Ryska supercupen avgjord, CSKA mäktade inte med Medvedi

Dmitry Pavlenko Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN /

Idag drog handbollen igång för de ryska herrarna. Det var Supercupen som skulle avgöras, och det var ett bekant vinnarlag som fick lyfta trofén.

Den ryska supercupen spelas sedvanligt som en uppladdning inför säsongsstarten. Det är den regerande ligavinnaren som gör upp mot cupsegraren. Det har i alla fall varit tanken, i realiteten har ju Chekhovskie Medvedi knipit båda titlarna sedan Supercupen inrättades 2014, därför har man låtit finalisten i Ryska cupen göra upp med dubbelvinnaren.

Finalist i Ryska cupen förra säsongen utöver Chekhovskie Medvedi var Spartak Moskva, en klubb som inte längre finns utan har stöpts om och blivit CSKA Moskva istället. Om detta års Supercup tampades alltså de gamla giganterna Medvedi och den helt nya klubben CSKA.

Matchen började bra för CSKA, som är en blandning av bekanta namn från Spartak och nyförvärv. I halvtid hade man en ledning med 13-15, och en bit in i andra halvlek var CSKA uppe i en fyramålsledning.

Medvedi vägrade dock erkänna sig besegrade och kämpade ikapp. Maksimovs samspelta gäng matade på och till slut var man ikapp och om. Målvakten Dmitry Pavlenko som brukar vara en viktig del i Medvedis segrar blev lite av en matchhjälte för Medvedi med vassa räddningar, bland annat på straff, i slutminuterna.

Med minuten kvar hade Medvedi gått upp i en tvåmålsledning när Kirill Kotov bröt ett anfall och kunde kasta bollen i tomt mål och fastställa slutresultatet 27-24. Angående CSKA och Supercupen kan vi citera den gamle ryske premiärministern Tjernomyrdin: ”Vi ville det bästa men så gick det som alltid”.

Herrarnas liga drar igång till helgen och vi lär i framtiden få tillfälle att återvända till CSKAs försök att bli det Spartak aldrig riktigt blev. Kan säsongen 20/21 bli den då Medvedis hegemoni bryts?