Jonas Källman: ”Uppskattar mer att ta titlar nu”

Jonas Källman och Pick Szeged gör ett år till i Champions League? Foto (arkiv): Pick Szeged

Säsongen 2006–07, det var senaste gången Pick Szeged vann den inhemska ligan i Ungern. Åtminstone var det så fram till igår då Jonas Källmans lag säkrade titeln på bortaplan mot Veszprem och bröt Ljubomir Vranjes lags dominans från de tio senaste säsongerna. Som lagkapten fick Jonas Källman lyfta bucklan och i en intervju med Handbollskanalen berättar 36-åringen om känslorna efter att klubben säkrat titeln.

– Det var fantastiskt skönt att äntligen få vinna en titel här. Jag har varit här i fyra år och vi har varit tvåa i nästan allt hela tiden, därför var det oerhört skönt för staden, klubben och laget att få vinna, säger Jonas Källman till Handbollskanalen.

Titeln säkrades i Veszprem igår söndag och trots att det blev fest in på småtimmarna var Jonas Källman tillgänglig för en intervju tidigt på måndagsmorgonen. Man skulle kunna tro att det har att göra med det faktum att Källman är småbarnsförälder, men att han var uppe tidigt hade inget med barnen att göra.

– Familjen åkte till Spanien i lördags, så det är nog mer vanan att gå upp tidigt som sitter i, skrattar han.

– Bussen hem från Veszprem tog några timmar och sedan blev det lite fest och firande på torget i stan. Så det var som det ska vara. Det var väldigt mycket folk på plats trots att det var runt 01–02 på natten. Det var skitskoj att få gå upp på scen och känna glädjen igen.

Det är värt att komma ihåg att Jonas Källman är van vid att vinna. Under tiden i Spanien och Atletico Madrid/Ciudad Real vann Källman upp emot 30 titlar. Men den ungerska ligatiteln var hans första med Pick Szeged under de fyra år han har varit i klubben.

– Jag måste säga att jag uppskattar det mer nu när vi har varit tvåa hela tiden än de sista åren i Spanien då vi alltid tog titlar. Man inser inte förrän nu hur bra vi gjorde det då och hur skönt det faktiskt är att njuta av en titel.

Att den ungerska ligatiteln betyder mycket för Jonas Källman råder det inga tvivel om.

– Klart att det är speciellt, jag är kapten i laget och att få lyfta bucklan inför lagkamraterna var en otrolig känsla. Jag är mest glad för klubbens skull, alla jobbar otroligt hårt och de senaste åren har klubben gått från klarhet till klarhet. Äntligen fick vi vinna en titel också så att alla kan känna att allt slit var värt det.

Varför vann ni finalen?

– Bortsett från en period i den andra finalen när vi inte riktigt vågade har vi varit det bättre laget. Vi är värdiga vinnare.

Men det har knappast varit någon enkel säsong, varken för dig eller laget. När vi pratades vid i december gick laget riktigt dåligt och du hade precis blivit magopererad. Vad har hänt efter det?

– November och december var de två tyngsta månaderna jag har upplevt i den här klubben. Ingenting fungerade, varken på eller utanför plan. Därför var det otroligt skönt att få ett avslut som det här på säsongen. Jag vet inte vad som hände egentligen men det visar bara hur snabbt det kan vända. Men det har varit ett omtumlande år, både för klubben och för mig. Jag är nöjd med säsongen för egen del men klart jag hade velat vara något snäpp bättre för att kunna hjälpa laget ännu mer.

– Det är bara att jobba vidare. I sommar fyller jag 37 år och jag lär mig saker hela tiden, så förhoppningsvis är jag bättre nästa säsong.

Men om Jonas Källman spelar i Pick Szeged nästa säsong eller ej verkar inte riktigt vara klart.

– Jag har ett år kvar på mitt kontrakt, men vi får se vad som händer. Jag har inte bestämt mig än, men om kroppen känns fräsch vill jag gärna spela i Champions League. Det är ett litet mål jag har, avslutar Jonas Källman.