foto: Spartak Moskva

Spartak Moskva har fått en fin inledning på säsongen med 5 raka segrar. I en intervju med Ildar Satdinov från RIA Novosti berättar Spartak Moskvas tränare Vasiliy Filippov om sina ambitioner inför kommande matcher i EHF, om fansens stöd och en oväntad cheerleader.

– Läget är positivt för oss, vi är det enda laget som inte har förlorat poäng. Förut var det alltid Chekhovskie Medvedi som började säsongen så, nu är det Spartak. Av våra fem första motståndare var Permskie Medvedi de tuffaste. Alla våra matcher var ganska intensiva, förutom mot Dinamo Chelyabinsk. Filippov fortsätter med att berömma säsongens nyförvärv.

– Jag är mycket nöjd med hur Inal Aflitulin (kom från Eger-Eszterházy, Ungern) har spelat. Han bidrar med mycket. Vi har kunnat öka tempot i vårt anfallsspel tack vare Aflitulin, och han har fått till ett mycket bra samarbete med linjespelarna. En mittnia ska märkas och det tycker jag han har gjort. Jag är nöjd.

– Även Lev Tselishchev (från Motor Zaporozhye, Ukraina) har kommit in bra i laget. Han är ju försvarsspecialist. Förra säsongen hade vi Egor Evdomikov och Alexander Chernoivanov på den positionen, nu har vi även Tselishchev, det ger oss möjligheten att variera oss lite.

Även förra årets skyttekung i ryska ligan, Mikhail Vinogradov, får ta del av den Filippovska värmen.

– Vi har höga förväntningar på honom. Han kommer så klart inte få lika mycket speltid som han fick i sin tidigare klubb Kaustik, det är tuff konkurrens på vänsternio med Chelestiokov och Dereven, men jag tror att det kommer vara bra för klubben. Vinogradov gjorde en bra match mot Kaustik med 3 mål och 4 assist.

Till Schweiz i EHF-cupen

Spartak Moskva förbereder sig nu för kvalspel i EHF-cupen där man kommer få ta sig an BSV Bern. Filippov som under försäsongen var på träningsläger i Schweiz med sitt lag verkar entusiastiskt hoppfull.

– Jag vill alltid vinna om jag ställer upp i en turnering. Även om det Bern inte är ett lag av högsta klass är de fortfarande ett starkt lag. De har en stark vänsternia, men vårt träningsläger i Schweiz har gett oss en förståelse för hur lagen spelar. Det kommer att gynna oss. Vår första uppgift är att ta oss vidare till gruppspelet, och sen får vi se hur lottningen går.

Spartak Moskva är en stor förening som förutom sin nystartade handbollssatsning även har framgångsrika och populära lag i ishockey och fotboll. Fansen är lojala till föreningen, inte bara till sitt lag. Det är något som Filippov märker av och uppskattar.

–Ett sådant här stöd för rysk handboll har inte funnits på länge. Tidigare kunde bara Chekhovskie Medvedi skryta med stora publiksiffror på matcher i europeiska cuper. Spartakfansen kommer på vilken Superligamatch som helst, i vilken stad som helst. De är inte många, men de är högljudda.

-Matchen senast mot Kaustik var sent på måndagkvällen och vi trodde att det skulle vara tomt på läktarna, men där var vår vanliga skara. De hejar på våra spelare och gör dem snabbare och bättre. Vi är mycket tacksamma! Och jag ska inte säga att det bara är fotbollsfans, vi har redan en solid ryggrad av handbollsfans som reser med oss. I senaste matchen var fotbollslagets målvakt Artiom Rebrov där för att dela ut pris till matchens bästa spelare. Han berättade för mig att han gillade vårt spel och han skulle fortsätta komma på våra hemmamatcher.

Spartak leder tabellen i ryska superligan och det återstår att se om 2018 blir året då de eller någon annan lyckas rubba giganterna i Chekhovskie Medvedi som har vunnit ligan 16 år i rad.