Lämnade Borlänge i division 2 – flyttade till Sicilien istället

Gustav Westberg, Asd Pallamano Girgenti. Foto: Privat

När svenska spelare väljer att flytta utomlands brukar det ofta vara med Danmark, Norge eller möjligtvis Tyskland som destination. Gustav Westberg tog en helt annan väg – niometersspelaren valde att lämna Borlänge HK i division 2 för spel i Asd Pallamano Girgenti på Sicilien.
– Jag ser det som ett äventyr, säger Gustav Westberg till Handbollskanalen.

Den 12 juli tog Gustav Westberg ett stort beslut – han valde att lämna tryggheten i Borlänge för att istället skriva på för Asd Pallamano Girgenti i den italienska andradivisionen. Tillsammans med två andra svenskar, Rasmus Dovsjö och Ludvig Hejde, blev det ny klubbadress på självaste Sicilien. En månad senare flyttade Westberg ner till sitt nya hemland.

– Varför inte? Så tänkte jag. Alla jag pratade med sa att jag skulle se det som ett äventyr och det gör jag. Utöver att det är ett äventyr så kommer jag att kunna lägga all kraft på handbollen. Hemma jobbade jag som takläggare vid sidan av, men nu kan jag leva på handbollen, säger Gustav Westberg till Handbollskanalen.

Hur fick Asd Pallamano Girgenti reda på vem du var och vad du går för som handbollsspelare?

– Det började egentligen med att Rasmus hade kontakt med en tränare som tidigare varit i Sverige. Han jobbar nu i Italien och de behövde en målvakt och en niometersspelare. Vi skickade iväg en handbollsvideo på oss själva och sen skickades videon runt lite till olika klubbar i Italien, berättar han.

– Det började i norr och sen gick videon vidare till en annan klubb och sen från ingenstans hamnade den på Sicilien. Klubben sa att de ville att vi skulle skriva kontrakt utan provspel. Jag sa ja och på den vägen är det.

Westberg berättar att en stor anledning till att han hoppade på äventyret var att han i Italien slipper jobba.

– Jag lever på handbollen just nu. Klubben står för lägenheten samt lunch alla dagar utom söndagar. Jag bor tillsammans med Rasmus och Ludvig i en trerumslägenhet i en stad som heter Agrigento.

Hur skönt är det att ha någon att bo tillsammans med när du har flyttat till ett nytt land?

– Väldigt skönt. Annars hade man varit ensam mycket, men nu kan vi spela kort på kvällarna.

Hur trivs du i staden och klubben?

– Jag trivs jättebra. Det är egentligen bara språket som är jobbigt eftersom inte särskilt många här pratar så bra engelska. Därför får jag försöka på italienska med orden jag kan och på så sätt bygga meningar.

– Vi har spelat en hel del träningsmatcher och det är mycket hårdare än i Sverige. Det som kunde ha varit utvisning i Sverige blir ingenting här.

Mycket tyder på att Westberg kommer att få en stor roll i Asd Pallamano Girgentis.

– Jag har fått ganska bra kontakt med vår tränare så jag hoppas att jag kan få en viktig roll, säger han.

Asd Pallamano Girgenti gick upp till Serie A2 inför årets säsong, den näst högsta divisionen inom italiensk handboll. Hur laget kommer att stå sig i den vassare serien har Westberg ingen koll på.

– Vi har inte pratat mål eller så, men nästa lördag spelar vi Supercupfinal mot Palermo och då får vi se var vi står.

Gustav Westberg, som tidigare spelat i Falun och Borlänge, provar nu lyckan i en handbollsnation som är på frammarsch. Själv njuter han av upplevelsen.

– För det första är det otroliga kontraster jämfört med hemma och det är ju kul. Alla har varit väldigt välkomnande och nu ska jag bara ta vara på den här chansen, avslutar han.