Finland och Vitryssland utesluts ur Baltic Handball League

Cocks Teemu Tamminen under handbollsmatchen i Champions League mellan Sävehof och Cocks den 9 november 2019 i Partille. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Den kommande säsongen kommer Baltic Handball League att bestå av tre nationer istället för fem. Utesluts gör Finland och Vitryssland och kvar i turneringen finns lag från Estland, Lettland och Litauen, det rapporterar Handboll World News.

Det blir ändring i Baltic League nästa säsong. Vanligtvis har klubblag från Vitryssland, Finland, Lettland, Estland och Litauen delat på 12 platser uppdelat på två grupper med efterhörande slutspel. Den kommande säsongen kommer endast lag från de tre sistnämnda länderna att delta.

Fördelningen kommer istället bli fyra lag var från de tre nationerna. Förhoppningen är att uteslutandet av Finland och Vitryssland ska gynna de kvarvarande baltiska nationerna – som tidigare inte haft mycket chans till vinst.

Från start är det istället Riihimäki Cocks från Finland och SKA Minsk från Vitryssland som har prenumererat på pokalerna i turneringen. Men inte nästa år.

– De baltiska staterna har sett liten fördel med turneringen de senaste åren. Turneringen kommer nu att ge spelarna från dessa länder chansen att visa upp sig själva och få internationell erfarenhet vilket kommer hjälpa våra landslag, säger Lettlands handbollsförbunds generalsekreterare Guntis Ciematnieks i ett pressmeddelande.

Teorin att spela mot bättre motstånd för att skapa bättre spelare verkar alltså komma i andrahand de kommande åren i Baltic Handball League. Däremot kommer det att bli baltiskt på pallen.