Rumäniens säsong tar efter NBA?

Rumänien tar efter NBA-modellen – här med Golden State Warriors och Toronto Raptors. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

Rumänien blickar mot USA i planer på att stöpa om säsongen. Om coronaspridningen försenar säsongstarten kan ligan istället komma att avgöras i längre turneringar i en och samma hall. Allt enligt en modell från NBA-basketen, skriver Prosport.

Situationen i Rumänien omöjliggör för närvarande träningsmatcher. Premiärdatumen, 19 augusti för herrar och 27 för damer kommer allt mer i fara.

Förbundet förebygger oron om en uppskjuten eller i värsta fall inställd säsong genom att planera för nyskapande lösningar.

Spel i en eller ett par turneringar som pågår i en och en halv månad på samma plats kan komma ifråga, konstaterar Prosport.

Förbundets starke man, Alexandru Dedu, ska ha kommit med förslaget med inspiration från USA.

Där pågår för närvarande ligaspelet i NBA i en ”bubbla” i Orlando, Florida. Alla matcher spelas utan åskådare. Samtidigt kommer spelare, ledare, domare och övriga inblandade bara i kontakt med andra inom sporten under hela matchperioden.

– Idén om inomhusturneringar verkar vara den bästa för närvarande med tanke på att vi idag inte har tillstånd att spela handboll. Beroende på schemat med vissa lag i Europacuper kan naturligtvis turneringarna delas upp i två eller tre, med Covid-test innan varje tillfälle. På detta sätt kommer vi att göra besparingar i budgeten, eftersom det kommer att bli lägre utgifter, säger en icke namngiven ledare i herrligan till Prosport.

Länk: Ultima propunere a Federației Române de Handbal: tot turul să se joace în 45 de zile, în turneu sau turnee de sală!