Klassisk klubb i ny form: Academy Handball

Sveriges Andreas Nilsson och Rysslands Gorbok Sergey under en handbollsmatch i EM mellan Sverige och Ryssland den 22 januari 2016 i Wroclaw. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Den ukrainska handbollen lär sig just nu ett nytt namn i form av Akademija Gandbola. Möjligen mer lättsmält än tidigare (klassiska) ZTR Zaporozhye.

Om Skåne och Västsverige dominerar svensk handboll just nu så är Zaporozhye den ort som har högt koncentrat av handboll i Ukraina. Just nu har Motor Zaporozhye ett fint lag i Champions League med lirare som Aidenas Malašinskas, Barys Pukhouski och Maxim Babichev.

Den historiskt sett mer framgångsrika klubben i staden är dock rivalen ZTR Zaporozhye. ZTR kommer från Zaporozhye Transformer Plant som är ett stort företag som tillverkar tunga industriartiklar som oljefyllda energitransformatorer. Härligt ukrainskt på något vis.

Zaporozhye var ett av de starka sovjetiska fästena för handboll. Det första sovjetiska mästerskapet spelades 1956 med ett Moskva-lag som segrare före Lviv och Riga. Motor bildades 1958 och ZTR 1966. Staden har alltså varit med från start och tampats med lag från Moskva, Minsk, Kaunas, Krasnodar, Tbilisi, Baku, Leningrad och Tiraspol.

1983 finns en tydlig koppling till svensk handboll då ZTR och IFK Karlskrona möttes i finalen av dåvarande IHF-cupen, från i sommar kallad European League. Alltså den näst bästa tävlingen i Europa efter Champions League. Här gick ZTR (då sovjetiskt) vinnande ur striden med 23-16 och 22-20 i dubbelmötet. Ett Karlskrona-lag med spelare som Joachim Stenbäcken, Mats Lindau och Lars-Göran ”Lill-Munken” Jönsson.

Nu har historien om ZTR dock tagit en ny vändning. Handball-World har publicerat en intervju med Oleksij Tyschtschenko, ansvarig för nysatsningen Akademija Gandball, eller Handball Academy som det blir på engelska. Han berättar bland annat:

– Akademija Gandbola är en utbildningsinstitution som syftar till att utbilda högkvalificerade handbollsspelare. Systemet skapades av ZTR-föreningen och omfattar barnens idrottsskola för unga olympiska spelare, idrottsskolan, juniorlaget och det professionella laget.

– När det gäller det nya laget var det ett ZTR-juniorlag. Akademija Gandbolas problem är att det bara finns 8-10 erfarna spelare. De andra är studenter under detta läsår, födda 2003 och 2004. Spelarna födda 2003 är juniormästare i Ukraina. Vi hoppas att de unga handbollsspelarna på det här sättet förstår att det finns en plats i truppen. Pojkarna är bra, titeln som nationella mästare indikerar att det finns hopp.

ZTR Zaporozhye har skolat spelare som Sergiy Onufrienko, Sergey Shelmenko, Vladyslav Ostroushko, Ivan Brouka, Sergei Gorbok och Gennadiy Komok under 2000-talet. Återstår att se vilka namn som kommer fram från Akademija Gandbola. Premiären i helgen gav seger 32-23 mot CSKA Kiev.

Sergei Gorbok. Foto: Pick Szeged
Sergey Shelmenko. Foto: Motor Zaporozhye